Početna stranica > HDZ BiH, Hrvati u BiH > Podjela oko državnog proračuna mogla bi srušiti čak devet vlada

Podjela oko državnog proračuna mogla bi srušiti čak devet vlada


DAN D; Konačna odluka o sastavu vladajuće koalicije znat će se nakon glasovanja u Domu naroda Parlamenta BiH

.

Nakon vrlo jasnih stajališta SDP-a, SDA, HDZ-a i SNSD-a oko državnog proračuna, posve je izvjesno kako već danas počinje kampanja za izbor novoga saziva Vijeća ministara, a nakon toga smjene federalne i sedam županijskih vlada. Naime, današnje glasovanje o proračunu institucija BiH bit će svojevrsna karta za ostanak ili odlazak iz koalicije, potvrdila je politička petorka kojoj se protivi SDA.
.
.
Novi partneri
Vrlo je znakovita bila potpora proračunskome dokumentu od Saveza za bolju budućnost BiH kojega se u pojedinim krugovima već spominje mogućim nasljednikom stranke kojoj je na čelu Sulejman Tihić. Iz SDA su, međutim, jučer priopćili kako nema razloga za promjene u Vijeću ministara. SDA je pozvala ‘SDP da na ravnopravnim osnovama nastave zajedno raditi u interesu Bosne i Hercegovine, njezinih naroda i građana’. Dodaju da bi, na zahtjev Milorada Dodika i Mladena Bosića, SDP mogao donijeti jednostranu odluku o izbacivanju SDA iz vlasti što bi bilo ‘štetno za Bosnu i Hercegovinu, a na dobrobit protubosanskih snaga’. No, bez obzira na ovo upozorenje, scenarij je čini se već razrađen i samo se čeka da SDA-ovi izaslanici u Domu naroda dignu ruku protiv proračuna.

‘Imamo problem’

Potvrdio je to i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je za agenciju Anadolija izjavio da će SDA biti isključena iz državne vlasti ukoliko izaslanici te stranke na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ponovno ne budu glasovali za državni proračun.

“Ako SDA sutra bude glasovala protiv proračuna, onda evidentno imamo problem. Jer, jedan značajan broj ljudi misli da u tom slučaju Sulejmanu Tihiću i SDA nije mjesto u koaliciji. Nije tu u pitanju samo stajalište SDP-a i Zlatka Lagumdžije. Jer, nama je proračun previše važan ako mislimo išta ozbiljno uraditi u državi”, rekao je Čović. To bi po njemu bio početak puno šireg procesa promjena koji bi uključili izbor nove Vlade Federacije kao i čak sedam županijskih vlada od Bihaća, preko Travnika do Mostara.

Piše: Zoran Krešić/ Večernji.ba

Oglasi
Kategorije:HDZ BiH, Hrvati u BiH Oznake:
  1. brođo
    31, Svibanj , 2012 u 11:45

    I trebaju novi izbori i to treba sve njih promijeniti. Nikad se ništa nisu mogli dogovoriti. Sve im drugi moraju narediti. Bitno je da oni dobijaju plate, putne troškove, topli obrok i sve druge povlastice a ni za šta ne odgovaraju.

  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s