Početna stranica > Kriminal i korupcija > Zakon o sukobu interesa je od vitalne važnosti za borbu BiH protiv korupcije

Zakon o sukobu interesa je od vitalne važnosti za borbu BiH protiv korupcije


(Od ove političke garniture nije se ni moglo očekivati ništa drugo, jer, za njih je od vitalne važnosti da ne krene borba protiv korupcije! -op.a.)
.

Žao nam je što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas odlučio da nastavi sa usvajanjem amandmana na Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH po hitnom postupku, jer on “u ovom obliku ne ispunjava relevantne međunarodne standarde za propise o sukobu interesa”, kaže se u u izjavi Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, Ureda visokog predstavnika u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saopštio je OHR

“Neovisno od ishoda postupka za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koji je pokrenuo Klub Bošnjaka u Domu naroda, želimo ponoviti da predloženi amandmani nisu bili predmet adekvatnih konsultacija sa svim zainteresiranim stranama.

Zabrinuti smo da predloženi Zakon, u ovom obliku, ne ispunjava relevantne međunarodne standarde za propise o sukobu interesa. Ti standardi zahtijevaju da je tijelo koje provodi propise u vezi sa sukobom interesa neovisno i da posjeduje traženi nivo stručnosti. Također, neophodno je osigurati pravo na žalbu protiv odluka. Predloženi Zakon je od vitalne važnosti za borbu Bosne i Hercegovine protiv korupcije, koja predstavlja jedan od najurgentnijih izazova ove zemlje.

Odgovornost nosilaca javnih funkcija i transparentnost njihovih aktivnosti su od najvećeg interesa za građane i predstavljaju ključne demokratske principe. Čvrsto vjerujemo da je neophodna rasprava o tekstu Zakona i da treba zatražiti mišljenje Venecijanske komisije da bi se potvrdila usklađenost predloženog zakona sa međunarodnim standardima”, navodi se u izjavi.

Autor: Onasa
Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s