Početna stranica > BiH, Bjelosvjetski političari i BiH, Kriminal i korupcija > Paddy Ashdown: Građanima BiH je najbolje da se pobune, kad mogu svi može i BiH

Paddy Ashdown: Građanima BiH je najbolje da se pobune, kad mogu svi može i BiH


Postojeći procesi u regiji mogu dovesti do potpune izolacije BiH u kojoj vladaju “nefunkcionalnost i korupcija” upozorio je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown koji izlaz iz sadašnjeg stanja vidi u pobuni građana BiH protiv sadašnje vlasti.

“Ako stanovnici drugih zemalja, uključujući i one islamske, mogu ustati protiv svojih političara i zahtijevati promjene, zašto se to ne bi moglo dogoditi i u BiH”, javno se zapitao bivši britanski političar koji je naveo i da “s očajem prati zbivanja u BiH”.

“Hrvatska je ušla u Europsku uniju i to znači da Hrvati koji imaju dvojno državljanstvo gube interes za napredak BiH na europskom putu jer su oni već dio EU. Ako Srbija nastavi ovim ritmom, i ona će razmjerno brzo ući u EU…“, rekao je on za Dnevni avaz.

“Time se točno ostvaruje ono što su (Radovan) Karadžić i (Ratko) Mladić planirali – izolacija male bošnjačke tvorevine u srcu BiH, iz koje ljudi nemaju gdje otići”, ocijenio je on.

Za sadašnje stanje u BiH, Ashdown je optužio političare, ali i EU zbog toga što nije iskoristila instrumente moći koji joj stoje na raspolaganju.

“Primjećujem da Bruxelles, nažalost, dopušta da se napredak u prvih deset godina, ostvaren više zahvaljujući hrabrosti nekih bosansko- hercegovačkih političara nego naporima međunarodne zajednice, sad poništava”, konstatirao je, dodajući da EU u BiH ima više moći i utjecaja nego u bilo kojoj drugoj državi, “a ipak je pala na ispitu”.

Ashdown je govorio i o svojevremenim tvrdnjama o navodnom švercu oružja iz regije u Siriju.

On kaže da “niko ne dovodi u pitanje podatak da je tri i po tisuće tona oružja iz Hrvatske prebačeno u Siriju, za što su novac osigurale Saudijska Arabija i Katar” a to oružje, po njegovim tvrdnjama, većinom potiče iz skladišta u BiH, a završilo je u rukama boraca protiv Asadovog režima.

Dnevni avaz

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s