Početna stranica > Crkva i Hrvati BiH, Kriminal i korupcija, Obnova i povratak > Bosni i Hercegovini trebaju pošteni i humani političari !

Bosni i Hercegovini trebaju pošteni i humani političari !

25, Prosinac , 2012 Komentiraj Go to comments

Biskup Komarica ( Sadašnji se bogate, bahate, uslikavaju i prkose narodu! Pa narode….?  /op.a.)

Bosni i Hercegovini trebaju pošteni i humani političari. Prošlo je više od dvije decenije otkad je dr. Franjo Komarica, 15. maja 1989. godine, imenovan za banjalučkog biskupa. Tada je u dijelu BiH koji je danas manji entitet bilo blizu 220.000 katolika, sada ih je, prema procjenama, samo 11.500.

Kako u intervjuu za “Dnevni avaz” navodi biskup Komarica, u te 23 godine naučio je mnogo, prije svega da je čovjek enigma za samog sebe, a onda i za svoju okolinu. No, i kao takav, trajno izložen utjecaju dobra i zla, samo svojom voljom opredjeljuje se na čijoj će strani biti.

Velika šteta

U biskupskom izvještaju “Stanje katoličkih župa na području BiH između 1991. i 2011. godine” navodi se da je broj katolika – Hrvata 2010. godine u BiH bio manji nego što je bio gotovo prije sto godina. Neminovno se nameće pitanje perspektive katolika na ovim prostorima…

– Vjerujem da, unatoč svemu, neće potpuno fizički nestati s ovog područja. Ukoliko ne bude prisiljen ili zaveden da rasproda, budzašto, svoju očevinu. Ostaci ostataka će biti i ubuduće. Znate da sam godinama uvijek iznova upozoravao sve odgovorne domaće i strane političare da se duboko nehumano ponašaju, jer svjesno i sustavno uništavaju jedan domicilni narod. Nažalost, oni su ustrajali u svojoj zaslijepljenosti i ekskluzivnosti i nanijeli su nepopravljivu štetu za budućnost međunacionalnih odnosa u ovom dijelu BiH.

Kako je moguće unaprijediti odnose u BiH, u svim njenim dijelovima?

– Jednostavno, trebamo poštenih i humanih političara koji će se istinski pobrinuti i za svoje sugrađane hrvatske nacionalnosti. Međutim, druga stvar je i da ne trebamo samo od političara očekivati da sami odlučuju o sudbini nas nekoliko milijuna stanovnika ove zemlje. Ako smo svi mi istinoljubivi i dobronamjerni, onda se i sami moramo upitati: šta sam ja doprinio za ovu zemlju? Šta sam doprinio za njezine stanovnike, pa i za političare da budu što konstruktivniji?

Uskogrudni interesi

Oči i ruke češće smo pružali prema svijetu nego prema samima sebi ili jedni drugima. Slažete li se?

– U potpunosti. Na temelju mojih dosadašnjih iskustava, među predstavnicima velikih sila i drugih zemalja odakle nas promatraju ili s nama imaju nekakva posla ima doista plemenitih ljudi koji se trude što bolje upoznati našu zamršenu zbilju.

Ali, nažalost, ima i onih predstavnika koji poglavito gledaju na vlastite uskogrudne interese. Svoje ili interese svoje zemlje, pa u tom kontekstu i djeluju, u korist tih svojih uskih interesa, koji se nerijetko opet sukobljavaju s jednako uskogrudnim i nehumanim interesima nekih drugih političara ili gospodarskih grupacija ili pak njihovih zemalja.

I naši političari, sadašnji i bivši, daju ono što imaju dati. Rezultati njihovih napora, znanja i volje uglavnom su nam poznati. Za mnoge građane ove zemlje oni su do sada bili nedovoljni.

Utvrditi istinu o zločinima

Koliko Vam je poznat sudski epilog ratnih zločina nad Hrvatima u RS?

– Znam za tek jedan ili drugi slučaj, gdje se proces vodio i pro forme okončao, bez utvrđene cijele istine. Dok god ne bude kod nas prave želje za pravnom državom, zločini neće biti procesuirani, a zločinci će biti ne samo na slobodi nego i na utjecajnim mjestima u upravi ove države, kao što je do sada slučaj. Jadna je takva država!

Banjalučki biskup Franjo Komarica za “Dnevni avaz”

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s