Početna stranica > HVO-branitelji > Obilježena 20. obljetnica formiranja 101. bosansko-brodske brigade, 03.03.2012.g.

Obilježena 20. obljetnica formiranja 101. bosansko-brodske brigade, 03.03.2012.g.


U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosansko-brodske brigade 03.03.2012.g. obilježena je 20. Obljetnica formiranja ove slavne postrojbe iz Domovinskog rata.
.

SONY DSC
Ukratko o 101. BBB (na kraju priloga –RATNI PUT 101. BBB, IZ SJEĆANJA JEDNOG OD ZAPOVJEDNIKA BRIGADE)

Uvidjevši stanje u RH kao i namjere JNA i paravojnih srpskih postrojbi a poglavito naoružanje srpskog naroda i dolazak JNA u srpska sela u drugoj polovici 1991.g. hrvatski i bošnjački narod se počinje organizirati. Organiziraju se seoske straže, na raznorazne načine se pribavlja pješačko naoružanje.
Vrijeme će pokazati da će iz tih seoskih straža i organiziranih ulica grada u narednom periodu biti formirani prvi vodovi, te satnije 1. bosansko-brodske brigade, koja je 11. svibnja 1992. preimenovana u 101. bosansko-brodsku HVO brigadu.
101. bosansko-brodsku HVO brigadu čine 5 pješačkih bojni, oklopna bojna, jedna topnička postrojba, te sve druge prateće postrojbe koje su pripadale brigadi. Brigada je formacijski popunjena sa 3823 pripadnika. U tijeku svoga postojanja kroz brigadu prolazi ukupno 4955 bojovnika.
Od prvih sukoba 03.03.1992. do 06.10.92. poginulo je 387 bojovnika 101. bosansko-brodske brigade, a ranjeno je više od 1300.

Prigodni PROGRAM obilježavanja;

08,00 h – PALJENJE SVIJEĆA PO MJESNIM GROBLJIMA
U ime Udruge DiV DR-a 101.BBB svijeće su upalili :
Novo Selo : Perica Odobašić
Koraće : Luka Garić,
Močila Gornja: Ivo Matković
Kolibe Donje : Pilip Kuprešak
Velika Brusnica: Ivo Đogaš
Uz njih su u svim mjestima svoje svijeće zapalili i brojni mještani.
09,00 h – POLAGANJE VIJENACA NA GRADSKOM GROBLJU U BOS. BRODU
Vijence su položili:
– Udruga dragovoljaca i veterana DR-a 101. BBB
– Ministarstvo branitelja ŽP i Zajednica podružnica udruga dragovoljaca i veterana DR-a Županije Posavske
– Izaslanstvo HSP Slavonski Brod
– Izaslanstvo HSP dr. Ante Starčević Slavonski Brod
Zapalilo svijeću:
– Izaslanstvo HDZ-a Bosanski Brod
09,30 h– SVETA MISA ZA POGINULE, NESTALE I UMRLE BRANITELJE U CRKVI SV. ILIJE U BOS. BRODU
Svetu misu je predvodio preč. Marko Hrskanović, dekan

12,00 h– POLAGANJE VIJENACA NA GRADSKOM GROBLJU U SL. BRODU
Vijence su položili :
– Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja 101. BBB
– Udruga dragovoljaca i veterana DR-a 101. BBB
– Udruga nositelja ratnih odličja 101. BBB
– Udruga dragovoljaca i veterana 103. HVO brigade
– Izaslanstvo 103. HVO brigade i HDZ-a Derventa
– Suborci iz 108. Brigade ZNG RH
– Izaslanstvo Ministarstvo branitelja ŽP i Zajednica podružnica udruga dragovoljaca i veterana DR-a Županije Posavske
– Izaslanstvo HDZ-a Bosne i Hercegovine
– Izaslanstvo Brodsko-posavske županije
– Izaslanstvo grada Slavonskog Broda
– Izaslanstvo HDZ-a grada Slavonskog Broda
– Izaslanstvo HSP-a grada Slavonskog Broda
– Izaslanstvo HSP-a dr. Ante Starčević grada Slavonskog Broda
Zapalio svijeću:
– Dr. Ivo Rudec u ime Udruge Hrvatski domobrani iz 2. Svj.rata
– Drugi brojni nazočni rodbina i prijatelji poginulih branitelja

13,00 h – SVEČANI RUČAK U RESTORANU “BROD” (BIVŠI PIK VRBOVEC) U SLAV. BRODU
Tijekom svečanog ručka kojem je nazočilo preko 200, što roditelja poginulih, što članova udruge i ostalih gostiju, prigodnim se govorom u ime organizatora obratio Slavko Vukoje, predsjednik Udruge DiV DR-a 101. BBB brigade.
Pozdravnim govorima skupu su se obratili slijedeći gosti:
1. Gen-bojnik Marinko Krešić, Predsjednik Generalskog zbora RH
2. Gen. Đuro Matuzović, 1. Zapovjednik ZP Orašje
3. Pavo Naletilić, predsjednik Udruge 108. Brigade ZNG RH
4. Pukovnik Petar Janjić – Tromblon, izaslanik 204. Vukovarske brigade
5. Joso Marković, ministar branitelja ŽP
6. Dr. Mirko Duspara, gradonačelnik Sl.Broda
7. Dr. Danijel Marušić, župan BPŽ

Nazočni su bili i slijedeći gosti :
– General bojnik Ilija Rašić, 2. Zapovjednik ZP Orašje
– Brig.general Mato Bilonjić, ratni zapovjednik 103. HVO brigade
– Ivica Gavran, predsjednik HVIDR-e BPŽ

Svima nazočnim je podijeljena publikacija “101. Bosansko-brodska brigada”, u izdanju Udruge, koju je ukratko predstavio Zdravko Marinić, član Predsjedništva Udruge DiV DR-a 101. BBB
Uručene su na kraju i Zahvalnice Udruge svim institucijama i pojedincima koji su materijalno pomogli organizaciju 20. Obljetnice. To su:
Kožul d.o.o.-g.Ivica Kožul, Brodsko-posavska županija, Marun –vl. Renato Marić , Draženko Kopljar (osobno i PBZ što je također osigurao), Igor Čondrić, Toni Jukić, Kamen-Plehan vl.g.Drago Perković, dr. Ferid Latić, vlč. Ivan Tolj, Grad Slav.Brod, Ministarstvo branitelja ŽP, Udruga nositelja ranih odličja HVO ŽP,  Alojzije Bilić, Ilija Kljajić i Pero Ćosić-Brodska-Posavina.

Cijeli program je vodio Franjo Dujmić, tajnik Udruge DiV DR-a 101. BBB, autor ovoga teksta.

RATNI PUT 101. BBB-IZ SJEĆANJA JEDNOG OD ZAPOVJEDNIKA BRIGADE

Uvidjevši stanje u RH kao i namjere JNA i paravojnih srpskih postrojbi a poglavito naoružanje srpskog naroda i dolazak JNA u srpska sela u drugoj polovici 1991.g. hrvatski i bošnjački narod se počinje organizirati. Organiziraju se seoske straže, na raznorazne načine se pribavlja pješačko naoružanje.
Vrijeme će pokazati da će iz tih seoskih straža i organiziranih ulica grada u narednom periodu biti formirani prvi vodovi, te satnije 1. bosansko-brodske brigade, koja je 11. svibnja 1992. preimenovana u 101. bosansko-brodsku HVO brigadu.
101. bosansko-brodsku HVO brigadu čine 5 pješačkih bojni, oklopna bojna, jedna topnička postrojba, te sve druge prateće postrojbe koje su pripadale brigadi. Brigada je formacijski popunjena sa 3823 pripadnika. U tijeku svoga postojanja kroz brigadu prolazi ukupno 4955 bojovnika.
Od prvih sukoba 03.03.1992. do 06.10.92. poginulo je 387 bojovnika 101. bosansko-brodske brigade, a ranjeno je više od 1300.Prvi oružani sukob brigada je imala 03.03.1992. u obrani mosta između dva Broda te sprječavanju ulaska srpskih postrojbi u grad i odbijanju neprijatelja na početne položaje. U ranim jutarnjim satima, 04. ožujka Krizni štab općine Bosanski Brod primoran ovim događajima koje su inscenirali JNA i paravojne srpske snage i shvativši da je na djelu pravo ratno stanje, formiraju obranu grada. Bilo je jako važno zaštititi sveukupno stanovništvo koje je ostalo na području grada, među kojima je bio i značajan broj građana srpske nacionalnosti koji su tu ostali, a mnogi od njih su bili i lojalni branitelji grada. Trebalo je također osigurati zaštitu imovine, kako privatne, tako i društvene i organizirati normalno funkcioniranje je grada u tim nenormalnim, za sve potpuno novim uvjetima.
Formira se crta obrane : Kajak klub, Skele, Mahala te ulicom Oslobođenja, tj. magistralnim putem B.Brod – Derventa, te se spušta u Ulicu Zmaja Jove Jovanovića, sve do upravne zgrade otpada UNIPROMETA. To je već sami izlazak iz grada, dalje se linija obrane daje proteže : Greda, Kričanovo, Kolibe Donje, Kolibe Gornje, te se preko ribnjaka nastavlja na Novo Selo, Koraće, Barica, Kostreš, Bijelo Brdo i Bos.Dubočac.Ovako uspostavljena crta obrane ostaje uglavnom nepromijenjena do 08. svibnja 1992.g. Bitno je istaći da je 16. 04.92. ipak došlo do probijanja naše crte obrane od strane neprijateljskih snaga. Nadljudskim naporima pripadnici 101. Bosansko-brodske brigade su uspjeli zaustaviti neprijateljski napad i krenuti u silovit protivnapad i crtu obrane vratiti na polazne položaje. Pripadnici 1. Bosansko-brodske brigade uspjeli su u istom danu vratiti crtu u početno stanje, zaustaviti i razbiti neprijatelja, te im nanijeti ogromne materijalno tehničke i ljudske gubitke.
Od zarobljenih 6 ispravnih, neprijateljskih tekova, te jednog BOV-a JNA, formirana je 1. oklopna postrojba na prostoru BiH u sastavu 1. Bosansko-brodske brigade.
Zbog stalnog neselektivnog granatiranja Bosanskog i Slavonskog Broda , kao i zaštite civilnog stanovništva isplanirana je akcija oslobađanja cijelog teritorija općine Bosanski Brod.
U samo tjedan dana 101. bosansko-brodska brigada potpomognuta sa još nekim postrojbama uspjela je cijelu operaciju oslobađanja općine uspješno privesti kraju i tom prilikom osloboditi ukupno 263 kvadratnih kilometara.Padom općina Odžak i Derventa, uslijed otvorenosti i lijevog i desnog boka brigade, 101. Bosansko-brodsku brigadu se izvlači sa njenih položaja na novi položaj – Obodni kanal.
Zamorenost postrojbe i nemogućnost za osvježavanje njenih pojedinih dijelova stvara nervozu te se počinje sa tzv. „razvlačenjem crte“ jer pojedine druge postrojbe ne izvršavaju dobivene zapovjedi o zaposjedanju crta bojišnice i samostalno se povlače iz zaposjednutih crta.101. Bosansko-brodska HVO brigada je u potpunosti izvučena sa prostora općine Bosanski Brod 06.na 07.10.1992.g.Od prvih sukoba 03.03.1992. do 06.10.92. poginulo je 387 bojovnika 101. bosansko-brodske brigade, a ranjeno je više od 1300.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Istinskim domoljubima, kao Bruni Bušiću 1975. g., bilo je jasno davno, a onima drugima niti danas! Dali je svima mjesto na ovakvim skupovima, tko su oni i koliko je Bušić bio u pravu, zaključite sami!!!!
Oglasi
 1. 21, Listopad , 2014 u 04:58

  Hi there to all, the contents existing at this website are
  actually awesome for people experience, well, keep up the good work fellows.

 2. 16, Listopad , 2014 u 20:25

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful information particularly the last part 🙂 I care for
  such information a lot. I was seeking this particular information for a long time.
  Thank you and good luck.

 3. Prkan
  20, Ožujak , 2012 u 00:07

  Da li mi možete reći gdje se nalazi Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosansko-brodske brigade. Moj pokojni otac je bio u 101. HVO, te bih htjeo stupiti u kontakt s udrugom da vidim što imaju o njemu jer sam čitao da od nekih nemaju fotografiju za spomen sobu.

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s