Početna stranica > Biskup Komarica, Crkva i Hrvati BiH > Božićna poruka biskupa Franje Komarice: Aktivno igrajmo naše uloge

Božićna poruka biskupa Franje Komarice: Aktivno igrajmo naše uloge

23, Prosinac , 2013 Komentiraj Go to comments

Banjalučki biskup Franjo Komarica uputio je božićnu poruku svim katolicima, onima koji su članovi ove biskupije i imaju sreću živjeti u rodnom kraju, kao i svima koji su još u izbjeglištvu, a ne odustaju od povratka u rodni kraj.

.

Biskup Komarica: „U banjalučkoj regiji ove godine nije obnovljena niti jedna kuća za prognane katolike, a njihov broj je jedva šest posto od prijeratnog“.
( Ovaj sveti čovjek, neumorni i jedini koji se istinski bori za obnovu i povratak, i u ovo blagdansko vrijeme u mislima je sa prognanima i prvo se njima obraća. Op.a.)

Zaželio je da im povratak bude istinski uspjeh, ali i da u duševnoj radosti i miru dožive i prožive ovogodišnji najradosniji kršćanski blagdan.

Otvoreno srce

Biskup banjalučki podsjetio je i na poruke Božića, rođenja Krista, iščekivanog Spasitelja.


– To je početak jednog potpunog zaokreta… Ako želimo istinski sudjelovati u božićnom slavlju, onda se ne možemo ponašati tek kao gledaoci u kazalištu ili kino-dvorani i uživati u lijepim prizorima na pozornici ili filmskom platnu. Trebamo biti svjesni da se nijedan “gledatelj” ne može izvući iz obaveze aktivnog sudjelovanja, te da smo i sami zaduženi aktivno igrati svoju ulogu, naveo je biskup Komarica u božićnoj poruci.

Podsjetio je i na Božije misli i nakane, koje su u skromnosti, poniznosti, nenametljivosti, neisticanju i uslužnosti.

– Sve trebamo poduzeti da utjelovljeni i među nama nazočni Bog, koji se solidarizirao i s najmanjim, najobespravljenijim i najzapuštenijim, osjeti da za njega imamo otvoreno svoje srce, da prema njemu imamo usmjerene naše korake, ispružene naše ruke i nasmijano, dobrohotno naše lice, rekao je biskup Komarica.

Banjalučki biskup uputio je iskrene čestitke i svim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

Komarica je u jučerašnjem obraćanju novinarima, govoreći o problemima povratka prognanih Hrvata, istakao da u banjalučkoj regiji ove godine nije obnovljena nijedna kuća za prognane katolike, a njihov broj je jedva šest posto od prijeratnog.

Temeljna prava

Podsjetio je da iako se obećavalo, nakon donatorske konferencije održane u aprilu u Sarajevu, da će 2013. biti godina većeg povratka, to se nije dogodilo. A to se, po riječima biskupa Komarice, posebno trebalo odnositi na hrvatsku populaciju.

– Što se tiče banjalučke regije, nije mi poznato da je ijedna kuća napravljena za one koji su tražili da se vrate, rekao je monsinjor Komarica u izjavi novinarima, podsjetivši na zahtjeve za povratak u Kotor-Varoš, Banju Luku, Gradišku i Prijedor.

Naveo je da očekuje da će od naredne godine biti moguće realizirati jedan broj zahtjeva za povratak, a i naglasio da ni međunarodni predstavnici ne žele da daju novac za te namjene, jer u domaćim političarima u BiH nemaju, kako su naveli, pouzdanog partnera.

Stoga, boji se da će Hrvati ponovo biti zaobiđeni u povratku, jer i taj narod mora i u praksi imati sva temeljna prava, pa i pravo na povratak.

Oslobođenje/G.KATANA

Oglasi
 1. Johne179
  27, Srpanj , 2014 u 01:20

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful info particularly the last part keefddecefbe

 2. Johne139
  27, Srpanj , 2014 u 01:20

  Enjoyed studying this, very good stuff, regards . A man may learn wisdom even from a foe. by Aristophanes. bkfcafddeacg

 3. 8, Veljača , 2014 u 11:00

  Amazing! Its really remarkable article, I have got much clear
  idea concerning from this piece of writing.

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s