Početna stranica > Hrvati u BiH > Uspostava nove većinske izborne jedinice za Hrvate

Uspostava nove većinske izborne jedinice za Hrvate


U diplomatsko-političkim raspravama, ali i izjavama prigodom nedavnog posjeta Bosni i Hercegovini hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Vesne Pusić u prvi plan istaknuta e potreba promjene sadašnjeg izbornog zakonodavstva kako bi se onemogućilo naturanje hrvatskih predstavnika u vlasti.

Čelništvo Hrvatske seljačke stranke u BiH, koja je članica Hrvatskog narodnog sabora (HNS) a koji okuplja Hrvatske vodeće stranke u BiH, pozvalo je čelništvo ove organizacije da pokrene inicijativu za osnivanje novih općina ili promjene granica sadašnjih jedinica lokalne samouprave kako bi se jednostavnije riješilo pitanje hrvatske jednakopravnosti u ovoj zemlji.

To znači osnivanje desetak novih općina u Bosni i Hercegovini kako bi se, kao što su u naznakama naveli i politički predstavnici Hrvata u BiH, omogućilo stvaranje posebne jedinice u kojoj bi Hrvate onemogućili da im se biraju predstavnici u Federaciji BiH, ali i na razini države.

INCIJATIVA HSS-a


Dodaje se da je ulazak postojećih općina s hrvatskom većinom u savez općina, te uspostava novih općina, posebno na prostorima središnje Bosne, Tuzlanske županije i bosanske Posavine “bi stvorio jezgru koja bi nakon ustavnih promjena i izmjena Izbornog zakona činila buduću multietničku izbornu jedinicu s hrvatskom većinom“. Pojašnjava se da bi se uspostavom hrvatske većinske jedinice omogućilo Hrvatima u BiH da izabiru svoje legitivne predstavnike u vlasti i spriječilo Bošnjake da izaberu Željka Komišića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a Srbe potpredsjednika Republike Srpske Emila Vlajkija .

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da je jedno od rješenja promjena Izbornog zakona u BiH.

JOSIPOVIĆ-PUSIĆ

Josipović je pojasnio da se Republika Hrvatska neće miješati u unutarnja pitanja, ali je iznio sličan prijedlog kao i šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić.

“Hrvati u BiH su danas objektivno u teškoj poziciji u pogledu političke reprezentacije.

Ima ideja da se izmjeni Izborno zakonodavstvo. U BiH postoji biranje ljudi koji predstavljaju Srbe, Hrvate i Bošnjake i dok postoji etnička reprezentacija, onda mora biti jednaka za sve“ ,

Dodala je Pusić i istaknula da Hrvati u Bosni I Hercegovini nisu u jednakoj poziciji u odnosu na druga dva naroda.

Ispravljanje posljedica etničkog čišćenja

Prema popisu pučanstva iz 1991. godine, hrvati su činili većinu u pojedinim općinama Posavine i središnje Bosne u kojima su sada apsolutna manjina. Po prijedlogu o kojemu je na razini načela raspravljamo i na sjednicama Hrvatskog narodnog sabora u sastav većinske hrvatske izborne jedinice ušli bi dijelovi općine Jajca, Uskoplja, Travnika, Bugojna, ali i po razmišljanjima iz HSS-a Banje Luke, dijelova Sarajeva, Tuzle, ali i Broda, Dervente ili Konjica i Jablanice.

Osnivanjem novih općina bi se na virtualan način riješilo pitanje “federalne jedinice“ i institucionalne ravnopravnosti.

Zoran Krešić i Večernji list

Oglasi
Kategorije:Hrvati u BiH Oznake:
 1. Gazim Druge
  11, Kolovoz , 2012 u 02:46

  Derventa i Bosanski Brod su izgubljena mjesta za nas. Derventa ni prije rata nije bila sasvim Hrvatska dok je Bosanski Brod bio malo iznad 50% Hrvatske populacije.

 2. Prolaznik
  17, Svibanj , 2012 u 22:07

  Nema ovo šanse!! Bez gradova Dervente i B.Broda u HR entitetu, nek si Hercegovci ta srušena sela u DR i B.Brodskoj općini okače za rep!

 3. mrsho
  4, Svibanj , 2012 u 12:35

  Interesantna iniciativa, bilo bi dobro da je podupru sve stranke okupljene u HNS-u. I naravno, dobro proučit teritorialni obuhvat te izborne jedinice ako bi došlo do realizacije.

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s