Početna stranica > BiH, HVO-branitelji > Više od 10.000 invalida HVO-a bez najave uklonili iz sustava

Više od 10.000 invalida HVO-a bez najave uklonili iz sustava


Ministarstvo branitelja je izbrisalo 10.009 ratnih vojnih invalida, pripadnika HVO-a koji u Hrvatskoj primaju mirovine i imaju zdravstveno, ali nisu ratovali na tlu Hrvatske i ne nalaze se u Registru hrvatskih branitelja!

.

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske posljednjih sedam dana ‘mobilizira’ pripadnike HVO-a! Naime, na adrese 10.009 pripadnika HVO-a odaslano je rješenje u kojem ih se, naravno svakog pojedinačno, obavještava da nemaju status ratnoga vojnog invalida u Republici Hrvatskoj jer se ne nalaze u Registru hrvatskih branitelja.

Inače, rješenje o načinu stradavanja za ovih 10.009 pripadnika HVO-a potpisao je još 1998. godine kao pomoćnik ministra obrane general Ljubo Ćesić Rojs čime su stvoreni uvjeti da ih se uvede u mirovinski sustav Republike Hrvatske. Gotovo 200 pripadnika HVO-a tužilo je Lijepu našu zbog neisplate, po njihovu mišljenju pripadajućih im invalidnina, i do sada im je pravomoćnim sudskim presudama isplaćeno više od 4,5 milijuna kuna.

‘Stradali na Južnom bojištu’

Ako bi svih 10.009 bivših pripadnika HVO-a tužilo Hrvatsku zbog neisplate invalidnina, to bi po računu Ministarstva branitelja hrvatski proračun stajalo oko 60 milijardi kuna.

Da izbjegnu nove tužbe pripadnika HVO-a, koji uzgred već primaju invalidnine i obiteljske naknade u BiH gdje su i stvarno stradali, u Ministarstvu branitelja su se odlučili na ovaj korak, da im pismenim rješenjem ukažu kako nemaju status hrvatskoga ratnog vojnog invalida. Rješenja odaslana širom Lijepe naše, na uglavnom fiktivne adrese pripadnika HVO-a, u BiH su podignula na noge boračku populaciju kao i predstavnike brojnih udruga.

Najavljuju da će podnijeti žalbe na dostavljena rješenja, tvrdeći da oni jesu hrvatski ratni vojni invalidi.

– S nama nije zapovijedao Alija Izetbegović, a ni Atif Dudaković, nego naš vrhovni zapovjednik Franjo Tuđman i hrvatski generali. Mi pripadnici HVO-a smo hrvatski branitelji samo nikako da dođemo službeno do tog dokumenta iako imamo gotovo sva prava kao i hrvatski branitelji iz Hrvatske – kaže nam pukovnik HVO-a iz 103. derventske brigade koji je još 2001. tužio Hrvatsku zbog neisplate invalidnine.

Ističe da “zbog spora s Ministarstvom branitelja želi ostati anoniman” te proziva generala Rojsa da zadaću koju je dobio od predsjednika Tuđmana i ministra Gojka Šuška nije do kraja završio.

– Predsjednik Tuđman i ministar Šušak su se dogovorili da nama, pripadnicima HVO-a, priznaju status hrvatskih branitelja. Pomoćnik ministra za personal Marinko Krešić izdao nam je potvrde da smo bili pripadnici Hrvatske vojske, a pomoćnik ministra general Rojs nam je dao potvrde o načinu stradavanja. Problem je što nama nije uručio takve potvrde, odnosno što nas nije evidentirao u bazu podataka MORH-a kao hrvatske branitelje – kaže nam pukovnik koji je stradao u Posavini.

No, da bi proveli dogovor Tuđman – Šušak, pomoćnici ministra obrane Ljubo Ćesić Rojs i Marinko Krešić su od stradalih pripadnika HVO-a, njih 10.009, ‘formirali’ fantomsku Specijalnu postrojbu MORH-a 1998. godine. Kako nisu mogli stradati u BiH, gdje su doista i stradali kao pripadnici HVO-a ili pak Specijalne policije Herceg-Bosne, Rojs im je svakom posebno pisao potvrde o načinu stradavanja.

U pravili su ‘stradali’ na Južnom bojištu ‘kada je pala granata’ ali i na Istočnom bojištu.

General Rojs je već ranije kazao za “Slobodnu” da je tu zadaću odradio “na temelju usmenog naloga ministra Šuška”, a koju je on zajedno donio s predsjednikom Tuđmanom. Dakle, nije postojao zakonski okvir da se pripadnicima “sestrinske” formacije dodijeli status HV-a pa je formirana fantomska postrojba MORH-a s falsificiranom dokumentacijom o mjestu i načinu stradavanja. Inače, kako nam je u četvrtak rečeno u Ministarstvu branitelja, intencija upućenih rješenja nije da se pripadnicima HVO-a oduzmu mirovine u RH, a koje primaju posljednjih četrnaest godina, nego da se spriječe daljnje tužbe za isplatu invalidnina.

Odvjetnik potiče tužbe

Od pojedinih pripadnika HVO-a doznajemo da ih ‘odvjetnici nagovaraju da tuže RH jer imaju pravo na invalidninu’. Nakon sudskog spora, od obeštećenja odvjetnicima ‘trebaju sporazumno isplatiti 30 posto naknade’. Najagilniji odvjetnik u zastupanju pripadnika HVO-a u tužbama protiv Hrvatske je Mate Knezović koji je ranije radio kao pravnik u MORH-u. Njegovu izjavu do završetka teksta nismo uspjeli dobiti zbog zauzetosti, kako nam je rečeno u njegovu uredu.

izvor Slobodna Dalmacija

Oglasi
Kategorije:BiH, HVO-branitelji
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s