Radimo na obnovi i povratku


Lobirajmo za ovaj dokument,……..

NA USTAVNIM ODREDBAMA ČL. II ANEKS 4. UTEMELJENI SU RAZLOZI I ZAHTJEV IZBJEGLICA I RASELJENIH LICA BiH ZA REDEFINIRANJE POSTOJEĆEG KONCEPTA IMPLEMENTACIJE ANEKSA 7. DMS-a

Neuspjeli proces povratka izbjeglica i raseljenih lica (u daljnjem tekstu „IRL“) kao jedne od najvažnijih zadaća Dejtonskog mirovnog sporazuma (u daljnjem tekstu „DMS“), zorno govori kako postojeći koncept implementacije Aneksa 7 DMS-a i inovirani Zakon o IRL BiH, nisu u skladu sa odredbama Ustava BiH (Čl. II/2, 3 i 5) Aneks 4 DMS-a. Inovirani Zakon o IRL BiH je u cijelosti suprotan odredbama Aneksa 7 DMS-a, zbog čega se nije provela implementacija najvažnijih iznad i ispod iskazanih odredaba Ustava BiH Aneks 4 i odredaba Aneksa 7. Provedbe tih odredbi je Ustavom (Čl.II/2) preuzela BiH pod svoju jurisdikciju ratifikacijom Evropske konvencije i njezinih Protokola, Zakona koji imaju pravnu snagu iznad domaćih zakona i obveznu primjenu u BiH sa pravom prioriteta nad svakim drugim zakonom. Napaćena populacija IRL zaslužno je u njima našla svoje mjesto te pored općih i neotuđivih prava (Čl. II/3) uspostavljena su i posebna prava u Ustavu BiH (Čl. II/5) odredbama Aneksa 7. (Čl. I/1 i 4), te potpuno zaštićena i zagarantirana odredbama Ustava BiH (Čl. X/2), kao što je izloženo u Aneksu 4.: „Ni jedan amandman na ovaj Ustav ne može eliminirati ni umanjiti ni jedan od prava i sloboda iz Članka II ovog Ustava, ni izmijeniti ovu odredbu“. Implementaciju Ustava i Aneksa sukladno Članku 5,6i7 DMS-a i Ustavu BiH (Čl II/6) bile obvezne provesti države potpisnice i institucije BiH i Entiteta, a to nije učinjeno.

Naime, implementacija Aneksa 7. DMS-a nakon transfera opisanog u Članku XVI (poslije rada CRPC komisije za imovinske zahtjeve od 1995. do 1999. pod jurisdikcijom Međunarodne zajednice), nije ni u jednom segmentu provedena niti je zakonom regulirana, zbog toga što inoviranim Zakonom o IRL BiH nije uspostavljen meritoran zakonski mehanizam za implementaciju. Državna Komisija za IRL BiH sukladno Članku VII Aneksa 7. sa ovlastima (Čl. XI i XII) nema te ovlasti niti je osnovan Imovinski fond sukladno (Čl XIV) blokirajući na taj način implementaciju, a time i onemogućavanje ostvarivanja općih i posebnih najvažnijih za život IRL-a imovinskih prava uključujući: a) pravo na slobodan povratak IRL-a u mjesto porijekla – prijeratno prebivalište, b) pravo na povrat bilo koje imovine koja im se može vratiti, c) pravo na pravičnu naknadu za imovinu koja im se ne može vratiti i d) pravo na izbor mjesta prebivališta. Imovina se bezuvjetno mora vratiti ili pravična naknada platiti.

Iz gore navedenih i opisanih opstrukcija ostvarenja prava IRL-a, potpuno je vidljivo da se sličnim scenarijem ne želi vratiti izbjeglice i raseljena lica na njihovu imovinu, otvoreno ili prikriveno, niti im se za imovinu koja im ni po kojem osnovu smije biti oduzeta, ne želi platiti pravičnu naknadu, iako je oduzimanje imovine Ustavom BiH nedopustivo i neodrživo. Međutim zbog ovakvih protuustavnih radnji danas za posljedicu u Bosni i Hercegovini postoji milijun IRL i nezbrinutih povratnika bez krova nad glavom, bez zaposlenja, bez zdravstvene i socijalne zaštite. Isto tako ti isti građani BiH žive u totalnom duševnom i materijalnom siromaštvu, u beznađu za budućnost, a njihova im tragedija na neprirodan način ubrzava biološki kraj, imajući za posljedicu da im se smrtnost ne mjeri u promilima nego u visokom postotku. Zbog teškog stanja u kojem se nalaze IRL, potrebno ih je zabrinuti i to ne samo od strane institucija BiH nego i od država potpisnica DMS-a, zbog propuštene implementacije i monitoringa nad implementacijom tog istog sporazuma .

Neuspjeloj implementaciji ranije spomenutih zakona, ostvarenju ljudskih, a posebno imovinskih prava kao i neuspjelom povratku IRL, doprinijelo je protuustavno ponašanje u obliku opstrukcije uvođenjem inoviranog Zakona o IRL BiH. Implementacija Aneksa, Zakona i odredaba sukladno Ustavu BiH (Čl II/6) bila obveza institucija Bosne i Hercegovine, Entiteta i država potpisnice DMS-a koje su ih pozdravile, prihvatile i potpisale da će se povinjavati sa odredbama o zaštiti i pravima IRL koja su predviđena u napravljenim aranžmanima o zaštiti i pravima, a to nije provedeno. Kao posljedica toga mogu se javiti neželjene i ozbiljne prepreke u pregovorima za ulazak u Evropsku Uniju što nikome nije cilj, a pogotovo građanima BiH zbog boljeg sutra kako za sebe, tako i za sadašnje i nadolazeće naraštaje iako se za njih može reći da su obeskućeni, obespravljeni, i poniženi do gubitka identiteta.

Ostvarenje povratka IRL i rekonstrukcije njihovih stambenih jedinica i ostvarenja drugih njihovih prava vezanih za njihov život zahtijeva bezuvjetno i po hitnom postupku donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o IRL BiH, čime će se vratiti postojećoj Državnoj Komisiji za IRL BiH, iznad spomenute Ustavne ovlasti (Čl. XI i XII ) Aneks 4. i osnovati imovinski fond za IRL pri Centralnoj banki BiH sukladno Članku XIV, radi obavljanja njegove ustavne funkcije, čijim će se meritornim zakonskim mehanizmom osigurati potpuna implementacija prava IRL BiH, a postojeći Fond za povratak nije Dejtonska institucija ali može ostati za interne potrebe.

Ponovno se napominje, da postojeći koncept implementacije Aneksa 7. DMS-a i inovirani Zakon o IRL BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH kao što je iznad napisano i da kao takav mehanizam ne može provesti implementaciju iznad spomenutih zakona i neotuđivih prava IRL, nego se vrši petrifikacija protuustavnog stanja, te zbog toga ih treba bezuvjetno mijenjati i uskladiti sa Ustavom BiH Aneks 4, Aneksom 6 i 7 DMS-a, što je od vitalnog značaja za uspostavljanje trajnog mira u BiH.

Oglasi
 1. 26, Studeni , 2015 u 17:37

  Mi Hrvati smo izgubili sve u Bosni nemamo niko pravo .Prvo nas lazu hrvacki prestavnici u bih a onda ostali .

  • 25, Lipanj , 2017 u 08:26

   Točno, s toga smo osnovali novu stranku “HRVATSKI BLAOK BiH” koja treba zamijeniti izdajnički KRADEZE !!

 2. mato
  12, Srpanj , 2015 u 14:23

  molim dd mi se omogući izgradnja obiteljske kuće u doboj tj. foča bih koja je porušena u cjelosti za vrijeme rata.papiri predavani u sarajevo i u hrvatskoj molim pomoć tko stoji iza i kome se obratiti hvala.

  • 18, Srpanj , 2015 u 15:27

   Ja sam samo jedan od prognanih, koji dragovoljno i besplatno radi na izvještavanju i odgovorima ne jasnoće! Godinama sam radio sa “predstvnicima” Hrvata u RS-u, bio glasnogovornik Regionalnog Odbora HDZ BiH Posavina, i kada sam zatražio da se prestane pljačkati i počne sa stvarnom obnovom, izbačen sam iz stranke od strane Čordaša i Jerkovića, glavnih “stožernika” u RS-u! Dakle, od min. iz RS-a ne očekujte išta, od FBiH nešta, ali mnogi su se prijavili a obnova ide puževim korakom. Jedino strpljenje, ili “sveti” mito pomaže ubrzanju, ako znate kome treba dati!!!!

 3. 1, Listopad , 2014 u 19:10

  Obnovu dobivaju ljudi koji su po prioritetima,po božjoj i ljudskoj na zadnjem mjestu,a oni koji nemaju ništa,oni će dobiti nikada.Gadite mi se,jer vi ste profesionalni Hrvati,a ne oni kojima je to sveto ime uklesano u dušu i srce..Moja mama čeka 22.godine,imam napravljeno do “mrtve ploče”kao i još par mojih sumještana,i čekamo kao Godoa..

  • Ivo Gavrić
   8, Listopad , 2014 u 15:50

   Kradeze -HDZ je glavni čimbenik koji stopira o bnovu i povratak Hrvata u RS. Ja čekam donaciju iz RH od 2005.g. Lopovitičari daju samo onima kojipodmažu ili rodbini i poltronima. Bio sam s njima, tražio da se radi pošteno, odbio donaciju u kojoj su planirali na moj račun više od pola stavit5i u svoja džepove,…
   NE GLASUJTE ZA HDZ, SDP, SNSD, SDA,…. I OSTALE KOJI 20 GODINA LAŽU I KRADU. Imamo Martina Raguža, Radmanovića koji se sam obogatio i ne uzima plaću,….
   Dok je min. Čordaš i njegov pomoćnik Josip Jerković-Jozo Mafijozo- NEMA OBNOVE!!!!

 4. 23, Srpanj , 2014 u 07:57

  ja imam kucu porusenu u ratu ostao je samo plac i temelj od te kuce jer sam taj suto ocistila al kakoda dobijem donaciju na izgradnju te kuce jer nisam izbijeglica odg sta da poduzmem da bi dobila donaciju da mi se ta kuca obnovi

  • Ivo Gavrić
   17, Kolovoz , 2014 u 23:39

   Morate se prijaviti na naredni raspisani konkurs za obnovu. Ali, nemojte se mnogo nadati, jer o tome odlučuju naj gori među političarima!

 5. josip
  16, Srpanj , 2014 u 07:18

  Vise niko ne zeli da se Hrvati vrate u Banjaluku tosu samo price o povratku i obnovi za raseljena ja cekan 19g za obnovu predavo sam molbe u vladi RS,BiH samo lazna obecanja pa kako da se vratim kada je sve opljackano.

  • Ivo Gavrić
   20, Srpanj , 2014 u 13:34

   Hrvari u BiH su izdani od strane KRADEZEOVACA (HDZ RH I BiH). Na ovim izborima, napokon, imamo stranku sa PRAVIM VODJOM, MARTINOM RAGUŽOM!!! Stoga, da bi kaos prestao i obnova krenula, trebamo nove, neokaljne političare!!! Ako Čova, inače Miletov brat po zanimanju opet pobijedi, NAROD I NIJE ZASLUŽIO NIŠTA BOLJE!!! STOŽERNO STOŽERNI DRAGANČE ČOVIĆ, ako ne pobijedi na narednim izborima, IDE U ĆUZU! Do sada su dokazni dokumenti “NESTAJALI”, pa je “PRVI” medju Hrvatima bivao oslobadjan. Koliko se “stožerni” Hrvat boji pravde, dokazuju kandidature za naredne izbore! Tako ON kandidira mafioznog Jozu Mafijozu, bravara sa kupljenim diplomama (Josipa Jerkovića) koji se, umjesto da gradi izbjedlima i potrebitima, gradio “uglednim stožernicima” i ,naravno, SEBI! Zbog (njega) toga, a dobio sam zvaničnu informaciju od predstavnika vlasti Hrvatske, OBUSTAVLJA ISPORUKU MATERIJALA IZ RH HRVATIMA U BiH, a na osnovu utvrdjenih činjenica od strane RH, da je dosta netransparentan rad bravara prouzročio da je broj izgradjenih kuća znato manji od broja isporučenih paketa materijala!!! Iako sam predsjednika Čovića, poslije razgovora sa njim, pisano izvijestio o ovim rabotama, On umjesto da ga izbaci iz stranke, nagradjuje kandidaturom za dopredsjednika RS-a! Time dokazuje da je bravarče radio po njegovim nalozima, da nema napretka, nastavlja se blokada obnove i povratka Hrvata, posebice u RS, a i da ga zaštiti političkim imunitetom, da ne završi u ćuzi i, “ne daj Bože” propjeva, spomene mnoga imena, pa i njegovo, u ovim prljavim i izdajničkim rabotama!!!
   AKO HRVATI ŽELE PROMJENE NA BOLJE “STOŽERNICI” NE SMIJU POBIJEDITI NA NAREDNIM IZBORIMA!!!! SVETI BISKUP KOMARICA ŽELI DA SE HRVATI VRAĆAJU, kao i moja malenkost, ALI AKO KARDINAL PULJIĆ SURAĐUJE SA OVAKVIMA “ZAŠTITNICIMA” HRVATA KAO I MNOGI ŽUPNICI- SVI, PO ISUSU “OKREČENI GROBOVI”, nestati će nas u BiH! Dobro je njima, političarima i župnicima, a stoka sitnog zuba nije bitna! Ja ću tražiti pomoć od PAPE FRANJE, a vi se borite , govorite drugima da ne glasuju za izdajnički HDZ BiH, već za HDZ 1990! Ako budemo uporni i nesebični (ne dopustimo da nas kupe) MOŽEMO USPJETI I PROMIJENITI SVE NA BOLJE!!!

 6. josip
  14, Travanj , 2014 u 14:54

  Raseljeno lice sam od 1992g i nemogu se jos vratit u Banjaluku posto ne zele da obnove imovinu samo dobijam obecanja ali vlasti u RS nerade svoj poso a otjerali su me iz Banjaluke

 7. Jasna
  16, Siječanj , 2014 u 01:13

  mene zanima, što je sa onima, ćije su kuće u potpunosti obnpvljene i može se u njima živjeti, a vlasnici tih kuća u njima ne žive, vode se na tpj adresi, ali žive u Hrvatskoj, povremeno ih koriste kao vikendice. ? Kakva su tu prava?

  • Ivo Gavrić
   27, Siječanj , 2014 u 02:07

   To je tako kako je. Ne može se ništa. Uzrok tome su, po meni, dvije stvari. Jedna je da donacije nisu dobili stvarno potrebiti, umirovljenici i oni koji nisu ničim vezani za mjesto u RH, a takvi bi se sigurno vratili jer su režijski troškovi u BiH neusporedivo manji, a kada bi oni radno sposobni mogli živjeti od svoga rada, dobiti posao.
   Druga, veća, grupa su podobni i oni koji su keširali za dobivene donacije! I tako, oni kao vikendaši, imaju dvije kuće, dok su mnogi, posebice stariji, još uvijek podstanari! To je naša stvarnost, za političare postoji samo jedan svetac “Sv. MITO”!

 8. 16, Siječanj , 2013 u 11:15

  poštovani mato ja ću ti dati odgovor iz osobnoga iskustva ,moj otac imajka su pomrli od želje za povratkom od 1997 su dali zahtev za povrat imovine i uspeli su.ali nsu se upeli vratiti tako i ja kao naslednik (pišem u imenu mnogih hrvata naše sudbine ) JER SVE INSTITUCIJE KAD PRIMETE DA SE LJUDI ŽELE VRATITI NA SVOJE ONI ODMA POSTAVLJAJU NEMOGUĆE USLOVE I TAKO ĆE TRAJATI DO KONAČNOGA ISTREBLJENJA . NA NAŠU VELIKU ŽALOST .Što se tiče papira već su me koštali koliko i je vredna kuća i zemlja.ALI PORED SVI H TI PROBLEMA PREDLAGAM SVIMA BEZ OBZIRA NA NACIJU ,VEROISPOVEST BOJU KOŽE DA SE BORE ZA SVOJA PRAVA I SVOJU DJEDOVINU MA GDE BILI.

 9. mato
  14, Siječanj , 2013 u 21:40

  koliko hrvati puta trebaju slati papire za obnovu svojih kuća u posavini da dokažu da su im kuće porušene

  • Ivo Gavrić
   17, Siječanj , 2013 u 00:12

   Hrvati u Posavini su izdani u ratu, a ta izdaja traje do danas. Politički “STOŽERNI” predstavnici Hrvata Posavine aktivno rade na NEPOVRATKU, služe predsjedniku RS-a i BOGOVSKI SE BOGATE. To im je, kao nagrada, dopušteno, jer iako su prijavljeni svim nadležnim tijelima BiH, nitko ne reagira. Zaštićeni su kao i mnogi drugi korumpirani! Na narodima je da razmisle za koga glasaju!
   Pored toga, POZIVAM SVE DA SE PRIJAVE, da ne gube nadu, jer, bila je donatorska konferencija na kojoj su obećana sredstva za obnovu, a i ovaj, centralizirani način odabira korisnika bit će puno pravedniji! Mnogi su se umorili predavajući papire bezbroj puta, ali nemojte odustati. Obnova će biti intenzivirana!
   Pritisak javnosti i otvorena kritika biskupa Komarice moraju pozitivno rezultirati!

  • Ivo Gavrić
   17, Siječanj , 2013 u 01:09

   SVE DOK NE PROMIJENE “SVOJE” “STOŽERNE” POLITIČKE PREDSTAVNIKE, NEĆE BITI IOLE ZNAČAJNE OBNOVE! aLI, SADA SE VEĆ STVARI MIJENJAJU I NEMOJTE ODUSTAJATI!

 10. Derventski schokac
  17, Studeni , 2012 u 13:30

  Gospodjo Mirjana Lejic,Uskoro cemo isterati tog policajca i sve takve koji zive po nasim kucama ,Dosta je lopovluka krmka Dodika!!Zivili.

 11. rabić
  14, Svibanj , 2012 u 12:32

  imam kuću u derventi…naravno srušenu…interesira me na koji se način podnose zahtjevi za obnovu,gdje,,… i imali išta od toga…poz iz hrv.

 12. vratit ću se pa kad tad
  25, Travanj , 2012 u 13:43

  meni dali djelimično rješenje ………… dodjela drugog odgovarajućeg stana izvršiće se po ispunjenju finansijskih, materijalnih i formalnih pretpostavki obveznika izvršenja predmetne obaveze…………………………….i sad recite da to nije opstrukcija povratka u mjesta Posavine

 13. Prkan
  10, Ožujak , 2012 u 16:29

  Gosp. Gavrić,
  želim vam zahvaliti što si uzimate vrijeme te ažurirate svoju stranicu redovito kako bi imali što novije informacije vezane za našu Posavinu.
  Upravo sam ovaj tjedan predao papire za donaciju Federacije i RS. Imam kuću u Bosanskom Brodu, koju su opelješili do cigle.
  Nadam se da će biti nešto od svega toga iako sam skeptičan, ali eto sve u Božje ruke.
  Pozdrav iz Rijeke

 14. Pavo Kolibarski
  9, Prosinac , 2011 u 17:47

  Slažem se odgovorom administratora. Svaki dan se zapitajmo što to mi sami činimo za svoj rodni kraj. Da li je to što činimo dovoljno, nismo li u tome sami. Trebamo li i hoćemo li u to uključiti i svoje najbliže ili ćemo samo čekati da netko učine umjesto nas. Iz ovoga do sada uzaludno ćemo čekati, zato još jednom upućujem sve da pročitaju ono što je velikim slovima napisano u odgovoru administratora. Pozdrav mojim Kolibarcima ma gdje bili i pozvam ih da kao nekada obvezno dođu na ponoćku u našu novoobnovljenu crkvu. Pozovimo i druge. Još jednom učinimo sami nešto za sebe.

 15. kolibe
  8, Prosinac , 2011 u 13:51

  kad će više početi ta obnova znam neke ljude koji su se prijavljivali po pet puta pa ništa, to govorim o bos. poavini naročito kolibe donje ja bi se vratio samo neka mi se napravi ono što mi je porušeno ja to nisam sam sebi srušio pa molim lijepo,kad je riječ o hrvatskoj, srbskim povratnicima se mora napraviti od troška RH,pa iso tako bilo bi lijpo da to učini i RS svojim izbjeglicama,ali nema od toga ništa mi smo mali ljudi,samo sve se može kad se hoće politika politika politika ko je izmisli?

 16. MIRJANA LEJIC
  21, Listopad , 2010 u 16:17

  Moj stan koji sam sagradila u sopstvenoj rezutiji je zaposjednut od strane policajca Rs iz derventa tako da se ja nemogu vratiti sa svoje dvoje djece kojima sam i gradila taj stan

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s