Početna stranica > BiH, Kriminal i korupcija > Učenice pitaju vlasti: Trebamo li bježati iz BiH?

Učenice pitaju vlasti: Trebamo li bježati iz BiH?


Dvije Lamije, Amina i Zerina iz VII-1 brinu za budućnost
.

Koliko treba biti loše i beznadežno živjeti u BiH da četiri 12-godišnjakinje nemaju pametnijeg posla nego pisati vlastima države u kojoj žive?
Naime, na adresu redakcije „Dnevnog avaza“ stiglo je neobično pismo koje su potpisale četiri učenice sedmog razreda Osnovne škole “Vladislav Skarić” u Sarajevu. U pismu učenice VII-1 Amina Šehović, Lamija Šahinović, Zerina Rahić i Lamija Medošević zahtijevaju odgovor vlasti na pitanja koja njih muče. A nijedno nije vezano za njihovu simpatiju, novi mobitel ili Facebook. Naprotiv, stvari su mnogo ozbiljnije.
Naći utočište
– Trebamo li pobjeći od svega toga i potražiti utočište u nepoznatoj zemlji među nepoznatim ljudima? Trebamo li uništiti sav trud i žrtvu svih onih koji su se borili za ovu državu? – navodi se u pismu.
Djevojčice su, kako pišu, ozbiljno zabrinute za svoju i budućnost mladih u BiH, jer, kako kažu, “nadzorni organi“ ništa ne čine kada je u pitanju njihovo daljnje školovanje. Sve djevojčice (osim Lamije koja nije bila u školi) koje su napisale pismo pronašli smo poslije nastave u dvorištu škole. Rado su nam pojasnile razloge zbog kojih su poslale „otvoreno pismo“.
– To su samo neka od pitanja koja nas muče. Odlične smo učenice, djevojčice koje vole svoju zemlju u kojoj želimo napredovati i ostati. Željele smo ukazati na to da smo potpuno svjesne situacije u našoj državi – kazale su nam.
Zavidni rezultati
Amina, Lamija i Zerina imaju snove o budućnosti, planiraju svoja životna zanimanja i nadaju se da će uspjeti u tome, a da pri tome neće morati napustiti svoju zemlju.
– Životni san mi je da postanem hirurg, ali se brinem hoću li se zaposliti. Volim fotografiju i uživam u slikanju, to smatram svojim hobijem, u slobodno vrijeme pišem tekstove i napisala sam već nekoliko knjiga, možda ću ih nekad u budućnosti i objaviti – kazala je Rahić.
Djevojčice postižu zavidne rezultate u školskim aktivnostima, žele da pokažu da BiH ima budućnost koja zavisi od mladih, nadaju se da slično razmišljaju i njihovi vršnjaci, jer, kako kažu, samo zajedničkim snagama mogu dokazati da u našoj zemlji ima budućnosti koju sami gradimo.
Neka barem neko pročita pismo
Hrabre djevojčice ističu da su pismom htjele skrenuti pažnju na mlade poput njih, ali ipak nemaju velikih očekivanja.
– Nadamo se da će barem neko od onih koji su na vlasti pročitati naše brige, strahove i razumjeti neizvjesnost koju osjećamo – kažu one.

Avaz.ba/H. ŠAČIĆ

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s