Početna stranica > Kriminal i korupcija, Politički kriminal > HRVATSKO PRAVOSUĐE NAJGORE U EU ‘Odgađanje pravde isto je kao i njezino uskraćivanje’

HRVATSKO PRAVOSUĐE NAJGORE U EU ‘Odgađanje pravde isto je kao i njezino uskraćivanje’


Hrvatska se nalazi među naj lošije ocijenjenim državama po učinkovitosti i percepciji neovisnosti pravosuđa u izvješću o stanju pravosuđa u EU-u kojeg je u ponedjeljak objavila Europska komisija.

.

v reding

.

U kategoriji učinkovitosti Hrvatska se nalazi između 2. i 4. mjesta odostraga, da bi po pitanju percepcije neovisnosti pravosuđa potonula na kraj ljestvice, ispred Rumunjske, Bugarske i Slovačke. Samo u kategoriji kvalitete pravosuđa plasirala se oko sredine.

“Odgađanje pravde jednako je njezinu uskraćivanju”, komentirala je izvješće Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u Viviane Reding, povjerenica EU-a za pravosuđe.

Istaknula je da je Pregled stanja pravosuđa u EU-u ključni alat gospodarske strategije EU-a kojim se građanima i poduzećima omogućuje učinkovitije pravosuđe. “Neovisan pravosudni sustav koji dobro funkcionira neophodan je za stjecanje povjerenja građana i ulagatelja te je prijeko potreban za uzajamno povjerenje u europsko područje pravde”, dodala je Reding.

Što se učinkovitosti pravosudnih sustava tiče, prati se trajanje postupaka, stopa rješavanja predmeta i broj predmeta u postupku. Također se prati način na koji su nacionalni pravosudni sustavi ustrojeni radi zaštite sudske neovisnosti u određenim okolnostima u kojima bi ona mogla biti ugrožena te se analiziraju mjere pravne zaštite od, primjerice, premještaja ili razrješenja sudaca. Kvaliteta se procjenjuje na temelju obvezne izobrazbe sudaca, praćenju i evaluaciji djelovanja suda, proračuna i ljudskih resursa dodijeljenih sudovima te dostupnosti informacijskih i komunikacijskih tehnologija i metoda alternativnog rješavanja sporova.

U izvješću se ističe da je od ključne važnosti za EU učinkovitost nacionalnih pravosudnih sustava.

“Pristup učinkovitom pravosuđu je jedno od glavnih prava u temeljima europskih demokracija….ključan je za učinkovitost svih europskih zakona, posebice zakona iz područja gospodarstva koji pridonose gospodarskom rastu. Nedostaci u nacionalnim pravosudnim sustavima stoga nisu samo problem određenih država članica već mogu utjecati na funkcioniranje jedinstvenog tržišta i općenito na cijelu Uniju”, upozorava se u izvješću.

Europska komisija pojašnjava da se pojedine države članice i dalje suočavaju s posebnim izazovima koji se odnose na učinkovitost njihovih pravosudnih sustava. “Dugotrajni prvostupanjski postupci i niska stopa rješavanja predmeta ili velik broj predmeta u postupku upućuju na činjenicu da su potrebna dodatna poboljšanja”, poručuje Komisija.

Pregledom stanja u području pravosuđa u EU-u za 2014. objedinjuju se podaci iz različitih izvora. Većinu kvantitativnih podataka dostavlja Komisija Vijeća Europe za ocjenu učinkovitosti pravosuđa (CEPEJ), koja podatke prikuplja od država članica. Pregled stanja u pravosuđu za 2014. usredotočen je na građanske i trgovačke parnice i upravne predmete.

Izvješće napominje da su podaci za Cipar, Belgiju, Bugarsku, Irsku, Nizozemsku i Veliku Britaniju nepotpuni. Cilj izvješća je, ističe Europska komisija, “promicanja kvalitete, neovisnosti i učinkovitosti pravosudnih sustava u Europskoj uniji”.

Autor:  Hina

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s