Početna stranica > Hrvati i crkva > Ponoćka u Kolibama 2011. g.

Ponoćka u Kolibama 2011. g.

25, Prosinac , 2011 Komentiraj Go to comments

Doživjeti Božić u Kolibama drugačije je nego bilo gdje u svjetu. Ovdje je nekako sve ljepše i draže. U Kolibama ispod Božićnog bora nema raznovrsnih i skupih darova. Ovdje je samo jedan dar, ono maleno Djetešce koje leži u jaslicama ispred oltara, pred kojim se svaki vjernik nakloni i priđe mu bliže.
Za Božić u kolibarskoj crkvi poslije 20 godina opet je ispred oltara uzdignut božićni bor koji je darovao i okito naš župljanin sa svojom obitelji, koji ne želi da se posebno ističe. Tu su još i jaslice koje je uredila i o njima se brunula naša vrijedna župljanka Ruža Katinić.

Već oko 23.00 sata počeli su pristizati prvi vjernici koji za Ponoćku dođoše u svoje Kolibe. Šteta što nije bilo snijega da nam zabijeli Božić, ali prohladni posavski zrak ispunjavao je duše, vraćajući taj osjećaj nečega tako lijepoga, nečega što se svaki Kolibarac osjeti kada se nađe ispred svoje crkve.


Polagano pristižu i naši povratnici koji sve ovo doživljavaju na svoj poseban način. Pristiže i puno automobila raznih registracija, a onih iz SB je najviše. Pristižu sa djecom i naši Kristina i Josip Ereš, koji redovito svoju djecu dovode u našu crkvu gdje su kršteni, a ovaj put da bi Božić i malog Isusa vidjeli ovdje, u crkvi koja pripada i njima. Tu su sa nama i naši Švicarci: Antonija, Pjer i mala Mihaela koju ujak Mario, u crkvu na misu, uvozi u kolicima.

Crkveno dvorište se puni. Veselo je. Kolibarci svih starosnih dobi pružaju ruku pozdrava i čestitaju jedni drugima Badnjak i badnji dan. U zraku lebdi misao „ kakva ljepota i kako je lijepo sve ovo doživjeti ovdje na svome i na Božić blagovati u Kolibama“.

Sa tornja naše crkve oglšava se zvono i poziva na svetu euharistiju, koju predvodi župnik vlč. Ilija Marinović, a mlade kolibarske cure Marina Krešić i Kristina Pilipović dostojanstveno, s ponosom u srcu i s radošću u očima, iz Evanđelja čitaju riječ Božiju. Tu je i naš crkveni kor i pjevači svetih misnih pjesama, predvođeni zvonkim glasovima Sanje, Ante, Joze , Ružice i Alojzije, pojačani s nekim novim pjevačima koje glazbeno, na sintisajzeru, prati naša Marina Dujmić.

Vjernici popuniše sve klupe , tako da mjesta za sjedenje više nije bilo, pa su mnogi morali stajati. Zaista lijep prizor za sve. Poslije 20 godina, a u noizgrađenoj crkvi, opet je u Kolibama Ponoćka.

Poslije Ponoćke, uz rakiju, počinje čestitanje. Ove godine bi šargija i violina. Svira se i pjeva naša pjesma, a crkveno dvorište ječi od pjesme i svirke. Svi su veseli i sretni što su za ovaj veliki kršćanski blagdan u svom zavičaju.

Dugo se ostalo u crkvenom dvorištu, a zatimi i u dvorani, gdje se uz pečenicu, rakiju i vino nastavilo blagovati, opet uz šargiju i vilolinu, pjesmu i svirku. Gotovo pred zoru krenulo se svojim kućama gdje je čekala hladna pečenica, mlada prasetina pečena na ražnju, tradicionalno božićno jelo, koje se u našim krajevima s koljena na koljeno nasljeđuje do današnjih dana. Sve ovo svojim foto i video uradcima zabilježili su naši Ivo i Senad, a za uspomenu i buduće naraštaje.

 

Oglasi
Kategorije:Hrvati i crkva
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s