Početna stranica > Biskup Komarica, Obnova i povratak > Biskup Komarica: Hrvati u RS-u nemaju nikakve koristi od saveza Dodika i Čovića!

Biskup Komarica: Hrvati u RS-u nemaju nikakve koristi od saveza Dodika i Čovića!

11, Siječanj , 2014 Komentiraj Go to comments

Banjolučki biskup Franjo Komarica prisiljen je zatražiti spasonosnu pomoć od zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića za Katolički školski centar. U RS-u i dalje sablasno izgledaju neka područja gdje su Hrvati prije rata bili brojčano nadmoćni.
.
Mnoge poratne godine, dragocjene za održivi povratak prognanih Hrvata, otišle su u nepovrat, a da se u njima konstantno ispuštala politička pravna i materijalna pomoć za povratak i ostanak. Treba samo proći gradovima, gradićima i selima po sjevernoj i sjeverozapadnoj Bosni ili cestom Doboj – Bosanski Brod i uvjeriti se koliko je desetaka tisuća novih domova ili obnovljenih zgrada napravljeno, među njima, nažalost, vrlo malo za hrvatske povratnike.
.
Tijekom prvih poratnih godina, uglavnom domaći Caritas u zajedništvu s Caritasom iz nekih europskih zemalja, obnavljao je domove katolicima, dakako, i ne samo njima. Nešto je pomogla i Vlada RH. Nadležni državni i entitetski ministri uglavnom su “zaboravljali” Hrvate koji su se prijavili za povratak.

Naprotiv, godinama se forsirala defetistička priča kako se Hrvati ne žele vraćati i kako su se zauvijek odlučili živjeti na nekim drugim područjima, ponajviše u susjednoj Hrvatskoj. Biskupi i svećenstvo su imali posve drukčije podatke, ali su ostavljeni na cjedilu sami se boriti protiv svih mogućih opstrukcija u povratku svojih vjernika.
.
Uzaludni vapaji
.
Ipak, radosna je vijest kako je državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Damir Ljubić nedavno obećao banjolučkome biskupu Franji Komarici konkretniju, pravičniju i, napokon, financijski izdašniju pomoć za održivi povratak prognanih Hrvata u sve općine na području oba entiteta. Kako se doznaje, i Martin Raguž, Ljubićev stranački šef, javno je na jednom skupu prognanika iz kotorvaroškog i banjolučkog kraja obećao da će ažurirati održivi povratak onih koji su se prijavili na javni natječaj.
.
Odvažni i uporni biskup Franjo Komarica od početka školske godine mirno ne spava jer mu je Katolički školski centar na izdisaju. Uzaludni su bili svi njegovi vapaji vlastima da se ta prestižna školska ustanova koja ne obrazuje samo Hrvate uvrsti u proračun RS-a, resorno ministarstvo tek grantovima od 15 tisuća maraka mjesečno KŠC održava na infuziji.
.
Banjolučki biskup je bio primoran zamoliti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića za spas Katoličkoga školskoga centra. Hrvatski lideri u BiH se nisu niti “počešali”, a kamoli založili da se to prevažno pitanje sustavno riješi kako je to urađeno u FBiH. Prošle je godine otkopana možda i najveća masovna grobnica u BiH. Jama Tomašica kod Prijedora je skrivala na stotine posmrtnih ostataka Bošnjaka i Hrvata. I dok su bošnjačke elite od toga napravile dramatičnu političku priču najširih razmjera, hrvatski političari niti jednom riječju nisu izrazili makar onaj dužni ljudski pijetet spram svih ubijenih, a osobito nedužnih Hrvata.
.
Očekuje se da budu pronađena tijela i nestalih Hrvata ne samo iz prijedorske župe nego i iz župa Sasina kod S. Mosta, iz župa Sanski Most, Stara Rijeka i Ljubija. Ali još ima nestalih iz drugih župa , npr. Bos. Gradiška, N. Topola, Dolina, Kotor Varoš, Liskovica, Jajce, Ključ, Vrbanjci, Sokoline.
.
Žalosno i grozno je da niti jedna institucija, stranka ili udruga bosanskih Hrvata do sada nije iznijela pouzdane podatke o Hrvatima koji se vode kao nestali. Dobiva se dojam da se njih namjerno još jedanput ubija i da oni nikome – osim brizi Crkve – više ne pripadaju.
.
Cementiranje
.
Čovjek se mora rastužiti kad vidi te užasne probleme tim prije kad svjedočimo vrlo prisnom političko-privatnom partnerstvu između najjačih hrvatsko-srpskih stranaka: HDZ-a BiH i SNSD-a te lidera Dragana Čovića i Milorada Dodika. Od njihove prijateljske suradnje Hrvati u RS-u pa niti biskup Franjo Komarica nisu imali prevelikoga dobra i koristi. Poznajući strateške i programske smjernice obje stranke, cementiranje postojećega etničko-demografskoga stanja kao temeljca za buduće političko-nacionalne projekte, ništa se drukčijega nije moglo niti očekivati.
.
Apsolutno je toga svjestan i biskup Komarica: “Zašto se takvi susreti ne iskoriste bolje i učinkovitije za ispravljanje očite, teške nepravde nad jednim domaćim narodom, koji ovdje nije od jučer, a kojega se prema vlastitoj tvrdnji i službeno želi predstavljati – to doista ne znam.
.

Valjalo bi dotičnoga (Čovića) za to osobno pitati! Ne bih nikako želio da se dotične političare smatra nekakvim božanstvima o čijoj volji ovise životi i budućnost desetaka tisuća naših sunarodnjaka i naših sugrađana, jer bi to bio strašan poraz i za jedne i za druge”, bio je kristalno jasan banjolučki biskup.

.

(Dragi biskupe, on, čije ime opet nećeš ni pomenuti, “zadužen” za obnovu i povratak Hrvata, u prošloj godini nije obnovio niti jednu kuću u RS-u, pa tako niti u pustoj Župi Kolibe, ali je obećao, možda već dao, župniku ove razrušene župe 40 000.00 KM! “Nema” za Katolički školski centar, jer se trećina nebi vratila u njegov džep! op.a.)

.
Antun Mrkonjić | dnevni-list.ba
Oglasi
 1. 12, Siječanj , 2014 u 09:26

  Poštovanje uvaženi Biskupe, drago mi je da ste i Vi koji se zdušno zalažete za Hrvate shvatili o čemu se radi, s poštovanjem.

  • Ivo Gavrić
   12, Siječanj , 2014 u 10:34

   Uvaženi g. Ilija, biskup Komarica je davno shvatio o čemu se radi, godinama moli i apelira na odgovorne! Izdaja bosanskih Hrvata traje od početka rata a u korist Hrvata Hercegovine- HercegBosne. “Najzaslužniji” za ovakvu “pravednu” politiku su HDZ-ovi, a zadnjih desetak godina isključivo HDZ Hercegovine (HDZ BiH). Njegovu šutnju, “zaštitnici” Hrvata nisu mogli kupiti, za razliku od mnogih drugih crkvenih velikodostojnika koji GLASNO ŠUTE i uživaju u blagostanju, zajedno sa “zaštitnicima”, dok narod gladuje!

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s