Početna stranica > Hrvati i crkva, Obnova i povratak > Biskup Komarica: Hrvati se žele vratiti u RS

Biskup Komarica: Hrvati se žele vratiti u RS


Banjalučki biskup Franjo Komarica, u razgovoru za agenciju Anadolija, kategorično odbacuje tvrdnje brojnih političara i medija da se Hrvati ne žele vratiti svojim kućama u Banjaluku i ostala mjesta današnje Republike Srpske. „Tvrditi da su se prognani Hrvati „snašli“ ili u Hrvatskoj ili trećim zemljama i da ne žele da se vrate nije istina“, poručio je Komarica i naglasio da, nakon niza godina nemara domaće vlasti i međunarodne zajednice, dolazi vrijeme kada će i za povratnike Hrvate biti osigurani uvjeti za povratak.

„Ja sam kroz sve ove godine od vlasti, kako lokalne tako i međunarodne zajednice, tražio da nam pomognu i prekinu ovu dramu. Omogućiti svim ljudima koji žele da se vrate je temelj pravne države. Katolici se nažalost nisu vratili i oni su ovdje prepušteni nikome. Ja sam svjedok i činjenice da je Vatikan i sam papa izrazio zabrinutost zbog ponašanja ovdašnjih vlasti jer se oni ne brinu za položaj katolika“, kazao banjalučki biskup. Istakao je kako očekuje da će nakon prošlomjesečne Regionalne donatorske konferencije u Sarajevu, dio donatorskih sredstava doći i katolicima Hrvatima, koji su, kako je rekao, dobili najmanje donatorskih sredstava za povratak u BiH.

Biskup Komarica naveo je da su, prema službenim podacima, Hrvati dobili tri posto od međunarodnog „kolača „ pomoći, što je, kako je rekao, „tužno i ružno“.


„Određenu nadu dali su mi predstavnici Vlade Hrvatske koji su obećali da će se odlučnije zauzeti za povratak. Ja sam im predočio pet stotina imena i prezimena obitelji koje su se meni obratile za pomoć za povratak. Prema onome što su kazali za te namjene mogla bi se izdvojiti sredstva na koje Hrvatska ima pravo iz predpristupnih fondova EU“, pojasnio je Komarica.

Banjalučki biskup upozorio je da ništa manji problem nije ni činjenica da vlasti RS svih poratnih godina nisu ništa poduzele kako bi se sankcionisali odgovorni za zločine počinjene nad katolicima i sveštenstvom tokom proteklog rata.

„Mi smo žalosni što naši kompetentni sugrađani i suvremenici, koji predstavljaju službeni vlast, ništa do sada nisu učinili da se ovo nasilino uništavanja života i imovine katoličke crkve u nesretnom ratu, i to na području Banjaluke gdje nije bilo ratnih dejstava, sankcionira. Da se zna ko je to uradio i kakve su posljedice za onog ko je to uradio, ili na svoju ruku, ili po nečijem naređenju. Ko je taj ko je naredio da se ubijaju nevini ljudi, jer je na području banjalučke biskupije ubijeno osam svećenika i veliki broj vjernika katolika“ istakao je Komarica.

Podsjetio je da su ubijeni svećenici samo radili svoj posao – pomagali i duhovno i materijalno i katolike i nekatolike. „Ovdje je ubijana dobrota, ubijana je pravda, ubijana je istina i, nažalost, sedamnaest godina se ništa ne radi da se to popravi“, poručio je biskup Komarica u razgovoru za agenciju Anadolija.

Na području banjalučke biskupije porušeno je dvadeset crkava, samostana, kapela i župnih kuća.
„To je tragičnio ali je daleko dramatičnije da su ovdje ubijani ljudi. Na području Banjaluke ubijeno je 105 ljudi, civila, ubijani su u svojim kućama, na svojim kućnim pragovima. Ni krivi ni dužni. I nitko ne postavlja pitanje zašto su i po čijem nalogu ubijeni“, požalio se Komarica.

Banjalučki biskup je dodao da vlast RS o zločinima šuti i ne distancira se od zločinaca.
„To je zabrinjavajuće i ja se stalno pitam kada će se početi ovdje graditi pravna država. Ovdje su počinjeni zločini. Ja, kao građanin i vjerski službenik, imam pravo pitati vlast, koja je tu, imam li ja pravo na istinu. Jer bez toga, sutra na red da budu ubijeni mogu doći neki drugi. Ta država neće uspjeti, ta država ne valja. Odobravanje zločina je kažnjavanje žrtve“, zaključio je biskup Franjo Komarica.

Oglasi
 1. brođo
  5, Lipanj , 2012 u 14:49

  Prijatelju Ivo, imaš moju potpunu moralnu podršku u svom nastojanju i borbi za istinu oko teme povratka BiH Hrvata u BiH. Jedan od mogućih pokazatelja podrivanja i opstruiranja povratku po mom mišljenju bilo bi i objavljivanje točnih podatka o doniranim sredstvima kao i o utrošku istih. I u tvom slučaju se potvrđuje da ukoliko ne misliš 1000 % kao oni nisi njihov. Dok im koristiš na način koji odgovara njima hvale te i plješću po ramenima, a čim počneš malo misliti i na svoj način nema te nigdje. Ponovo se potvrđuje već mnogo puta dokazana istina. Nema svima dobrog posrednika između vlasti i naroda. Čim posrednik počne nastojati da svima bude dobro i vlasti i narodu njemu je ići. Ako valjaš onima na vlasti ima te, ako valjaš malo i narodu nema te. Nitko me ne može ubijediti da ne može biti puno bolje za sve. Jedini problem je taj što zadovoljan narod ne odgovara trenutnoj vlasti, bar većini od njih.

 2. barukčić
  2, Lipanj , 2012 u 11:37

  uz veliko poštovanje g.biskupu Franji komarici zahvaljujem se VAM u imenu svih katolika rodom iz RS koji bi se željeli vratiti u svoje domove i nastaviti živjeti i graditi svoju jednu i jednu domovinu jer smatram , da svaki čovjek može imati samo jednu domovinu a sve ostalo su samo prijateljske ili drugo , zemlje .ALI NAŽALOST NOVAC SE SAMO ZBIRA ZA OBNOVE CRKAVA A U SELO SE JE ,AKO SE JE VRATILO JEDNA ILI DVIJE PORODICE ,VRATITE NAROD NA SVOJA OGNJIŠTA A NAROD ĆE ONDA CRKVE POZLATITI I VRATITI VJERU U BOGA I U CRKVU . HVALA ZA VAŠE BRIGE O SVOME NAPAĆENOM NARODU . DRAGALOVCI

  • Ivo Gavrić
   5, Lipanj , 2012 u 13:18

   Zahvaljujem se na pohvalama, Vama a i ostalima koji ste uočili moj trud i ljubav prema djedovini. Borba za naša ognjišta nije prestala završetkom rata, dapače, tek predstoji. Svima nama, dužnost i obveza je da, svako na svoj način, da doprinos u toj borbi. Na žalost NAŠIM VELIKIM ZAŠTITNICIMA (iz Vašeg prethodnog komentara u prilogu “Tko opstruira Program pomoći vlade RH …”) MOJ RAD I BORBA SMETA, PA SAM PAO U NEMILOST. SADA O TOME ODLUČUJU NAJVIŠA TIJELA JEDINE NAM HRVATSKE STRANKE U BiH, ČOVIĆEVOG HDZ-a. Nadam se da će se dogoditi promjene, naravno, na bolje. Sve koji imaju saznanja ili potrebu da iznesu nepravdu molim da mi o tome pišu na moj e-mail. Objaviti ću sdaržaj bez otkrivanja identiteta. Moramo dići svoj glas protiv nepravde i što nas bude više, lakse ćemo ostvariti svoje ciljeve.

  • Ivo Gavrić
   24, Srpanj , 2012 u 07:36

   U potpunosti se slažem sa Vama. Treba graditi ŽIVU CRKVU a ne CRKVU (zgrade), ali na zgradama se može puno više “ušićariti”. A kod obnove kuća, dobiju oni koji mogu “podmazati”, pa podstanari i oni u kolektivnom smještaju nemaju nikakve šanse.

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s