Početna stranica > BiH, Obnova i povratak > Rješavanje problema izbjeglica u RS-u slovo na papiru

Rješavanje problema izbjeglica u RS-u slovo na papiru


NA OBNOVU ČEKA OKO 66 HILJADA STANOVA I KUĆA

Planirana sredstva predviđena za povratak u RS,navodi se u izvještaju, za prvih šest mjeseci ove godine, od 888 hiljada KM realizovana su u iznosu od 447 hiljada KM odnosno 50,38 posto

U Revidiranoj strategiji za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma navedeno je da je na osnovu podataka prikupljenih na terenu od nadležnih općinskih službi, još oko 150 hiljada neobnovljenih stambenih jedinica u BiH, odnosno tri posto od ukupnog u ratu oštećenog i uništenog stambenog fonda.
Najveći broj ovih stambenih jedinica je visokog stepena oštećenja, do potpune devastiranosti. Na području Republike Srpske na obnovu čeka oko 66 hiljada stanova i kuća.

Ako je suditi prema realizaciji programa rješavanja problema izbjeglica, raseljenih lica i povratnika za 2012. Godinu, koje je na sjednici Narodne skupštine predstavilo Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS-a, novca za povratak i ovu populaciju sve je manje, a obnova imovine, suočena s brojnim administrativnim barijerama, teče sve sporije i odvija se uglavnom bez podrške entitetskih organa vlasti.

Planirana sredstva predviđena za povratak u RS,navodi se u izvještaju, za prvih šest mjeseci ove godine, od 888 hiljada KM realizovana su u iznosu od 447 hiljada KM odnosno 50,38 posto. Najviše sredstava izdvojeno je za obnovu 32 vjerska objekta na teritoriji RS-a u iznosu od 423 hiljade KM.

Za pokretanje vlastitog biznisa, kao uslova održivog povratka, zbog činjenice da Bošnjaci i Hrvati povratnici u RS gotovo da i nemaju mogućnost zapošljavanja u javnim institucijama, izdvojeno je svega osam hiljada KM, a i ta sredstva primio je samo jedan povratnik za nabavku poljoprivrednih mašina.

Iako vlasti RS-a zvanično podržavaju povratak Srba na teritoriju Federacije BiH, ni sredstva za te namjene nisu podstrek za brojniji povratak. U prvih šest mjeseci ove godine izdvojeno je 177 hiljada KM, ali kao i u RS-u, najveći dio tog novca dobile su vjerske zajednice, odnosno Srpska pravoslavna crkva za obnovu i izgradnju vjerskih objekata u iznosu od 93 hiljade KM. Ostatak novca utrošen za nabavku stočnog fonda te poljoprivredne mehanizacije za 35 povratnika u 12 opština.

Najveća stavka tako u budžetu ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS ostaje plaćanje alternativnog smještaja raseljenim Srbima. Za najam kuća i stanova, te plaćanje komunalnih troškova za šest mjeseci izdvojeno je više od pola miliona KM.

/oslobodjenje.ba/

Oglasi
Kategorije:BiH, Obnova i povratak
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s