Početna stranica > Hrvati i crkva, Hrvati u BiH, Obnova i povratak > Komemoracija izgnanstva Hrvata iz Posavine

Komemoracija izgnanstva Hrvata iz Posavine


(I POSLIJE 20 G. POSAVINA, POSEBICE DIO U RS-u, NIJE REANIMIRANA. PUSTITI JE DA UMRE I SKRATITI JOJ MUKE, ILI, U POTPUNOSTI PROMIJENITI DOSANADŠNJI NAČIN I LJUDE, TE OŽIVITI JE!? DOSADAŠNJI KORUMPIRANI “DOBROTVORCI I VELIKI HRVATI” SU RADILI SAMO U SVOJU KORIST. KAKO REKOŠE DA NEMA ZAKONA U BiH, KAZNIMO IH BAR NA NAREDNIM IZBORIMA! -IVO G.)

U povodu dva desetljeća izgnanstva Hrvata katolika, derventski dekanat organizirat će koncem kolovoza komemoraciju toga tužnog događaja, koji je nazvan Dani molitve i nade.
Komemoracija obuhvaća trodnevni program:1. Križni put progranika, koji će se održati u petak 24. kolovoza u 18. sati u župi Brusnica kod Bosanskog Broda, gdje će predstavnici petnaest župa dekanata moliti po jednu postaju posvećenu sudbini svoje župe.

2. Koncert duhovne glazbe u subotu 25. kolovoza u 19. sati u derventskoj
župnoj crkvi sv. Juraja u izvedbi Zagrebačke filharmonije i Akademskog zbora
Ivan Goran Kovačić. Na programu je Requiem KV 626 W.A. Mozarta.

3. Koncelebrirana sv. Misa u nedjelju 26. kolovoza u 11 sati na Plehanu, koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić, a na koju su pozvani svi biskupi iz Bose i Hercegovine i Hrvatske. Misu će pratiti Zbor I.G.Kovačić.

Bilo bi lijepo i važno da se na ovom komemoratinom događaju okupi što veći broj posavskih Hrvata, ali i drugih koji bi željeli svojim sudioništvom posvetiti pozornost nestanku čitavog jednoga naroda iz njegove stoljetne postojbine. Organizacijski odbor moli sve one koji mogu pridonijeti da se što veći broj hodočasnika te nedjelje okupi na Plehanu da prenesu poruku o ovome događaju i osiguraju što više slobodnih autobusa za hodočasnike. Jednako je važno da svi koji mogu dođu na križni put u Brusnicu i na koncert u Derventu.

Komemoraciju ovoga tužnog događaja, koji je značio katastrofu za Hrvate Posavine, organiziraju svećenici Derventskog dekanata, koji je stradao gotovo sto postotnim egzodusom vjernika, a prije rata je u petnaest župa brojio 48.481 katolika Hrvata.

U povodu komemoracije Dani molitve i nade odbor je tiskao plakate i pozivnice, na kojima je fotografija slike Gospa pod križem iz kapele u Bukovcu, župa Foča, koja je nakon rata pronađena u devastiranoj kapeli sva izgorjela osim Gospina lica. Restaurirana slika Gospe koja je, za razliku od mnogih drugih, sačuvala netaknut obraz bit će nošena u procesiji do oltara, a na koncu mise kardinal Puljić će je blagosloviti. Osim malih plakata, bit će postavljena barem dva velika tzv. jumbo plakata na graničnim prijelazima u Bosanskom Brodu i Orašju.

Na komemoraciji se očekuje od tri do pet tisuća hodočasnika.

Feniks.info

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s