Početna stranica > BiH, Hrvati > I bh. dijaspora će biti dio popisa stanovništva

I bh. dijaspora će biti dio popisa stanovništva


Što sve donosi jedan od najvažnijih procesa u BiH nakon rata

Popisivači će sve podatke koje dobiju morati čuvati kao tajnu.

Predstojeći popis stanovništva u BiH sadrži niz propisa s kojima bi se građani do početka popisa trebali upoznati. Tako će se primjerice listići koji od popisivača budu nečitko ispisani, proglasiti nevažećim slično onim glasačkim. S druge strane, važno je također spomenuti kako će nacionalna struktura osoblja koje će raditi na unosu, obradi i kontroli podataka popisa, morati odražavati nacionalnu strukturu stanovništva Bosne i Hercegovine prema posljednjem popisu stanovništva.

Radno vrijeme popisivača
Na predstojećem popisu stanovništva popisivat će se i osobe koje žive u inozemstvu, a državljani su BiH. Infrastruktura i logistika popisa stanovništva koristit će se i za popis osoba državljana BiH koje žive u inozemstvu, a imaju prebivalište u BiH i odsutni su duže od 12 mjeseci. Popis ovih osoba obavit će se na posebnom obrascu za inozemstvo koji propisuje direktor Agencije, pri čemu obrazac obvezno sadržava sljedeća pitanja: ime i prezime, jedinstveni matični broj, općina prebivališta, nacionalnost, vjeroispovijest, materinji jezik, država u kojoj se nalazi, razlog i dužina boravka u drugoj državi. Ono što treba naglasiti je kako će se popisivanje vršiti svaki dan u vremenu od 9 do 21 sat u prisustvu najmanje jedne odrasle osobe u domaćinstvu. Osobne podatke o odsutnim članovima domaćinstva starijim od 15 godina može dati samo punoljetni prisutni član domaćinstva, kojem su podaci najviše poznati, a o djeci do 15 godina podatke daje jedan od roditelja, usvojitelj ili staratelj.

Čuvanje tajne

Ako popisivač u vrijeme popisivanja ne zatekne u stanu osobe obuhvaćene popisom, a podatke ne može da prikupi na način koji je predviđen, ostavit će osobi pismenu obavijest o dužnosti da dostavi podatke nadležnoj popisnoj komisiji do 15. travnja 2013. godine. Popisivači će morati voditi računa kod popisa osoba koje pripadaju nacionalnim manjinama. Prije popisivanja, popisivač je dužan upozoriti pripadnike nacionalnih manjina da imaju pravo dobiti na uvid ogledne primjerke popisnih obrazaca na jeziku i pismu svoje nacionalne manjine. Popisivači i sve druge osobe koje obavljaju poslove u vezi s popisom dužni su čuvati trajno sve podatke prikupljene od pojedinaca koji se odnose na njihove osobne i imovinske prilike.

Piše: Zlatko Tulić/Večernji.ba

Oglasi
Kategorije:BiH, Hrvati Oznake:
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s