Početna stranica > Hrvati u BiH > BiH konačno dobila novo Vijeće ministara

BiH konačno dobila novo Vijeće ministara

10, Veljača , 2012 Komentiraj Go to comments

SARAJEVO, 10. 2. 2012. Novi saziv Vijeća ministara BiH podržalo je 26 zastupnika, sedam je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na sjednici održanoj u petak, 10. veljače 2012. godine, u Sarajevu potvrdio imenovanje ministara i zamjenika ministara te zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Novi saziv Vijeća ministara BiH podržalo je 26 zastupnika, sedam je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Predsjedavajući Vijeća ministara, ministri i njihovi zamjenici su nakon potvrđivanja imenovanja dali svečanu izjavu.

Zlatko Lagumdžija je novi ministar vanjskih poslova BiH, a njegova zamjenica je Ana Trišić-Babić. Dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić je sada ministar financija i trezora, a Fuad Kasumović je njegov zamjenik. Na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je Mirko Šarović, a zamjenica ministra je Ermina Salkičević-Dizdarević. Sadik Ahmetović je i u ovom mandatu ministar sigurnosti, a Mladen Ćavar njegov zamjenik. Također, Bariša Čolak ostaje na čelu Ministarstva pravde BiH, a Srđan Radulj je zamjenik ministra. Sredoje Nović vodit će Ministarstvo civilnih poslova, a zamjenica ministra je Denisa Sarajlić-Maglić. Ministar za ljudska prava i izbjeglica je Damir Ljubić, a njegova zamjenica Radmila Mitrović. Damir Hadžić novi je ministar prometa i komunikacija, a Rudo Vidović je njegov zamjenik. Novi ministar obrane je Muhamed Ibrahimović, a Mirko Okolić i Marina Pendeš su zamjenici ministra.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je Vjekoslav Bevanda, a njegovi zamjenici su ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija i ministar financija i trezora Nikola Špirić.


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je, nakon prve sjednice te instituticije, da je izuzetno zadovoljan sastavom novoformiranog Vijeća ministara. Prema njegovim riječima, na kratkoj sjednici Vijeća ministara, održanoj nakon potvrđivanja njegovih članova u Parlamentu BiH, bilo je riječi o primopredaji dužnosti, proračunu BiH i globalnom fiskalnom okviru BiH za razdoblje 2012.-2014. Bevanda je novinarima rekao da su konzultacije sa strankama o sastavu novog Vijeća ministara bile otvorene i iskrene, ali ponekad i malo mučne, opovrgavši medijska izvješća da nije zadovoljan određenim članovima. “Svi smo pokazali da volju da radimo kao tim i siguran sam da ćemo pružiti maksimalan doprinos u riješavanju problema u BiH”, istaknuo je Bevanda.

Bevanda je napomenuo da je Parlament nedavno usvojio Zakon o popisu i Zakon o sustavu državne pomoći, te da predstoji riješavanje pitanja proračuna, globalnog fiskalnog okvira, kao i provođenje presude “Sejdić-Finci”. “BiH je na korak do podnošenja aplikacije za kandidacijski status u Europskoj uniji /EU/. Ovo će biti godina EU za BiH”, ocijenio je Bevanda, dodavši da će od ponedeljka njegov ured u punom kapacitetu biti otvoren za suradnju sa medijima.

Novo Vijeće ministara BiH imenovan je 16 mjeseci nakon održavanja općih izbora u BiH u listopadu 2010. godine i ovim je završeno konstituiranje vlasti, a ispunjen je i dio dogovora lidera šest političkih stranaka postignutog krajem prošle godine.

Novoimenovani ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić istaknuo je da će sporno pitanje izvršenja proračuna BiH u 2011. godini biti riješeno tijekom narednog tjedna, a moguće i do narednog ponedjeljka. Špirić je nakon kratke neformalne sjednice novog saziva Vijeća ministara rekao novinarima da izvršenje proračuna mora biti tehnička, a nikako politička stvar, dodavši da će odmah danas razgovarati sa nadležnim u Ministarstvu financija o načinima što bržeg izlaska iz sadašnje situacije, što će nastaviti i tokom naredna dva dana.

On je izrazio uvjerenje da plaće zaposlenih u institucijama BiH sigurno neće biti dovedene u pitanje, kao ni servisiranje vanjskog duga BiH, upozorivši da se instititucije BiH moraju odblokirati.

“Pitanje izvršenja proračuna za 2011. trebalo bi se rješavati isključivo unutar Vijeća ministara i Ministarstva financija BiH”, naglasio je Špirić. Prema njegovim riječima, proračun ne može biti ničiji popis želja, a “poledica” koja je oko njega napravljena tijekom prethodnog razdoblja nije ni u čijem interesu.

Veleposlanstvo SAD u BiH pozdravila je potvrđivanje novog Vijeća ministara BiH, od kojeg očekuje da ispuni uvjete kako bi BiH napredovala na putu ka EU i NATO. U priopćenju Veleposlanstva SAD ističe se da se BiH suočava sa ozbiljnim političkim, ekonomskim i socijalnim izazovima, te se izražava nada da će novo Vijeće ministara ponuditi ozbiljno, produktivno liderstvo, ostavljajući po strani osobne razlike u korist općeg interesa.

“Nadamo se da će među prvim postignućima Vijeća ministara biti usvajanje odgovarajućeg proračuna za 2012. godinu i rješavanje pitanja vojne imovine”, navedeno je u priopćenju Veleposlanstva SAD.

Oglasi
Kategorije:Hrvati u BiH Oznake:
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s