Početna stranica > Kriminal i korupcija > Raskrinkavanje zakona koji je omogućio da se vaših 50 milijardi kuna prelije u nečije jahte i vikendice!

Raskrinkavanje zakona koji je omogućio da se vaših 50 milijardi kuna prelije u nečije jahte i vikendice!

24, Veljača , 2014 Komentiraj Go to comments

PRAVOSUĐE, ILI TOČNIJE, NJEN DIO, U HRVATSKOJ POKUŠAVA DA SE OTME IZ OKOVA POLITIČARA! HOĆE LI SE DOGODITI I U BiH DA OVAKO – HRABAR, PRAVEDAN, POŠTEN I UZ NAROD – SUDAC, ISTUPI U JAVNOSTI???? op/a.
.

.

Vlada je donijela staleški zakon koji izravno pogoduje podobnima, zakon koji je idealan za korupciju i manipulaciju.
.
Gost emisije Nedjeljom u dva bio je sudac Trgovačkog suda u ZagrebuMislav Kolakušić. Javnosti je ovaj sudac postao poznat nakon što je dvije predstečajne nagodbe, Dalekovoda i Industrogradnje, poslao na ocjenu ustavnosti Visokom trgovačkom sudu koji ih je potom vratio na ponovni postupak. Osim toga, Zakon o predstečajnim nagodbama poslao je na procjenu Ustavnom sudu zbog čega ga je oštro napao ministar financija Slavko Linić koji ga svojedobno naziva “neradnikom” i upozorava ga da “nije on sveta krava pa da se u njega ne može dirati”.
.
Bez obzira na političke pritiske ovaj se sudac odlučuje žustro boriti protiv predstečajnog zakona i najavljuje da u svojoj borbi “ide do kraja, a ako treba obratit ću se Europskoj komisiji, ali ne još, još prikupljam dokumentaciju”, rekao je Kolakušić.

Međutim, krenimo od početka, a tu je možda najbolje iskoristiti način na koji je Stanković plastično pokušao objasniti greške Zakona o predstečajnoj nagodbi:
.
“Ja, Aleksandar Stanković, dugujem Marku Markoviću, 100 tisuća kuna. Zamolim dvojicu prijatelja da izmisle da im dugujem 300 tisuća kuna. To Ministarstvo financija bez problema prihvaća. Vraćam se prvom dužniku, Marku Markoviću i kažem: sorry, ne mogu ti vratiti novac”, i toliko je jedostavno, potvrđuje sudac Kolakušić, “a Marko Marković ne može apsolutno ništa!”. Nadodaje i kako to “nitko nikad neće provjeravati, a sve možete sami izvesti”.
.
Kolakušić je odmah na početku emisije ustvrdio da se u tom slučaju radi o iznimno lukavom zakonu koji “kao da je uputstvo kako ga zloupotrijebiti”. “Jednostavno nisam mogao vjerovati da je tako nešto moguće, zato sam i uputio ocjenu ustavnosti”, rekao je Kolakušić.
.
Radi se o većoj prijevari od privatizacije!
.
“50 milijardi kuna iz predstečajnih nagodbi nije nestalo već je u nečijim vikendicama i jahtama, a Vlada mora donijeti zakon koji će utvrditi gdje je taj novac, on se nije uzgubio”, napominje Kolakušić. Ono što je apsurdno jest da Ministarstvo financija ima diskrecijsko pravo upravljanja s tih 50 milijardi kuna kako god želi, nekima dugove otpisati, a nekima zaračunati.
.
Prema Kolakušiću, ovdje se radi o većoj prijevari od pretvorbe i privatizacije jer se tada uništavala po jedna tvrtka koja bi se dala nekom tajkunu, koji bi otpustio radnike. Ovdje dužnik u potpunosti uništava vjerovnike, i to više njih istovremeno.
.
Linić kaže da zakonom čuva radna mjesta?
.
Ministar financija, ujedno i najveći Kolakušićev kritičar, tvrdi da se ovim zakonom pokušavaju spasiti radna mjesta. Međutim, ako je to istina zašto su radnici, na primjer Industrogradnje, na burzi? Pri donošenju zakona 2009. godine Vlada kaže kako je zakon osmišljen tako da brzo i efikasno sanira posrnule tvrtke. No, sve upućuje da je zakon loše složen jer ga i sama Vlada mijenja čak tri puta, a pritom dobrano zakoračuje izvan svojih ovlasti u sferu sudskog područja.
.
Najpoznatiji primjer predstečajne nagodbe je EPH: poznata je stvar da sve tvrtke iz medijskog carstva Ninoslava Pavića ukupno duguju nešto preko 1,7 milijardi kuna. To je službeni podatak FINA-e iz predstečajne nagodbe EPH koncerna. Jasno je da te svoje dugove Pavić nikada neće riješiti, nego će se oni prebi(ja)ti razno-raznim kreditima, dokapitalizacijama, nagodbama, poput onih s državom koja im je oprostila nepoznat iznos. Namjerno kažemo nepoznat, jer je jednostavno nemoguće ući u trag i dobiti konačne službene podatke koliko je EPH zaista ostao dužan državi za poreze i doprinose. Točnije koliko mu je Linićeva “pravedna” politika oprostila.
.
Kolakušić je napomenuo da su mu se obraćali mali, srednji i veliki vjerovnici koji svojim pričama potvrđuju direktne boljke zakona, on im je savjetovao da obrate medijima. Pogađate u čemu je problem: “Kako da idemo u medije kad će nam doći porezna inspekcija?”, ispričao je ovaj sudac odgovor ljudi s kojima je razgovarao.
.
Sad ostaje čekati: hoće li napokon na naplatu doći zakon koji prema pravnim stručnjacima omogućuje manipulaciju i korupciju ili će se i ovaj put Linić provući kroz ušicu igle, vidjet ćemo.
.
dnevno.hr/Autor: A. R
Oglasi
Kategorije:Kriminal i korupcija Oznake:
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s