Početna stranica > Hrvati, Hrvati u BiH, Obnova i povratak > Tko opstruira Program pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH, kako “Ubijaju ljude po drugi put”.

Tko opstruira Program pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH, kako “Ubijaju ljude po drugi put”.


DALI IKOGA INTERESIRA POVRATAK HRVATA U POSAVINU I RS? Procenat obnove i povratka je ispod 5%, dok istovremeno obnova za Srbe u RH je preko 95%, a njihovi političari inzistiraju da se taj proces upotpunosti dovrši.

Jesu li Hrvati Posavljaci još jednom izdani, radi li se samo o deklarativnoj priči o obnovi i povratku. Hrvatski političari, ma gdje bili, a posebice oni koji su zaduženi za ovu problematiku, trebali bi ovaj problem dići na najviši nivo. Inače, Bosanska Posavina će ostati “očišćena” od Hrvata za sva vremana!! Ili bi trebalo Posavljacima zabraniti da umiru narednih 300 godina, kako bi dočekali obnovu i povratak. Do rata u RS-u bilo je 220 000 Hrvata, sada ih je nešto manje od 12.000. Biskup Komarica reče “Ubijaju ljude po drugi put”, a ja bih dodao “po n-ti put”.
Ovako, i poslije toliko godina POSAVINA JE JOŠ PUSTA I U RUŠEVINAMA.

Na moj upit u svezi zastoja isporuke građevinskog materijala za obnovu iz RH, od izvora iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, dobio sam sljedeći odgovor ;

“Temeljem Vašeg upita u svezi Programa pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH darovanjem građevnog materijala za obnovu ili izgradnju u ratu oštećenih ili uništenih obiteljskih kuća, izvješćujem Vas slijedeće.


Od 2010. godine Program pomoći je u blokadi, jer je Uprava za neizravno oporezivanje Ministarstva financija i trezora BiH izdala negativno Rješenje o oslobađanju od plaćanja carine i carinskih pristojbi na uvezeni građevni materijal. Od tada je bilo više bezuspješnih pokušaja da se u suradnji s Veleposlanstvom RH u Sarajevu razriješi navedeni problem. Sve se svodi na jednostavnu činjenicu da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nakon nešto manje od 10 godina provedbe Programa pomoći ne želi više biti uvoznik građevnog materijala, nego traži da to budu krajnji korisnici. Takvo riješenje nije operativno izvedivo zbog dugotrajne i komplicirane procedure koja bi se morala provesti za svaku isporuku, upitno je također može li se fizička osoba osloboditi od plaćanja carine, a također u ovom slučaj upitan je i ukupni trošak takve procedure i uvoza građevnog materijala.
BiH strana obrazlaže svoje traženje nekim svojedobno utvrđenim nepravilnostima kod isporuke građevnog materijala koje su se mogle razriješiti da je postojao obostrani interes za pronalaženje rješenja. Niti jedna strana nije pokazala osobiti interes da se nađe zadovoljavajuće rješenje, zbog čega je sve kulminiralo dvogodišnjom blokadom provedbe Programa pomoći i velikim brojem nezadovoljnih korisnika koji dvije godine čekaju isporuke (od koji je dio i započeo gradnju krajem 2009. godine).”

Prošle godine, točnije 18.8.2011. poslao sam pisma pomenutim ministarstvima, a na osnovu informacija dobivenih od istog izvora i uz pomoć poštovanog gospodina Slavka Marina, tadašnjeg zamjenika ministra, uspio riješiti problem i isporuka je nastavljena. Kratko je trajalo jer je nova državna vlast vratila stvari na početak. Evo pisma koje sam im uputio ;

“Štovani,

Obraćam Vam se opet jer imam informaciju da je bivši problem ponovno postao “problem”. Na žalost, ponovno smo na početku. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je već godinama bilo u ulozi primarelja donacija za obnovu, pa ako to nije htjelo biti dalje, nije trebalo niti moglo odustati u tijeku realizacije (6) programa. Po ovom postupku dalo bi se zaključiti da je zadnjih 8 do 10 godina rađeno protuzakonito. Ali, to nije tako i trebalo bi nastaviti do završetka tekućeg programa. Neznam koji motivi su vodili Vaše prethodnike, ali Vi to možete ispraviti. Kako inače objasniti očajnim ljudima koji godinama čekaju, umiru u međuvremenu, a birokracija birokratizira…………. “Ubijaju ljude po drugi put” reče biskup Komarica.

Znam da problem leži kod Vas, u Upravi za neizravno oporezivanje. Ova oblast je morala biti zakonski uređena, po uzoru na praksu civiliziranih država a ne po zakonu bivše države. Uljuđene države privlače strane investitore raznim povlasticama i oslobađanjima poreza, a mi “tako bogati” odbijamo poklone. Normalne države oslobađaju donatore poreza na dobit za donirani iznos, odričući se vlastite dobiti zbog nas, a mi????
Za ovako neodgovorno ponašanje netko bi iz bivše vlasti trebao odgovarati, ali, nemojmo tražiti krivca, RIJEŠIMO PROBLEM.
Obratio sam se i Min. za ljudska prava, a prema Vama neću imati razumijevanja ako se ne probudite, inače, pokrenuti ću optužbu iz pisma koje sam Vam poslao prošle godine, a i objaviti u medijima-pa nek narod zna tko ga …. U prilogu Vam šaljem pisma Vašem ministarstvu i Min. za ljudska prava i izbjeglice od prošle godine.
Mislim da je dosta patnji i nepravdi napaćenom narodu, nadam se da ćete imati razumijevanja te omogućiti završetak ovog programa, kao i narednih, ali, zakonski. Raspitajte se kako je ova oblast regulirana u uljuđenim državama.

Pišem Vam u ime Posavljaka; Bos. Broda, Dervente, Doboja……

Sa štovanjem,
posavljak Ivo Gavrić, 30. 04. 2012. g.”

Na jednom portalu sam pročitao dezinformaciju, što mi je dalo motiv da napišem ovaj prilog. Molim sve dobronamjerne medije i portale da preuzmu i objave ovaj prilog. Kada ljudi toliko dugo čekaju, neka bar znaju zašto (bar u ovom segmentu obnove).
Nadam se da će se glas naroda čuti i da može utjecati na rješenje problema. Pa stoga, BUDIMO GLASNI!!

“Posavina”/ Ivo Gavrić

Oglasi
 1. barukcic
  2, Lipanj , 2012 u 11:57

  svi ovi komentari su premalo koliko nam upravo NAŠI VELIKI ZAŠTITNICI prave zla .

 2. bez riječi
  15, Svibanj , 2012 u 23:34

  Nek ih je sramota što neče pomoč druge države, a neče ni oni da pomognu svojim državljanima pa što od njih očekivati.Umjesto da pomoč prihvate objeručke oni ju odbijaju, pa čovjek stvarno za njih nema riječi!

 3. kliger vladimir
  4, Svibanj , 2012 u 18:39

  Ima jedna solucija a to da se posavina vrati oni ljudima koji su prije 70 godine zivjeli u njoj i da bude kanton kao sto je bilo planirano i da se ta neka srpska republika unisti a Dodika u del Hag onda mozemo da pricamo o povratku Hrvata u Posavinu! Pozdrav od starosjedioca B.B. Vlade

 4. mrsho
  4, Svibanj , 2012 u 12:37

  Reblogged this on Studenci – Mršići and commented:
  Otvoreno pismo Posavljaka Ive Gavrića

 5. mrsho
  4, Svibanj , 2012 u 12:34

  Ivo, drago mi je da ste u ime nas svih prognanih, izbjeglih, raseljenih – potencialnih povratnika, dignuli glas! Glas protiv nepravde.

 6. Ivo Gavrić
  4, Svibanj , 2012 u 09:00

  Dragi Dragane Dankić,
  Zahvaljujem ti na ovom emotivnom i iz duše izrečenom komentaru. Toliko me je dirnuo da sam, kao urednik stranice, tvoj komentar na FB stavio u komentare pripadajuće objave na mojoj stranici.
  Vi, koji šutite, ili ste zadovoljni sa stanjem i okolnostima u kojima žive Hrvati ili vam je svejedno. BUDIMO GLASNI, PA ĆE NAS ČUTI. Borba za svoj narod nikada ne prestaje a po meni, prava tek predstoji.

 7. Ivo Gavrić
  4, Svibanj , 2012 u 08:46

  Dragan Dankic · Prijatelj sa Zlatko Tolić i 14 drugih
  Izgleda će takva i da ostane moj Gavricu, nažalost!!Ja ću pokušati ukratko da kaž em moj napor i trud da se vratimo sa tri sina makar u Hrvatsku. Kupio sam plac u Zadru i u Sl.Brodu za početak, ali ovi naši?? političari se evo nisu izredali u kradji naše Hrvatske i izgleda neće za našega života. Nema načina da bih mogao nagovoriti fakultetski obrazovane sinove da se vrate niušta i da rade za naše nezasite političare i ostale grabežljivce koji su već odavno prevazišli četnike koji su za njih sitne ribice, a kad je trebalo podići narod za slobodnu Hr.ti isti četnici su bili veći grabežljivci od najvećih Ajkula na jezicima onih koji su tražili podršku narodnih masa da iste svrgnu da bi oni bili gori. Evo vec 20g. pljačkaju na razne načine svoj narod,a to narod boli više nego kad su ih četnici i titina partija pljačkali. Izgleda je najbolje ostati blizu svoje djece u Švedskoj i živjeti koliko toliko s mirom u duši. Ja bih se sutra prvi javio, kad bi neko osnovao organizaciju za čišcenje Hrvatske od nepoštenih političara i svih onih koji nepošteno uzimaju od jadnog naroda, pa zar nije više dosta lopovi jadni,jadnici!! Četnici su pobili toliko tisuca, pa nas opet ima, pa šta bi bilo kad bi ta organizacija pobila još par tisuca tih raznoraznih lupeža, pljačkaša svoga naroda, pa da onda vidimo ko bi se usudio više uzeti ono što nije njegovo i za što se nije sam uznojio.Takozvana oktobarska revolucija se podigla da bi se narod Ruski spasio. Kako ćemo mi, Hrvatski narode, nazvati našu revoluciju protiv naših ugnjetača, ali moramo nedozvoliti da na čelo dodju još veći lopovi jer je onda trud uzalud,kao zadnji puta što smo dobili samo neovisnu Hrvatsku a veće lopove nego što smo imali ikada i to kako oni kažu legalno su izabrani da nas unište i opljačkaju, jadni moj narode i ja sa vama sam jadan da ću morati umrjeti u tudjoj zemlji dok na mojoj i u mojoj raste korov, biljke ali još više korov na dvije noge. Oprostite moj narode što sam pošten i iskren i istovremeno krvav ispod kože i koji je toliko suza prolio za svojim Hrvatskim narodom pa sam sve ovo izrekao kao zadnje vapaje za vodom jednog ožednjelog u pustinji. Nesmijemo dozvoliti više da nam ovo rade naši,šta će nam tek raditi EU-ropljani!!!!!!!!!!!!!!

 1. 15, Srpanj , 2012 u 10:03
 2. 14, Srpanj , 2012 u 17:50

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s