Početna stranica > BiH, Kriminal i korupcija > Bez prave borbe protiv korupcije, BiH nema napretka u budućnosti.

Bez prave borbe protiv korupcije, BiH nema napretka u budućnosti.


Drago Kos, novi čelnik Radne grupe OECD-a
.
Slovenac Drago Kos, dugogodišnji predsjednik Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) pri Vijeću Evrope, imenovan je za čelnika Radne grupe protiv podmićivanja u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), čije je sjedište u Parizu.
.
U ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” Kos je izjavio da se radi o najvećem izazovu u njegovoj karijeri, s obzirom na to da je ova Radna grupa pri OECD-u, koju će od 2014. godine voditi, adresa broj jedan kada je riječ o nadzoru koruptivnih tokova na globalnom nivou. Budući da je u svojoj karijeri bio posvećen borbi protiv korupcije u našem regionu, Kos je rekao da će i od 2014. godine budnim okom motriti na situaciju u zemljama bivše Jugoslavije.
.
– BiH i Hrvatska, naprimjer, učesnice su Regionalne antikorupcijske inicijative OECD-a. To je jedna podgrupa velike Radne grupe na čijem ću čelu biti. Svrha članstva u toj podgrupi u kojoj se nalazi i BiH jeste priprema za ulazak u Radnu grupu protiv podmićivanja. Uslovi koje vaša zemlja treba zadovoljiti u borbi protiv korupcije dobro su poznati.
.
BiH učesnik
Koliko će onda biti potrebno vremena da BiH bude članica OECD-ove Radne grupe protiv podmićivanja?
.
– To je najzahtjevnija radna grupa koja se bavi pitanjem borbe protiv korupcije u cijelom svijetu. Vidite, Slovenija je postala njena članica 2001. godine, dakle prije ulaska u Evropsku uniju. To je moguće i za BiH. Tako da sve zavisi od vaše države, od toga koliko će ekonomski ojačati i koliko će stvarno investirati i sredstava i truda u pravu borbu protiv korupcije.Napredak HrvatskeKako komentirate aktuelne procese borbe protiv korupcije u BiH?– Godinama smatram da je Hrvatska zaslužila mjesto u EU, kada riječ o ovom pitanju. Što se tiče BiH, mislim da je ona zajedno s Crnom Gorom i Makedonijom u istoj situaciji. Još ima ogroman prostor za rad na ovim pitanjima. Ako ne bude napretka, BiH će uskoro početi osjećati posljedice! Bez prave borbe protiv korupcije, nema joj napretka u budućnosti.Postoje li, prema Vašem mišljenju, napori koji se, u tom smislu, čine u BiH? Neki procesi već su pokrenuti… kao što je slučaj „Budimir“.Vidim da se dešavaju pojedinačni postupci prema nekim osobama koje se terete za koruptivna djela. Ali, jedna lasta ne donosi proljeće. To mora postati sistem u kojem će borba protiv korupcije biti pravilo. Izbjegavanje ili potiskivanje ove činjenice, vjerujte mi, žestoko će se kažnjavati.

Kontrola aktivnosti državaŠta se od Vas očekuje kada budete na čelu ove Radne grupe?

– Bit će mnogo posla. Ova Radna grupa radi po fazama. Treća faza evaluacije je kontrola šta države rade po pitanju borbe protiv korupcije. Morat ćemo definirati šta ćemo raditi u četvrtoj fazi. Također, morat ćemo riješiti pitanja zemalja koje, praktično, stoje ispred vrata Radne grupe. To su zemlje poput Kine i Indije. Bilo bi značajno da Kina i Indija uđu u OECD.

Dnevni Avaz
Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s