Početna stranica > BiH > Dokumenti su od sada trajni i mogu se vaditi u svakoj općini bez obzira na mjesto boravka

Dokumenti su od sada trajni i mogu se vaditi u svakoj općini bez obzira na mjesto boravka


Ministar unutrašnjih poslova FBiH Predrag Kurteš za „Dnevni avaz“
.
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova distribuiralo je svim općinama u FBiH i gradu Mostaru nove obrasce izvoda iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i uvjerenja o državljanstvu bez roka važenja, čije izdavanje počinje od ponedjeljka, 17. juna. Ova novina od izuzetne važnosti za građane proizašla je iz Zakona o matičnim knjigama FBiH, usvojenog prošle godine na prijedlog Federalnog MUP-a.

Jedinstvena baza
Kako u razgovoru za „Avaz“ ističe ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš, građani će mnogo jednostavnije i jeftinije dolaziti u posjed svojih dokumenata koji će biti trajni i izuzetno tehnički zaštićeni od bilo koje vrste falsifikata ili zloupotreba.
Kurteš posebno napominje da je donošenje i primjena ovog zakona, osim za građane, značajno i za državu BiH, jer je time ispunjen i jedan od uvjeta iz Mape puta za pristup naše zemlje Evropskoj uniji. Važan korak na provedbi ovog zakona je i uspostava matičnog registra, odnosno elektronske baze podataka za područje cijele FBiH.
.
– Svi matični uredi na području jedne opštine će biti elektronski uvezani u opštinski matični registar, a opštinski u Centralni matični registar koji će biti pozicioniran u sjedištu FMUP-a, i u njemu će biti pohranjeni podaci iz svih matičnih ureda s područja Federacije BiH. To će omogućiti građanima da svoje izvode i uvjerenja mogu podići u bilo kojoj opštini, bez obzira na mjesto boravka – kaže Kurteš.
.
S obzirom na to da su u RS odranije na snazi zakonske odredbe koje podrazumijevaju neograničen rok trajanja izvoda iz matičnih knjiga i uspostavu elektronske baze matičnih podataka, Kurteš na pitanje hoće li građani Federacije moći izvode iz matičnih knjiga podizati u RS i obrnuto, odgovara da se vode razgovori i u tom pravcu.
.
Matičarski ispit
.
– U razgovorima s predstavnicima Ministarstva lokalne uprave i samouprave u Vladi RS postignuta je načelna saglasnost da se uspostavljanjem Centralnog matičnog registra u Federaciji BiH realizuju tehnička rješenja kojima bi se uspostavila veza među entitetskim registrima i građanima BiH još više olakšalo dobijanje izvoda i uvjerenja u oba entiteta, bez obzira na mjesto boravka – ističe Kurteš.

.

Obuku po novom sistemu izdavanja matičnih knjiga završilo je oko 400 matičara iz FBiH, a Kurteš kaže da je pripremljen i proces polaganja obaveznog ispita za matičare koji počinje od septembra ove i trajat će do aprila naredne godine.
.
Svi izvodi i uvjerenja o državljanstvu su građanima, shodno Ustavu Federacije BiH, dostupna na tri ravnopravna jezika i dva ravnopravna pisma. Za implementaciju Zakona FMUP je od Vlade FBiH dobio oko osam miliona maraka. I to četiri miliona za obrasce i 3,8 miliona za uspostavu matičnog registra.
.
– Za izradu obrazaca utrošili smo tek nešto više od jedne četvrtine sredstava, a naše procjene govore da ćemo matični registar uspostaviti u okviru planiranog iznosa, tako da mogu reći da ćemo u konačnici uštedjeti u odnosu na ukupno planirane troškove – kaže Kurteš.
.
Dodaje da je na osnovu međunarodnog tendera posao štampanja obrazaca dobila domaća firma „Grafotisak“.
.
– Veoma je važno što će svi izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu biti trajnog karaktera, što će građane osloboditi obaveze da ove dokumente pribavljaju svakih šest mjeseci kao do sada. Sa zadovoljstvom mogu konstatovati da smo dobili vrhunski tehnički dizajnirane i zaštićene dokumente, a posebno mi je drago što je kompletan sistem proizvod domaće pameti, sposobnosti i profesionalne osposobljenosti da se ovako složen posao obavi uspješno i do kraja – zaključuje ministar unutrašnjih poslova FBiH.
.
Naša je obaveza da štitimo i zaštitimo sve
.
Komentirajući posljednje proteste građana u našoj zemlji povodom problema s jedinstvenim matičnim brojevima, ministar Kurteš sigurnosno stanje ocjenjuje zadovoljavajućim, te ističe izuzetnu saradnju s policijskim agencijama i resornim ministarstvima na svim nivoima.
.
– Protesti su legitiman način izražavanja nezadovoljstva građana određenim pojavama ili stanjem u društvu. U demokratskim zemljama oni su uobičajeni i predstavljaju korektiv koji će uvažavati svaka ozbiljna vlast. Protesti u Sarajevu, posebno ovaj posljednji, nisu bili ni nasilni ni vandalski.
.
Uvažavajući rizike koje, u sigurnosnom smislu, nosi svaki masovniji javni skup, mislim da je stanje sigurnosti u Federaciji BiH zadovoljavajuće i potpuno sam siguran da policija u Federaciji, u saradnji s drugim policijskim i sigurnosnim agencijama svakom građaninu može garantirati maksimum lične i imovinske sigurnosti. Naš je posao i naša je obaveza da štitimo i zaštitimo sve i sviju, bez bilo kakvih razdvajanja po bilo kojem osnovu. Mi to radimo i to ćemo raditi, a sve drugo je u domenu proizvoljnih špekulacija i politikantstva – ističe Kurteš.
.
Probleme generiraju politike
.
Kada je riječ o međupolicijskoj saradnji, Kurteš napominje da među operativnim policijskim snagama na svim nivoima nije bilo ozbiljnijih problema u komunikaciji i saradnji ni u puno kompleksnijim periodima kroz koje je ova zemlja prolazila u poratnom periodu.
.
– Probleme generiraju politike i još nedovoljno uređen zakonski okvir za oblast unutrašnjih poslova na svim nivoima, što je posljedica izrazito složenog ustavnog ustrojstva BiH. Kao ministar, uvijek kada je to potrebno, imam dnevne kontakte s kolegama s kantonalnog nivoa i do sada smo sva pitanja i probleme brzo i efikasno rješavali. S ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem je zadovoljstvo sarađivati, kao i s kolegom iz RS Radislavom Jovičićem, s kojim ću se vrlo brzo sastati radi preciziranja vrlo konkretnih pravaca naše daljnje saradnje – naglašava federalni ministar.
„Dnevni avaz“
Oglasi
Kategorije:BiH Oznake:,
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s