Početna stranica > HDZ BiH > Dragan Čović: Slijedi prekompozicija vlasti na federalnoj i državnoj razini

Dragan Čović: Slijedi prekompozicija vlasti na federalnoj i državnoj razini


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović potvrdio je danas za agenciju Anadolija da ga je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija informirao… …kako je poslao pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi u kojem traži da se pokrene postupak za smjenu ministara i zamjenika ministara iz reda Stranke demokratske akcije (SDA).

To je konačna odluka nakon što zastupnici SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas, ipak, nisu glasali za državni proračun, kazao je Čović.

“On me informirao da je taj dopis oficijelno predao predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću i zamolio ga da se oni sami povuku iz državne vlasti, tako da ne mora pokretati proceduru za smjenu. A kada Tihić to nije htio uraditi, onda je Lagumdžija, naravno, pokrenuo navedene procedure. On je to predao Bevandi, ali i na protokol Vijeća ministara BiH radi službenosti. Danas ili sutra, SDP će pokrenuti procedure i za isključenje SDA-ovih ljudi iz vlasti kantona u Tuzli, Zenici i Sarajevu. Drugim riječima, ovo je jedan opsežan proces kojim se evidentno želi napraviti prekompozicija i rekonstrukcija kompletne vlasti”, kazao je Čović za agenciju Anadolija.

On je još jednom naglasio da o ovome “ne donose odluku pojedinci, već svi zajedno”.

“Ja ću danas razgovarati ponovno sa gospodinom Lagumdžijom, te Miloradom Dodikom, Mladenom Bosićem i Božom Ljubićem. Sve će, dakle, ići u pravcu da se pokrene ta procedura za smjene SDA-ovaca u Vijeću ministara BiH. To znači i promjena vlasti u FBiH. Dakle, sve, baš sve”, istakao je Čović.

Na pitanje da li je sada otvoren prostor da u vlast na svim razinama uđe oporbeni Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, Čović je odgovorio:

“Vjerujem da će se danas napraviti taj dogovor na razini Bošnjaka. Čeništva SDP-a i SBB BiH će razgovarati i napraviti dogovor. Vjerujem da će, kada su u pitanju županije, sutra biti obznanjen taj dogovor”.

hercegovina.info

Oglasi
Kategorije:HDZ BiH Oznake:,
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s