Početna stranica > Kriminal i korupcija > NAJVEĆA BOSANSKA NEMAN: Za Stejt department korupcija problem broj jedan u BiH

NAJVEĆA BOSANSKA NEMAN: Za Stejt department korupcija problem broj jedan u BiH


NAJVEĆA BOSANSKA NEMAN: Za Stejt department KORUPCIJA U VLASTI PROBLEM BROJ JEDAN u BiH!

Korupcija u vlasti i nefunkcionalnost su među najvećim problemima u BiH, navedeno je u izvještaju o stanju ljudskih prava u BiH u 2013. godini koji je objavio američki Stejt department.

VAŠINGTON:TBTKorupcija u vlasti i nefunkcionalnost su među najvećim problemima u BiH, navedeno je u izvještaju o stanju ljudskih prava u BiH u 2013. godini koji je objavio američki Stejt department.

Iako postoje zakoni kojima su predviđene krivične sankcije za korupciju u izvještaju se naglašava da vlasti nisu efikasno sprovodile zakonske odredbe i da su njihovi zvaničnici bili često umiješani u korupciju.

– Korupcija je i dalje rasprostranjena u mnogim političkim i ekonomskim institucijama, a javnost je posmatra kao redovnu pojavu u sferi javnog života – navedeno je izvještaju gdje se dodaje da je određen broj profesora na univerzitetima izvijestio da je podmićivanje uobičajeno i da su iskusili pritisak od kolega i nadređenih da daju više ocjene za studente sa porodičnim ili političkim vezama.

U dokumentu se ističe da građani otežano ostvaruju osnovna prava, kao što je dobijanje putnih dokumenata, i da su zbog toga u junu prošle godine izbili protesti.

Naglašava se da su politički  lideri u BiH pojačali duboko ukorijenjene etničke podjele i manipulisali njima.

– To je dovelo do slabljenja demokratije, učvrstilo diskriminaciju u većini aspekata svakodnevnog života, potkopalo vladavinu prava, poremetilo javni diskurs u medijima i omelo povratak raseljenih – navodi Stejt department.

Posted by: TBT 

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s