Početna stranica > HVO-branitelji, Kriminal i korupcija > Dobitnici najviših ratnih priznanja iz HVO-a na provjeri u Hrvatskoj

Dobitnici najviših ratnih priznanja iz HVO-a na provjeri u Hrvatskoj


Zukan Helez, federalni ministar za pitanja boraca

 

.
Članovi Komisije koju je formiralo Ministarstvo za pitanja boraca FBiH uskoro bi trebali otputovati u Hrvatsku radi provjere korisnika dobitnika najviših ratnih priznanja HVO-a. Zadatak ove komisije je da spiskove dobitnika iz FBiH koji su odlikovanje dobili iz Hrvatske uporedi s onima koje ima Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske.
Ovu informaciju je za „Avaz“ potvrdio Zukan Helez, federalni ministar za pitanja boraca.
– Komisija će ponijeti spiskove i tamo ih uporediti, jer se ne može uraditi drugačije, zbog zaštite ličnih podataka korisnika boračko-invalidske zaštite. Znači, samo članovi ovih radnih tijela imat će pravo vidjeti te liste. Kada se ti spiskovi uporede, vidjet ćemo ima li neko sporan – kaže Helez.
Prema njegovim riječima, za sada se ne može govoriti o broju korisnika boračko-invalidske zaštite koji su na nezakonit način ostvarili pravo na povoljnu penziju i ostale beneficije.
– Mi imamo informacije da su neki korisnici iz Srednjobosansko kantona i Hercegovine na osnovu falsifikata ostvarili to pravo. Čim utvrdimo imena, mi ćemo ih objaviti i protiv tih ljudi podnijeti krivične prijave – kaže Helez, dodajući da će se tražiti utvrđivanje odgovornosti i onih koji su izdavali lažna odlikovanja te pokretanje istrage.

avaz.ba

Oglasi
  1. Marko
    4, Lipanj , 2013 u 23:05

    Zato nekih kao i meme na primjer nema u evidenciji 101 BBB iako sam bio od prvog dana.

  2. 4, Lipanj , 2013 u 17:32

    O hvalim te bože da i to doživjeh,sve mutikaše pred lice pravde i oduzeti sve beneficije na osnovu lažnjaka jer ih ima jako puno i u Posavini.

  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s