Početna stranica > BiH > Komšić: BiH od premijera, ministara, predsjednika ne može da diše

Komšić: BiH od premijera, ministara, predsjednika ne može da diše


Bosna i Hercegovina ima toliko premijera, ministara, predsjednika, administracije – da na unutrašnjem planu ‘ne može da diše’, dok na međunarodnoj sceni djeluje smiješno, izjavio je za Tanjug, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U intervjuu Tanjugu, Komšić kaže da vjeruje da će se situacija sa “toliko natovarenom” državnom administracijom ipak promijeniti.

“Ne možemo da dišemo… imamo premijera, ministara, tri predsjednika države, pa to je neozbiljno! Zamislite kada se opustite sa kolegama, predsjednicima drugih država, svi se zezaju pitajući: ‘Pa tko si sad ti, a gdje je onaj drugi, je l’ izgubio izbore?’ To je, dakle, Dejtonski mirovni sporazum od tri predsjednika do predsjednika entiteta, potpredsjednika, premijera, ministara policija, rotacijskih svijetala, blinkera, pratilaca, troškova. To je čudo”, ocjenjuje.

Prema Komšićevom mišljenju, Dejtonski mirovni sporazum nije dao rezultate po pitanju povratka izbjeglica i organizacije “države sa tri predsjednika”, ali ima i dobrih rezultata tog sporazuma kao što su, kaže, Oružane snage.

“Da se ne zavaravamo – prostori u BiH su u ratu i nakon rata ušli grupirani. BiH nije više ‘leopardova koža’, kako smo je nekada zvali. U tom smislu realizacija Dejtonskog sporazuma je doživjela potpuni fijasko”, naveo je Komšić.

Oružane snage, kako kaže, rade profesionalno. Ranije su to bile tri komande i tri vojske koje su međusobno ratovale. Iako su zadržale svoje posebnosti – Dan Armije BiH, Dan HVO ili Dan Vojske RS – zanimljivo je da se oni međusobno posjećuju i imaju jednog komandanta, rekao je Komšić.

“I sve ostalo je moglo da bude tako – da se zna tko je glava, a tko rep. Pa i na ovom mjestu bi mogao da bude samo jedan predsjednik, kao simbol države, a ne etničke pripadnosti”, kaže on uvjeren da će to vrijeme doći.

Komšić, koji je predsedavajuću ulogu u Predsedništvu BiH preuzeo u utorak, slaže se da u BiH postoje tenzije, ali tvrdi da je to samo među političarima. U narodu, veli, tih tenzija gotovo da nema.

“Sve ono što pravi gužvu i jednu vrstu nereda u državi jeste politička elita i to nije neobično za političare svuda u svijetu, ali u BiH to pravi problem, zemlja nikako da iskorači! Svađe i prepucavanja su vrlo često besmislena, ne vidite njihov pravi smisao, pa pomislite da su one same sebi cilj”, objašnjava Komšić, inače, predstavnik hrvatskog naroda u tročlanom Predsjedništvu.

Građane, precizira, zaokupljaju socijalno-ekonomski problemi, da li su zaposleni ili nezaposleni i da li im se uplaćuje mirovinsko ili zdravstveno osiguranje.

Povodom najave EU da će, zbog neispunjavanja preuzetih obveza, redefinirati odnose sa BiH, Komšić potvrđuje kako se već neko vrijeme čuju glasovi da BiH mora provesti presudu u predmetu “Sejdić-Finci” ili će u protivnom dobiti sankcije. Komentiralo se, kaže, i da ukoliko ta presuda Europskog suda ne bude primijenjena EU, neće priznati izbore koji u BiH treba da budu održani 2014.

“Naravno, to je smiješno. Rezultati izbora će biti priznati bez obzira na to promijenili mi Ustav ili ne, ali redefinicija tih odnosa, prije svega Bruxellesa i zemalja EU prema BiH, može se svesti na praktičnije stvari poput uskraćivanja pristupa europskim fondovima i svojevrsna diplomatska i politička izolacija izabranih dužnosnika iz BiH”, naveo je Komšić.

On tvrdi kako države EU oko toga nisu baš jedinstvene, ali da, nažalost, što god da odluče “problem u BiH ostaje”.

Predsjedavajući Predsjedništva, međutim, upozorava da osim presude “Sejdić-Finci”, u BiH uskoro stiže još jedna presuda Europskog suda u slučaju “Pilav”, koja je mnogo kompliciranija i mogla bi, kako kaže, da udari u same temelje “daytonske konstrukcije države” jer se odnosi na neravnopravnosti pripadnika konstitutivnih naroda u odnosu na entitet u kojem žive.

“Kako god, nama slijedi razdoblje kada ćemo morati drugačije stvari da posmatramo i u slučaju presude ‘Sejdić-Finci’ i kada dođe presuda u ‘slučaju Pilav’… Kad tad predstoji razdoblje kada će se političari i političke elite u BiH morati malo drugačije postaviti prema svim tim stvarima”, kaže Komšić inzistirajući na “poštenijem i iskrenijem pristupu” u svemu što se u državi radi.

“Mi moramo da shvatimo da je ovo zemlja i građana, dakle, nas kao pojedinaca, ali i zemlja konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata i onih ostalih koji to nisu. Kada političke elite shvate da moraju poći od te činjenice, a ne od činjenice tko je šta jamio, onda ćemo imati i neki konkretni rezultat”, kazao je Komšić.

Govoreći o reformi Federacije, on je podsjetio kako je to američka inicijativa za koju je u raspravi rečeno kako je odlična, kojoj svi u parlamentu aplaudiraju zato što je američka, budući da “Amerikancima ovdje malo tko može reći ‘ne'”. Čim svatko ode na svoju stranu, to mišljenje se, međutim, mijenja pa jedni traže treći entitet, a drugi ukidanje svih kantona u BiH, kaže Komšić koji takav pristup smatra iracionalnim.

“Umjesto da kažu imamo problem, moramo riješiti pitanje ravnopravnosti ljudi, pojedinaca, pitanje jednokopravnosti naroda… svađe i tenzije političara se spuštaju među ljude, a onda nastaju etničke podjele, pa se od stranaca traži da budu odvjetnici i da rješavaju naše unutarnje probleme”, naveo je on.

Zalažući se za apsolutnu ravnopravnost svih građana u BiH, Komšić kaže kako platforma mora biti “svi smo isti”, jer je suprotan pristup političara prema državi i građanima BiH “nefer, nepošten i neodgovoran”.

Komšić, koji je napustio SDP Zlatka Lagumdžije nakon razlaza s njenim liderom, formirao je novu političku stranku – Demokratski front. On kaže kako je u BiH došlo vrijeme za nešto drugo i novo, a to je, uvjeren je, jedino moguće naći među mladima. Na starijima je, kaže, da mlađima ne dozvole da se pokvare.

U Demokratskom frontu su dozvoljene razne frakcije, ali kompromisa, tvrdi, neće biti oko jedinstva BiH, njenog teritorijalnog integriteta, euroatlatnskih integracija i jednakosti ljudi i svih naroda s pravom svakoga na slobodno ispovijedanje svoje vjere.

Izvor: bh-news

Oglasi
Kategorije:BiH
  1. 27, Srpanj , 2014 u 08:27

    whoah this blog is fantastic i like reading your articles.
    Stay up the good work! You realize, many individuals are hunting round for
    this info, you could aid them greatly.

  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s