Početna stranica > Kriminal i korupcija, Obnova i povratak, Posavina, Stožernici > SAVEZ UDRUGA prognanih i izbjeglih povratnika Bos. Posavine – ili bankomat “elitnih stožernika”?

SAVEZ UDRUGA prognanih i izbjeglih povratnika Bos. Posavine – ili bankomat “elitnih stožernika”?


NEVLADINE I NESTRANAČKE ORGANIZACIJE- NVO, zamišljene i stvorene kao udruge sa specifičnim ciljem i programom, a kao glas naroda, KOREKTOR I OPOZICIJA VLASTIMA I POLITIČARIMA, u ovom Savezu udruga NIJE SLUČAJ! Svi predstavnici ovih Udruga su višepozicionirani članovi HDZ-ova ili članovi Regionalnih odbora ovih stranaka! Ovaj Savez i Udruge su djelo „stožernika“ Jerkovića i Čordaša, „bogova na zemlji“, koji su time stavili pod kontrolu SVE! Za što bi Udruge trebale služiti, a za što se koriste, su dvije stvari u potpunoj suprotnosti! Naivno vjerujući da će ove Udruge kao i stranka raditi u korist naroda, izbjeglih i raseljenih, bio sam član ove družine! Kada sam popravljajući laptop jednom od ove družine, vidio da je Udruzi čiji je predsjednik sin jednog od „stožernih vrhovnika“ prebačeno 20 000 KM, a za koju ja i mnogi drugi nismo znali niti da postoji, posumnjao sam. Isto tako, tek u Prijavi za Program pomoći FBiH, udruženjima građana u RS-u,  iako sam više godina radio sa “bogovima na zemlji”, saznadoh za udrugu “Zajednica prognanih, izbjeglih i povratnika” u “vlasništvu” brata jednog od “bogova”, Viktora Jerkovića! Šta ova, ili, ove udruge građana rade, nikome nije poznato!!!! A zbog čega se ovakve udruge osnivaju, SVIMA JE POZNATO!

Koliko su ove udruge “NEVLADINE i NESTRANAČKE”, odnosno, udruženja građana, evo jedog primjera!

Pavo Dujak, dugogodišnji najposlušniji vojnik stranke za svoju odanost i vijernost ( ili „nadljudske sposobnosti“ ????) ŠEFOVIMA, od istih je nagrađem mnogim funkcijama; član Regionalnog Odbora, tajnik Općinskog Odbora, predsjednik MZ Kolibe Donje, ali i predsjednik udruge „Održivi povratak“ i tajnik ( sada možda i predsjednik) „Saveza udruga prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine.“ Nikada njie održao sastanak Mjesne Zajednice, a o iziješčima o radu udruga ama baš ništa!

Dali su ovo NVO i dali mogu , kao takve, biti upisane u registar NVO, trenutno aktuelan, kao i šta su učinili za prognane i izbjeglice, zaključite sami!!!!

Ali, “bogova na zemlji“ idu i dalje! Preko načelnika Bos. Broda stavljaju u komisiju za dodjelu humanitarne pomoći NVO Karitasa iz Sarajeva (CRS-a) slijepog poslušnika i svoju produženu ruku, Ivu Mijića (čiji “lik i djelo” zaslužuju zaseban prilog), predsjednika Skupštine općine B. Brod, legalnoga koliko i Budimir, jer, od desetak tisuća Hrvata bivše Općine B. Brod a koji sada žive s druge strane Save, dobiše 74 “živa glasa”! Tako ovaj “visokodostojnik”, i pored prvoga, OBVEZUJUĆEG I ELIMINIRAJUĆEG uvjeta za one koji su već dobivali pomoć za održivi povratak, uz izričito inzistiranje da on odredi dobitnike iz reda Hrvata, dodijeli upravo onima koji su istu već VIŠESTRUKO primali, a po stranačkoj, rodbinskoj i poltronskoj podobnosti. O mojoj malenkosti na zvaničnom sastanku iznese “istinu” da sam TRI puta dobio donaciju za obnovu, pa eliminira moju mamjku, ali, zato primjerice, dodijeli “siromašku” vjeroučitelju “inficiranom zavičajem” koji živi i radi u Sl. Brodu i koji je kandidat za dogradonačelnika, Robertu Čabraji!

http://brodportal.hr/show/intervjui/item/1587-robert-cabraja-brod-je-moj-rodni-kraj-a-na-ponosnu-bosnu-imam-infekciju-zavicaja

Na detaljnu i argumentiranu prijavu o ovoj kriminalnoj dodjeli, CRS je odgovorio da će istu razmotriti, a od načelnika Jovičića niti riječi!? Tako je se svojom šutnjom svrstao na stranu pomenutih! Na moje pitanje nekolicini ljudi koji i žive u D. Kolibama, žašto se nisu prijalili, odgovoriše “Žašto, pa znaš tko odlučuje i tko stalno dobija” Ne razjašnjava li ovo sve i treba li ovome išta dodati???

_________________________________________________________________________________

Odžak, 22. 01. 2010. g. U Odžaku je održana  druga sjednica Saveza udruga prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine.

Ispred udruga povratnika sjednici su nazočili:

Derventa-Ivica Zirdum, HVIDR-a Derventa-Zlatko Tolić, Bosanski Brod-Zdravko Marinić, Dobo-Jozo Vidak, Bosanski Šamac-Juro Božanović, Gradačac Pelagićevo-Slavko Zovkić, Modriča-Petar Gagulić, Novo Selo-Mirko Đaković, Kolibe-Pavo Dujak
Kao gosti sjednici su prisustvovali: Josip Jerković šef ureda Vlade ŽP za izbjegle i raseljene osobe, Mijo Matanović predsjednik Vlade Županije Posavske i Ivo Kovačević viši referent ovog ureda.
Zbog bolesti Predsjednika Saveza udruga prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine Ante Šubarić, sjednicu je vodio tajnik ovog Saveza Pavo Dujak.

Nakon usvajanja dnevnog reda i provedene rasprave, doneseni su slijedeći
Z A K L J U Č C I:

l. a) Savez udruga prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine, sa svojim sjedištem u Ožaku registriran je u skladu sa Zakonom kod Ministarstva pravosuđa Županije Posavske dana 5. listopada 2009. godine.
b) U skladu sa Zakonom Savez prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine registriran je i kod Porezne uprave Federacije BiH, ured Orašje.
c) Prihvaća se izvješće o utemeljenju Saveza prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine kako je to navedeno pod a) i b), a temeljem toga svi prisutni predstavnici gore rečenih udruga opredijeljeni su za rad kroz ovaj Savez kao način za učinkovitiji zajednički rad radi bržeg povratka u Bosansku Posavinu.
2. U Planu rada Saveza udruga prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine za 2010. godinu, predvidjeti provođenje slijedećih zadaća:
a) Uputiti pismo namjere Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za potpisivanje protokola o suradnji između Saveza i navedenog ministarstva na pitanjima i aktivnostima pružanja informacija o potrebama prognanih i izbjeglih povratnika kroz zajedničke projekte, pomoć u organizaciji povratka i reintegriranje povratnika, obnovi njihovih kuća, stanova i druge imovine, stvaranja i drugih uvjeta za opstojnost i održivost povratka i zaštita temeljnih prava povratnika u BiH.
b) Pripremiti projektni prijedlog i aplicirati na Javni poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za potporu nevladinim organizacijama i medijima u oblasti povratka izbjeglica.
c) Voditi aktivnosti na upoznavanju prognanih, izbjeglih i povratnika o njihovim prava za izbore u Bosni i Hercegovini, načinu upisa u birački spisak, ishođenju CIPS osobnih iskaznica, glasovanju državljana BiH u odsustvu po osnovi prebivališta i popisa stanovništva iz 1991. godine i drugo vezano za Izborni zakon u BiH.
d) Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH uputiti upit vezano za Prijave za upis u fisksalni registar nepokretnosti i Zakon o porezu na imovinu u RS. Ovaj Savez je mišljenja da se ovim krše ljudska prava Hrvata i Bošnjaka budući da sva imovina u RS nije vraćena, a ono što je vraćeno nije obnovljeno. Kako nije završen povratak i kako se najveći dio prognanih i izbjeglih nije vratio na svoju imovinu, to nisu u mogućnosti svoju imovinu upisati u rečeni registar, pa u tome i vidimo kršenje njihovih ljudskih prava.
e) Predsjednici udruga prognanih, izbjeglih i povratnika koje djeluju na lokalnoj razini općina i drugih mjesta Bosanske Posavine da dostave svoje planove rada za tekuću godinu sa pitanjima i aktivnostima koje na svom području žele provoditi zajedno sa Savezom, kako bi iste Savez mogao ugraditi u svoj plan rada. Rok je odmah, a najkasnije 15 dana. U slučaju ne dostavljanja rečenih planova smatrati će se da su planirane aktivnosti Saveza one aktivnosti koje će i njihove udruge provoditi.
Ad.3. Vezano za najavljenu izmjenu Zakona o prebivalištu RH ovaj Savez izražava bojazan da bi izmjenama koje se najavljuje znatno utjecalo na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i da bi zbog nemogućnosti zadržavanja stečenih prava prebivališta u RH došlo do masovnog iseljenja Hrvata iz Bosne i Hercegovine.
Ovaj Savez od vlasti Republike Hrvatske traži da u potpunosti provodi odredbe Ustava RH i obvezi RH pružanja pomoći Hrvatima Bosne i Hercegovine, te da vodi računa da najavljenim zakonom ne povrijedi njihova ustavna prava i svoju ustavnu obvezu.
Savez udruga prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine zahvaljuje se Vlad RH na svemu što je do sada činila u pomoći Hrvatima BiH. Ova pomoć je velika.Međutim kako međunarodna pomoć i pomoć BiH institucija nije dovoljna za ozbiljniji povratak u BiH i Bosansku Posavinu to ovaj Savez moli Vladu RH da tu pomoć poveća i nastavi pružati kako bi se očuvala opstojnost Hrvata Bosne i Hercegovine.
Ad.4. Pod tekućim pitanjima pokrenuto je pitanje odnosa ovog Saveza prema aktivnostima koje neke udruge izvan ovog Saveza vode u svezi naknade ratne štete, pa je zaključeno da se od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice zatraži tumačenje kome prijaviti imovine koju nije moguće vratiti i kako za istu ostvariti naknadu.Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s