Početna stranica > Kriminal i korupcija, Politički kriminal > Europski parlament u borbi protiv kriminala i korupcije: Omogućit će zamrzavanje i zapljenu imovine diljem EU

Europski parlament u borbi protiv kriminala i korupcije: Omogućit će zamrzavanje i zapljenu imovine diljem EU


EUROPSKI parlament je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prihvatio direktivu koja će omogućiti zamrzavanje i zapljenu imovine diljem EU stečene kaznenim djelom.


( U BiH I regiji, DALEKO NAJ VEĆI KRIMINALCI SU POLITIČARI a još gori od njih su TUŽITELJSTVA I PRAVOSUĐA, koja, umjesto da ih sankcioniraju, suraguju s njima! VI TO ZNATE, PA ŽAŠTO NAM NE POMOGNETE? U SUPROTNOM, OVA KUGA U NAJ GOREM OBLIKU uništiti će nas, “male” ljude, narode i države, !! op-a.)

Zakon je dio šire strategije EU-a za borbu protiv kriminala i korupcije. Danas je manje od jedan posto zarade od kaznenih djela poput prodaje droge, krivotvorenja, trgovine ljudima, šverca oružja zamrznut ili konfisciran.

“Naš prioritet mora biti slijediti trag novca preko granice i zaplijeniti zaradu kriminalaca. Tek tada se možemo nadati smanjenju teških zločina. Slati zločince u zatvor, a ostaviti prljavi novac da cirkulira nije prihvatljivo”, rekla je parlamentarna izvjestiteljica, rumunjska zastupnica Monica Macovei.

Prema direktivi, države članice moći će konfiscirati imovinu kriminalaca nakon konačne presude. Zapljena će biti moguća i u slučajevima kada optužena ili osuđena osoba pobjegne, kada se vodi postupak u odsutnosti.

Također je predviđena i konfiskacija imovine od treće strane, u slučajevima kada je ta treća strana znala ili trebala znati da je svrha transfera bila izbjeći zapljenu.

Zemljama članicama ostavljena je mogućnost da zaplijenjenu imovinu koriste za javne ili socijalne svrhe.

Piše: Hina

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s