Početna stranica > Kriminal i korupcija > Odluka Suda BiH da se obustavi postupak protiv političkih partija koje krše zakon, neprocesuiranje korumpiranih političara – zeleno svjetlo za još žešću pljačku naroda!?

Odluka Suda BiH da se obustavi postupak protiv političkih partija koje krše zakon, neprocesuiranje korumpiranih političara – zeleno svjetlo za još žešću pljačku naroda!?


Srđan Blagovčanin, izvršni direktor TIBiH, za “Avaz”

.
Izvršni direktor “Transparency Internationala BiH” (TIBiH) Srđan Blagovčanin upozorio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da posljednja istraživanja ove organizacije pokazuju da je korupcija u BiH u stalnom porastu, što je, kako je naglasio, veoma zabrinjavajuće.
.
Novi izvještaj
.
Blagovčanin je pojasnio da o tome najbolje govori i posljedni izvještaj “Transparency Internationala BiH”, koji će uskoro biti predstavljen, a koji se odnosi na procesuiranje korupcije pred sudovima i tužilaštvima BiH u prethodne dvije godine.
.
– Izvještaj je pokazao da nema bitnih pomaka u procesuiranju korupcije u BiH. No, s druge strane, znatno je povećan broj prijava koje se odnose na korupciju. To su najnoviji podaci, koji govore da je donesen veoma mali broj presuda za korupciju u BiH. On je mizeran. Nadležna tužilaštva i dalje su slaba karika kada je u pitanju procesuiranje odgovornih. Još je sve sporo i traljavo. Sve dok se Tužilaštvo BiH ne uhvati ukoštac sa sistemskom korupcijom, i dalje ćemo tapkati u mjestu.
.
Koliko će obustavljanje postupaka protiv političkih stranaka zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija BiH od Centralne izborne komisije (CIK), a prema odluci Suda BiH, doprinijeti tome da korupcija u BiH i dalje cvjeta?
.
– Mislim da je krajnje neprihvatljiva ovakva odluka Suda BiH. Ostao sam zatečen informacijom da se obustavljaju svi postupci. Ne treba posebno govoriti o tome koliko je važna oblast finansiranja političkih partija za samu regularnost izbora u BiH. Ovakvom odlukom Suda BiH, da se obustavi postupak protiv političkih partija koje krše zakon, mi više nemamo nikakvih zakonskih okvira. Na ovaj način se političkim partijama šalje jasna poruka da je dozvoljeno finansiranje iz ilegalnih izvora i da mogu da rade ono što hoće i kako hoće. Bojim se da će naredni izbori pokazati da će u toj oblasti vladati potpuni haos.
.
Nema čekanja
.
Poznata je činjenica da državne kompanije već godinama finansiraju određene političke partije i svoje političke mentore. Kako tome stati ukraj? To je postala skoro svakodnevica. Izvlače se milioni KM državnog novca.
.
– To se radi već godinama i riječ je o veoma izraženom problemu u BiH. Jedan dio se odnosi na nelegalno finansiranje političkih partija iz javnih preduzeća ili iz državnog budžeta, a koristi se isključivo u svrhu ostvarivanja izbornih rezultata. Drugi dio se odnosi na privatne firme, kojima se te stranke, kada dođu na vlast, odužuju tako da ih “pripaze” tokom raznih tendera i javnih nabavki. Ta je praksa postala općeprihvaćena. No, kako nema nikakvih sankcija, radi ko šta hoće i finansira ko god koga hoće, a sve nauštrb građana BiH. To je za nepovjerovati šta se sve radi. Tome se mora stati ukraj.
.
Ponovo je postala aktuelna istraga protiv ministra poljoprivrede u Vladi FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Ona se odnosi na nezakonite isplate poticaja. Je li CIK trebao na vrijeme reagirati kada su podnijeli prijavu za kupovinu glasova na posljednjim izborima, koja se odnosila upravo na dopremijera FBiH?
.
– Apsolutno. Sada je šteta samo svakim danom sve veća i veća. Prijave su se odnosile i na kupovinu glasova, ali i na nezakonitu isplatu poticaja. Mi smo na to davno upozorili. Mislim da je konačno došlo vrijeme da nadležne institucije sve provjere i otvore punu istragu o tome. Moraju se sankcionirati odgovorni. Nema više čekanja. Ovo što se čelnicima Narodne stranke Radom za boljitak stavlja na teret, teške su krivične kvalifikacije. No, na to se mora staviti tačka. Tužilaštva moraju biti dosta efikasnija po tom pitanju.
Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s