Početna stranica > Crkva i Hrvati BiH, Kriminal i korupcija, Obnova i povratak > Biskup Komarica alarmira bh. Prognanike i moli odgovorne da napokon počnu raditi svoj posao!

Biskup Komarica alarmira bh. Prognanike i moli odgovorne da napokon počnu raditi svoj posao!


Biskup osobito moli da se konačno pokrene povratak i izbjeglih Hrvata (katolika) u banjolučku regiju – općine Banja Luka, Kotor Varoš, B. Gradiška, Mrkonjić Grad i Prijedor te Bos. Posavinu, podsjećajući da se tijekom svih poratnih godina samo mali broj – tek oko 3% od izbjeglih Hrvata s područja RS-a moglo vratiti i ostati u svom rodnom kraju, jer im nije pružena ni politička ni pravna ni materijalna pomoć.                                             
(Istine i točnosti radi- da se prekine projekat etničkog čišćenja– a što je u potpunoj suprotnosti sa stanjem u Hrvatskoj, gdje je izbjeglim Srbima skoro 100% završena obnova i omogućen povratak bez ičije pomoći, te da donirani novac, napokon, ode na pravu adresu./op.a.)
Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, zamolio je ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Damira Ljubića da njegovo ministarstvo početkom sljedećeg tjedna, 12. veljače u Banjoj Luci ili nekom drugom gradu organizira susret o temi povratka te da domaćin susreta bude Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a na čijem je čelu Davor Čordaš.

Također je predložio da na takav susret budu pozvani predstavnici nadležnih ministarstava, međunarodnih organizacija, nevladinih udruga, vjerskih predstavnika i drugih zainteresiranih strana. Ranije je biskup Komarica razgovarao sa šefom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) veleposlanikom Fletcherom M. Burtonom. U sjedištu Ureda visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Sarajevu razgovarao je sa šefom Misije Andrewom Mayneom. Toga dana susreo se i s prvim pomoćnikom američkog veleposlanika Stevenom Gillenom zaduženim za ljudska prava i vjerske slobode. Biskup Komarica i Mayne su se načelno dogovorili da će pokušati inicirati održavanje jednog susreta u Banjoj Luci ili nekom drugom gradu o temi povratka, a na kojem bi sudjelovali predstavnici nadležnih ministarstava, međunarodnih organizacija, nevladinih udruga, vjerskih predstavnika i drugih zainteresiranih strana. Dogovoreno je da bude predložen datum susreta: utorak, 12. veljače 2013. Biskup Komarica je usmeno, a veleposlanika Burtona i Mayna i pismeno, zamolio da se zauzmu kod Razvojne banke Vijeća Europe da donirana sredstva što prije bude operativna. Svu trojicu osobito je zamolio da se konačno pokrene povratak i izbjeglih Hrvata (katolika) u banjolučku regiju – općine Banja Luka, Kotor Varoš, B. Gradiška, Mrkonjić Grad i Prijedor te Bos. Posavinu podsjećajući da se tijekom svih poratnih godina samo mali broj – tek oko 3% od izbjeglih Hrvata s područja RS-a moglo vratiti i ostati u svom rodnom kraju, jer im nije pružena ni politička ni pravna ni materijalna pomoć.
Početak na proljeće
Na proljeće bi trebala početi obnova kuća prognanicima koji do sada nisu dobivali nikakvu pomoć u sklopu regionalnog programa povratka. U travnju 2012. u Sarajevu je održana donatorska konferencija i prikupljeno je više od 260 milijuna eura donacija za provedbu ovog programa, a nadležne institucije BiH uputile su javni poziv izbjeglicama za povratak u BiH.
Piše: Zoran Krešić
Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s