Početna stranica > Hrvati u BiH > Postoje svi preduvjeti za kanal na hrvatskom jeziku

Postoje svi preduvjeti za kanal na hrvatskom jeziku


Borjana Krišto, predsjednica kluba Hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH

Postoje svi preduvjeti za kanal na hrvatskom jeziku

Ne radi se o uspostavi paralelnog sustava na javnim emiterima, nego o opravdanoj ustrajnosti na poštivanju temeljnih ljudskih prava svakog naroda – ovoga puta prava na medije.

■ Zatražili ste od Ministarstva prometa i komunikacija BiH informaciju o provedbi zaključka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz septembra 2008. o uspostavi kanala na hrvatskom jeziku unutar Javnog RTV sustava BiH. Prošle su skoro četiri godine od zaključka, o čemu se radi?

– Na prvoj posebnoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 14. svibnja, postavila sam izaslaničko pitanje Ministarstvu prometa i komunikacija i Vijeću ministara BiH u kojemu sam zatražila da se odgovori – u kojoj je fazi realizacija zaključka Doma naroda PSBiH donesenog 17. rujna 2008. Naime, tada je usvojen zaključak kojim je obvezano Vijeće ministara BiH da odmah pokrene postupak osnivanja novog RTV kanala na hrvatskom jeziku unutar Javnog RTV sustava BiH. Vijeće ministara BiH na 61. sjednici održanoj 7. listopada 2008. zadužilo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH da odmah pokrene postupak osnivanja novog radio-televizijskog kanala na hrvatskom jeziku unutar Javnog RTV sustava BiH. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH imenovalo je Povjerenstvo za realiziranje dobivenog zadatka u čijem se sastavu nalaze predstavnici Ministarstva, PSBiH, Regulatorne agencije za komunikacije i Javnih radio-televizijskih servisa.

Realna slika


– Tijekom proteklog vremena urađeno je sljedeće: izvršene su potrebne konzultacije sa svim relevantnim institucijama, raspisan je javni natječaj za izradu projektne analize/elaborata za organizacijsko-programski i tehničko-tehnološki segment, po javnim natječajima izabrane su Agencija za izradu projektnog materijala za organizacijsko-programski segment i Agencija za izradu projektnog materijala za tehničko-tehnološki segment, te je završena izrada projektnih materijala. Povjerenstvo je odobrilo i zaprimilo izrađene projektne materijale, a Ministarstvo osiguralo novčana sredstva za njihovu izradu. U Programu rada Vijeća ministara BiH za 2012. planirana je izrada prijedloga zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku. Iz navedenog je vidljivo da su stvorene sve pretpostavke, kako tehničke, tako i zakonske, kako bi se u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku.

■ Smatrate li aktivnosti nedovoljnim ili možda cijenite da je riječ o opstrukciji?

– Govorili smo o zaključku Doma naroda PSBiH i Vijeća ministara iz 2008. i o okončanim predradnjama. Međutim, do sada nije pušten u proceduru prijedlog zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku, izuzev što je u programu Vijeća ministara za 2012. predviđena izmjena Zakona o javnom RTV sustavu BiH. Imajući u vidu vrijeme od inicijative i nezadovoljstvo hrvatskog narodu po pitanju kanala na hrvatskom jeziku, mogu kazati kako sam jako nezadovoljna aktivnostima i dinamikom procesa. Imajući u vidu prethodne konstatacije i zaključke relevantnih institucija te zagarantirana prava po međunarodnim konvencijama i po sadašnjim ustavnim rješenjima, vaše pitanje je pravi odgovor o čemu se zapravo radi.

■ Kada se zapravo očekuje da profunkcionira kanal na hrvatskom jeziku? Što su Vam odgovorili iz resornog ministarstva i Vijeća ministara BiH?

– Što se tiče odgovora resornog ministra (Damira Hadžića, op. aut.), počeo je riječima „ja bih volio da ovo pitanje niste postavili“, a nastavio konstatacijom kako sadašnje Vijeće ministara o tome još nije raspravljalo, te da će nakon usvajanja inoviranog programa rada Vijeća ministara moći dati konkretniji odgovor. Ministar je na koncu rekao kako će se sve ono što se imalo kao obveza od Parlamenta BiH ispuniti i provesti.
Sigurno kako će moja očekivanja ići u tom smjeru, a naglašavam da ću kontinuirano pratiti što će se po ovom pitanju događati i dalje ću inzistirati, kao izaslanica i predsjednica Kluba hrvatskog naroda Doma naroda PSBiH, na provedbi zaključaka.

■ Inicijativa za uspostavu kanala na hrvatskom jeziku često se u javnosti doživljava kao pokušaj stranaka sa hrvatskim predznakom, poglavito HDZ-a BiH, uspostave paralelnog sustava na javnim emiterima u BiH. Zašto je važno da u okviru JRT sustava BiH imamo kanal na hrvatskom jeziku? Što to znači za Hrvate u BiH, ali i ostale građane, pa i nacionalne manjine?

– U politici su česte pogrešne percepcije javnosti, pa tako i u svezi ovoga značajnog pitanja. Odgovorno tvrdim kako se ne radi o uspostavi paralelnog sustava na javnim emiterima, nego o opravdanoj ustrajnosti na poštivanju temeljnih ljudskih prava svakog naroda – ovoga puta prava na medije, odnosno kanal na hrvatskom jeziku. Ovo se garantira i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima. Uzimajući u obzir činjenicu da pojedinac ima obveze prema drugim pojedincima i prema zajednici kojoj pripada i da je dužan težiti unaprjeđenju i poštivanju prava priznatih u ovom paktu, u članku 1. stoji da svi narodi imaju pravo na samoodređenje. Na osnovu ovog prava, svaki narod slobodno određuju svoj politički položaj i slobodno postiže svoj gospodarski, društveni i kulturni razvitak.

Neplaćanje RTV takse

– Stoga, jednostavno rečeno, uspostavom ovog kanala svi narodi i građani u BiH bi imali cjelovitu, potpunu i realnu sliku o javnosti i događanjima u BiH. Nažalost, to sada nije slučaj jer imamo medije koji su u funkciji jednog, točnije većinskog naroda, a s pravom možemo reći i jedne politike. To sigurno nije dobro, ne šalje dobre poruke, a utiče i na međusobne odnose, međusobno povjerenje, uvažavanje naših različitosti te svakako i na imidž BiH u svijetu.

■ Kada već govorimo o kanalu na hrvatskom jeziku, kako je uopće zamišljeno njegovo djelovanje?

– Odgovori na ova pitanja sadržani su u prijedlogu zakonskih rješenja koja se trebaju uputiti u parlamentarnu proceduru, koja će u konačnici donijeti Parlamentarna skupština BiH, a sve opet u skladu sa drugim zakonskim propisima koji reguliraju organizacijska, tehnička i sva druga pitanja.

■ U Parlamentarnoj skupštini BiH nedavno je osporena inicijativa da se na sjednicama oba doma razmatra i raspravlja o stanju u javnim emiterima. Kakvo je ono trenutačno, poglavito sa aspekta hrvatskih zvaničnika?

– Neki žele raspravljati o tomu, a neki ne. To sasvim jasno govori o tomu kakva je situacija sa javnim emiterima i uopće medijima danas, kako su organizirani i kako djeluju. Sa aspekta hrvatskih zvaničnika, zalažemo se za sustavna rješenja i poštivanje temeljnih ljudskih prava, pa tako i po pitanju stanja u javnim emiterima.

■ Je li bojkot plaćanja RTV takse jedini odgovor? Što sa zakonskom obvezom njenog plaćanja?

– Neplaćanje RTV takse je jedan od načina kako hrvatski narod gleda na medije u BiH, a što se tiče zakonske obveze ona je sa tog aspekta posebno upitna. Uostalom, to se u više slučajeva utvrdilo i potvrdilo konačnim sudskim odlukama.

■ Mnogi mediji poput Hrvatskog radija Herceg-Bosne, Hercegovačke televizije su zapali u ozbiljne financijske probleme. I za to se krivi HDZ BiH. Stoje li te optužbe?

– Nalazimo se u vremenu velike ekonomske krize čije se posljedice uvelike osjete i u našoj zemlji. Zapravo, slobodna sam kazati, cijela BiH je u krizi. U okviru toga i navedeni mediji imaju ozbiljne financijske probleme. U ovakvom ambijentu, tražiti krivce ili pak međusobno se optuživati je ništa drugo, nego gubljenje vremena. Probleme treba rješavati kroz institucije sustava i tamo gdje su nastali. HDZ BiH se zalaže za zakonska rješenja, kako za uspostavu hrvatskih medija, tako i za rješavanje problema funkcioniranja sa kojima se susreću.

■ MOSTAR FUNKCIONIRA KAO SLUČAJ

– Grad Mostar funkcionira na posebnom principu i na temelju Statuta, kao grad slučaj. I to je jedno pitanje u okviru nametnutih postojećih ustavnih rješenja u BiH. Ustavni sud BiH proglasio je odredbe Izbornog zakona BiH i Statuta neustavnim. Odgovornost za diskriminatorske odredbe u Statutu i Izbornom zakonu BiH za Grad Mostar je na onima koji su nametnuli takva rješenja. Rješenje za Grad Mostar je jedino moguće kroz jednu izbornu jedinicu, odnosno Mostar treba urediti kao i druge gradove u BiH ili, ako je takvo uređenje dobro, onda princip i ustroj za Mostar uvesti i u ostale gradove. HDZ BiH ima i ponudio je prijedlog rješenja na Povjerenstvu za implementiranje Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Grad Mostar, no nažalost, to nije prihvaćeno od kolega iz bošnjačkog naroda.

| Oslobođenje | HB.org |

Oglasi
Kategorije:Hrvati u BiH Oznake:
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s