Početna stranica > Hrvati u BiH > HDZ poziva Inzka da suspendira odluku o legalnosti vlasti u FBiH

HDZ poziva Inzka da suspendira odluku o legalnosti vlasti u FBiH

20, Prosinac , 2011 Komentiraj Go to comments

Hrvati traže što skoriju uspostavu Vijeća ministara te negiraju navode da su glavni krivci za blokiranje procesa

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a BiH pozvalo je jučer visokog predstavnika Valentina Inzka da ukine prijepornu odluku kojom je osporeno stajalište Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koje je ocijenio da je aktualnu vlast u Federaciji BiH nezakonito izabrana.

.

Vijeće ministara

Na dvjema odvojenim sjednicama se razmatrao i proces ustroja vlasti, napose na državnoj razini, ali i ekonomskim prilikama, s posebnim osvrtom na položaj hrvatskoga naroda u BiH.

“Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a BiH izražavaju duboku zabrinutost zbog dodatnog usložnjavanja političkih i ekonomskih prilika u BiH te stoga Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a BiH pozivaju na žurno usvajanje proračuna institucija BiH i strategije za ekonomsku samoodrživost BiH u svjetlu nepovoljne ekonomske situacije u Europi i svijetu”, navodi se u priopćenju objavljenom iz HDZ-a nakon održane sjednice. Pri tome Predsjedništvo i Nacionalno vijeće ove stranke pozivaju na žurnu uspostavu Vijeća ministara BiH i usvajanja paketa zakona bitnih za približavanje BiH Europskoj uniji. 
Prošloga tjedna predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako su usuglašene sve pojedinosti oko ustroja Vijeća ministara BiH, a o pojedinostima toga dogovora je potkraj prošloga tjedna upoznao i predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića. S druge pak strane, dva su HDZ-a najavila spremnost na prihvaćanje zakona o približavanju Europskoj uniji koji se tiču donošenja zakona o sustavu podjele državne pomoći, nepokretnoj vojnoj imovini, kao i popisu pučanstva.

Poziv Inzku

HDZ-ovci su jednoglasno osudili pokušaje da se legitimni hrvatski predstavnici okarakteriziraju kao krivci za neformiranje novog Vijeća ministara BiH te da se kao takvi eliminiraju iz procesa formiranja vlasti na državnoj razini.

Pri tome je ministar financija i dopredsjednik Vijeća ministara Dragan Vrankić izvijestio o sadržaju sastanka Vijeća za provedbu mira na kojemu se razmatralo donošenje proračuna za 2011. HDZ je pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da ukine prijeporni nalog kojim je proglasio legalnom vlast u Federaciji BiH, čime je ‘doveden u pitanje ustavni poredak, funkcioniranje pravne države i ukupan legalitet i legitimitet posljednjih Općih izbora kao temelja demokracije’. 
“Donositi privremene suspenzije državnih institucija (SIP) je zabrinjavajuća poruka svima i ovim činom je pravna država u BiH „bačena na koljena“, navodi se u zaključcima HDZ-a. Ova stranka ponovno je poručila da se zauzima za to da se u BiH uspostavi ustavna i stvarna jednakost Hrvata, Bošnjaka i Srba kao konstitutivnih naroda.

Piše: Zoran Krešić, Večernji.ba

Oglasi
Kategorije:Hrvati u BiH
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s