Početna stranica > BiH > U NOVU GODINU S NOVOM VLADOM

U NOVU GODINU S NOVOM VLADOM

30, Prosinac , 2011 Komentiraj Go to comments

Lagumdžija kapitulirao: Vijeće Ministara formirat će tri nacionalna bloka po formuli 2+2+2

Kako je dogovorena raspodjela izbornog plijenaNakon petnaest izgubljenih mjeseci, šestorica stranačkih lidera napokon su dogovorila konstituiranje Vijeća ministara BiH: Slobodna Bosna otkriva kako će izgledati personalni sastav novog Vijeća ministara BiH i kako su prošla tri nacionalna bloka kod raspodjele izbornog plijenaOnog trena kad su saopćeni zvanični rezultati parlamentarnih izbora održanih u oktobru protekle godine, bilo je jasno da novi saziv Vijeća ministara BiH mogu konstituirati samo tri nacionalna bloka prema formuli 2+2+2 jer za bilo koju drugu kombinaciju nije bilo ni matematike, ni logike a, kasnije se ispostavilo, ni političke volje. No, SDP je punih 15 mjeseci tragao za nekom alternativnom formulom koju, naravno, nije pronašao.

Novo Vijeće ministara BIH konstituirat će dakle tri nacionalna bloka – bošnjački blok sastavljen od dvije partije, SDP-a i SDA, srpski blok koji čine SNSD i SDS te hrvatski blok stvoren postizbornim približavanjem HDZ-a i HDZ-a 1990. Ključne resore u novom sazivu Vijeća ministara BiH prigrabile su naravno tri vodeće partije, relativne pobjednice parlamentarnih izbora – SNSD, HDZ i SDP.

BEVANDA MANDATAR


Još prije više od mjesec dana na stranicama Slobodne Bosne objavili smo raspodelu ministarskih pozicija, pa čak i personalni sastav novog Vijeća ministara BiH. Prema najnovijim, istina nezvaničnim informacijama, „promašili“ smo samo kod imena HDZ-ovog kandidata za mandatara Vijeća minsitara BiH. Ranije se kao kandidat za ovu funckiju najčešće spominjala Borjana Krišto, a u opticaju su bila još dva imena – Vjekoslav Bevanda i Dragan Vrankić. Prvi je bio dopremijer i ministar finansija u ranijem sazivu federalne Vlade, a drugi je aktuelni ministar finansija u Vijeću ministara BiH. Kako smo doznali, HDZ će za mandatara kandidirati Vjekoslava Bevandu, dok će Borjani Krišto ponuditi Ministarstvo pravde, koje je također pripalo HDZ-u.

Osim premijerske funkcije, hrvatskom nacionalnom bloku pripala su još dva ministarstva – Ministarstvo pravde (najvjerovatnije Borjana Krišto) te Ministarstvo izbjeglih i reseljenih lica, koje će popuniti HDZ 1990. Kao mogući kandidati najčešće se spominju dva imena – Damir Ljubić i Rudo Vidović – dok će raniji kandidat za ovu funkciju Martin Raguž biti „prekomandovan“ u Dom naroda Parlarmenta BiH. Između Ljubića i Vidovića nešto veće izglede za preuzimanje Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica ima Ljubić, donedavni ministar poljoprivrede u Vladi FBiH.

KLJUČNE POZICIJE POD KONTROLOM DODIKA

Srpski nacionalni blok, predvođen SNSD-om Milorada Dodika, izborio se za tri važna ministarstva, a kao kompenzaciju za četvrto, Ministarstvo odbrane, koje je Dodik ustupio Tihiću, SNSD je dobio pravo izbora čelnika u dvije državne agencije. Kako se i očekivalo, Dodik je izabrao Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i Regulatornu agenciju za telekomunikacije (RAK). Tri ministarstva koja su pripala srpskom nacionalnom bloku SNSD i SDS podijelit će po formuli 2:1. SNSD će imenovati ministra civilnih poslova (najvjerovatnije Sredoja Novića) i ministra finansija (Nikola Špirić) dok će SDS imenovati ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. U opticaju je samo jedan kandidat – Mladen Bosić, predsjednik SDS.

Prema mnogim ocjenama, bošnjački nacionalni blok prošao je najlošije kod raspodjele vlasti, mada će u novom sazivu Vijeća ministara BiH kontrolirati četiri ministarstva, jedno više od srpskog odnosno hrvatskog nacionalnog bloka. S izuzetkom Ministarstva vanjskih poslova koje je pripalo SDP-u i rezervirano je za lidera ove partije Zlatka Lagumdžiju, radi se uglavnom o manje značajnim resorima, kao što je resor odbrane (SDA – Nedžad Ajnadžić), resor sigurnosti (SDA – Sadik Ahmetović), resor prometa i komunikacija (SDP – Damir Hadžić).

Mada je obećao, predsjednik SDA Sulejman Tihić nije se uspio izboriti za resor finansija -Ministarstvo finansija pripalo je SNSD-u dok će Upravu za indirektno oporezivanje kontrolirati HDZ. Doduše, lider HDZ-a Dragan Čović obećao je da će čelnika Uprave za indirektno oporezivanje imenovati u tijesnoj suradnji s SDP-om, ali upućeni tvrde da je dato obećanje ludom radovanje.

Otvoreni su i pregovori između SDA i SDP-a oko Ministarstva sigurnosti koje je lider SDP-a, Zlatko Lagumdžija, ranije namijenio i obećao svom najodanijem suradniku Damiru Hadžiću. No, lider SDA Sulejman Tihić nije pristao na ponudu da Ahmetović i Hadžić „zamijene“ ministarstva, i to je jedan od krupnijih razloga što se Tihić i Lagumdžija u posljednje vrijeme sve češće gledaju preko nišana.

Bilateralni sporazum Lagumdžije i Čovića

SDP POKUŠAVA SPASITI MULTIETNIČKI OBRAZ

Lideri šest političkih stranaka uspjeli su podijeliti i sve zamjeničke pozicije u Vijeću ministara BIH – srpski nacionalni blok imenovat će četiri zamjenika (vanjski poslovi, pravda, odbrana, izbjeglice), bošnjački blok tri (vanjska trgovina i ekonomski odnosi, finansije i civilni poslovi) te hrvatski blok tri (odbrana, sigurnost te promet i komunikacije). Lagumdžija i Čović načelno su dogovorili da jedna od zamjeničkih pozicija iz reda Hrvata pripadne SDP-u, kako bi ova partija makar simblično pokazala da nije samo partija bošnjačkog naroda.

SDA nezadovoljna raspodjelom vlasti

PRESKUPO PLAĆENA LAGUMDŽIJINA AMBICIJA

Rasprostranjeno je uvjerenje da je kod raspodjele izbornog plijena najlošije prošao bošnjački nacionalni blok, a osobito SDA. Takoder, rasprostranjeno je uvjerenje da su Bošnjaci preskupo platili Lagumdžijinu ambiciju da se dokopa Ministarstva vanjskih poslova, što je osobito naplatio lider SNSD-a koji će u novom sazivu Vijeća ministara BiH kontrolirati sve ključne poluge ekonomske i finansijske vlasti države.

Razočarenje u vrhu SDA je tim veće ako se ima na umu činjenica da se ovakva, pa čak i nešto povoljnija raspodjela izbornog plijena mogla dogovoriti još prije godinu dana.

Talas bošnjačkog nezadovoljsstva mogao bi uslijediti tek naknadno, kada budu poznati detalji postignutog dogovora o nekoliko važnih zakona, npr. popis stanovništva i državna pomoć, i kada se otkriju detalji dogovora oko državnog budžeta koji je, kako nezvanično doznajemo, smanjen na razinu od prije tri-četiri godine!

Slobodna Bosna, Piše: Asim Metiljević

Oglasi
Kategorije:BiH
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s