Početna stranica > HVO-branitelji, Kriminal i korupcija > “Časni časnici” i ekskluzivni “stožerni i drugi zaštitnici” Hrvata u BiH ili kukolj u vlastitom narodu?

“Časni časnici” i ekskluzivni “stožerni i drugi zaštitnici” Hrvata u BiH ili kukolj u vlastitom narodu?

24, Siječanj , 2013 Komentiraj Go to comments

Dali ikoga normalnog čudi katastrofalno stanje hrvatskog naroda u BiH? Ne! Pored ovakvih predstavnika i “zaštitnika” dobro je da nije i gore! A uvijek može biti i gore! I biti će, sigurno, ako nas OVI i u buduće budu “branili”!

Dali Hrvati, kao i drugi narodi u BiH, uopće imaju mogućnost birati neke DRUGE i DRUGAČIJE? Naravno da nemaju! Jer, vlasnici i gospodari neba i zemlje vladaju svime, pa i pravosuđem, kao i mogućnošću da se pojavi neka nova politička opcija, koja bi, napokon, radila u korist naroda.

U pravnim državama, političari podnose ostavke ako jame, po mjerilima naših političara, i “pišljive” novčane iznose! Na “trulom” kapitalističkom zapadu, kako su to govorile bivše komunjare a današnji najistaknutiji desničari i “predstavnici” svojih naroda, je “glupo” i sve drugačije! Zamislite, jedan novinar u Njemačkoj posumnja da je predsjednica Bundestaga (sabora) R. Z. dva puta zlorabila službeni let Bundsvera u privatne svrhe u Švicarsku, jer joj tamo živi kćer. Istraga je ODMAH pokrenuta, trajala je dva mjeseca, i dokazala da nije bilo zlouporaba.  Njena funkcija je odmah došla pod upitnik, a novinarovo ime je ostalo nezamijećeno! Da je bilo zlouporabe, ona bi podnijela ostavku! I TO NEKI ZOVU DEMOKRACIJOM!

Kod nas GENERAL pristaje da na nelegalan i neustavan način postane predsjednikom FBiH, a da se sve vrijeme svoga predsjednikovanja poziva na Zakon i Ustav!!!!???? Ali, i kada je obznanjeno da krši zakon time što prima dvije mirovine, Živko Budimir ne nalazi za shodno da podnese ostavku! I ne samo on!

U nastavku prilg “Slobodne Dalmacije” o “časti” naših časnika!!!

vrati što si jamio!

BiH će mirovine časnika HVO-a dobiti natrag, a Hrvatska ni lipe

Svi dvostruko umirovljeni pripadnici HVO-a morat će vratiti primljene bosanske mirovine u proračun Federacije BiH! Ustvrdio je to ministar branitelja Federacije BiH Zukan Helez pozivajući se na proceduru stjecanja povlaštene braniteljske mirovine u većem BH entitetu. Naime, jedan od kriterija za ostvarivanje prava na povlaštenu vojnu mirovinu u Federaciji BiH bio je i da ne primaju mirovinu u drugoj zemlji.

Svaki branitelj HVO-a koji je aplicirao za federalnu mirovinu morao je potpisati izjavu, s moralnom i kaznenom odgovornosti, da u drugoj zemlji ne prima mirovinu. Da su takvu izjavu potpisali potvrdilo nam je više umirovljenika HVO-a uključujući i dvostruko umirovljene. Dok su se u Lijepoj našoj mirovine pripadnicima HVO-a dijelile šakom i kapom, i na temelju krivotvorene dokumentacije, Federalno ministarstvo branitelja inkorporiralo je u zakonsku regulativu zaštitni mehanizam koji će im sada u proračun vratiti milijune konvertabilnih maraka.

Uplata u proračun

Primjerice, i aktualni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, kada je aplicirao za federalnu mirovinu, po činu general pukovnika, morao je potpisati izjavu da u RH ne prima mirovinu. No, s obzirom na činjenicu da je ipak prima od 2004., gdje je deponirao i radnu knjižicu, a da je federalnu ostvario 2009. godine, za svaki dvostruki umirovljenički mjesec morat će u proračun entiteta kojim predsjeda vratiti po 1114 konvertabilnih maraka.

General bojnik HVO-a Đuro Matuzović ima najduži umirovljenički staž u Lijepoj našoj od pripadnika “bratske“ vojne komponente. Još 1996. godine stekao je tzv. predsjedničku mirovinu od 11.900 kuna odlukom predsjednika Tuđmana.

Ta činjenica nije ga spriječila da potpiše izjavu u Federalnom ministarstvu branitelja da ne prima mirovinu iz druge države. Očito je da će sada mirovinom iz hrvatskog proračuna vraćati federalne mirovine, general bojnika, koje je primao posljednjih šest godina. No, i kada vrati dug Federaciji, od “skromne“ hrvatske mirovine osigurat će si pristojnu egzistenciju. Mnogi dvostruko umirovljeni generali, bojnici, brigadiri, pukovnici ali i obični vojnici u isto vrijeme su angažirani u raznim djelatnostima ugovorom o djelu ili, pak, formalno volonterski.

Temeljita analiza

Primjerice, dvostruko umirovljeni brigadir HVO-a Ivo Mijić, koji u Lijepoj našoj od 1999. prima mirovinu veću od 10.500 kuna, a u BiH na temelju Tuđmanova odlikovanja veću od 1000 konvertabilnih maraka, danas obnaša dužnost predsjednika Općinskog vijeća Bosanskog Broda. Volontira li za opće dobro Bosanskog Broda ili je, pak, zaposlen trebalo bi od njega samoga zatražiti informaciju. No, ponešto bi mogao istražiti i Federalni PIO/MIO.

Da je nužna temeljita analiza svih prava koje konzumiraju pripadnici HVO-a u dvije države, uključujući naravno i mirovine, to je nedvojbeno. Također, nužnom se nameće i revizija međudržavnog sporazuma između RH i BiH. U biti, nedopustivo je i neodgovorno, prema hrvatskim građanima, da naša zemlja isplaćuje gotovo 10 tisuća kuna BH umirovljeniku koji toliku mirovinu već prima u svojoj zemlji. A to je slučaj generala Vlade Džojića, aktualnog glavnog tajnika HDZ-a BiH.

Zdravka Soldić-Arar

Oglasi
  1. 10, Veljača , 2014 u 08:05

    Thanks for one’s marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will make sure to bookmark your blog and will often come back in the future.
    I want to encourage that you continue your great writing,
    have a nice afternoon!

  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s