Početna stranica > Kriminal i korupcija > Mehmed Bradarić, delegat u Domu naroda PSBiH: BiH treba svoj slučaj Sanader

Mehmed Bradarić, delegat u Domu naroda PSBiH: BiH treba svoj slučaj Sanader

22, Siječanj , 2012 Komentiraj Go to comments

Nakon usvajanja zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, moći ćemo hapsiti i oduzimati imovinu onima koji su ogrezli u kriminalu i korupciji, a, nažalost, barem takvih ova država ima napretek
• Nakon povratka sa Interparlamentarnog susreta sa predstavnicima Evropskog parlamenta, nedavno ste u Domu naroda PSBiH javno izrazili nezadovoljstvo onim što ste čuli u Bruxellesu. Kakve su poruke evropskih parlamentaraca?- Dali smo vam hiljadu prilika i svaki put smo redukovali naše zahtjeve koje treba da ispunite kako biste dobili kandidatski status za članstvo u EU. Niste ih iskoristili, hiljadu i prvu vam ne damo, dokle god ne ispunite barem minimum zahtjeva, a to su implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, te donošenje zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH i zakona o sistemu državne pomoći u BiH. Kad imaš osjećaj da ni ovo malo ne želimo riješiti, a mogli bismo za dvije minute, onda s razlogom moraš biti nezadovoljan i zabrinut. Ali u BiH je sigurno da ništa nije sigurno i moglo bi nam se posrećiti nakon dobro zakasnjelog dogovora šest političkih lidera.

Čestitke Nevenki Savić

• Sve ocjene govore da je BiH i dalje visoko na ljestvici sveprisutne korupcije. Rekli ste da imate dojam da evropskim parlamentarcima kao da nije stalo da se to pitanje riješi i da je njihova opća poruka da će nam i narednih godina biti loše. Zašto?

– Korupciju moramo sami rješavati i po tom pitanju u Evropi nam nema ravnog. Niko od stranih investitora, bili oni veliki ili mali, ne želi ulagati u opasne i nesigurne sredine. Kada vi nećete i ne želite, zašto bismo mi to rješavali? Otprilike je takva poruka bila u Bruxellesu.

Zabrinuti su u Evropskoj uniji u tolikoj mjeri koliko postoji potencijalna opasnost da se naša domaća korupcija proširi i na njihovo područje, ali istovremeno poručuju da je to nemoguće jer imaju savršenu odbranu.

• Ustvrdili ste da evropska zastupnica i izvjestiteljica Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack lobira u EU protiv ulaganja u BiH jer smo siva zona. Koliko su to opasni potezi?

– Opasni jesu, ali vjerujem kako nisu zlonamjerni. Gospođa Pack je prijatelj Bosne i Hercegovine i ne vjerujem da uživa u našoj nesreći i neimaštini. Poput doktorice kaže da popijemo lijek jer je to za naše dobro, a mi nećemo. I još se uz to i pravimo važni.

Piše: Almir Terzić

Oglasi
Kategorije:Kriminal i korupcija Oznake:
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s