Početna stranica > Hrvati u BiH > Stav HDZ BiH i HDZ 1990: Neprihvatljivo je da bošnjačke SDP i SDA Hrvatima biraju ministre

Stav HDZ BiH i HDZ 1990: Neprihvatljivo je da bošnjačke SDP i SDA Hrvatima biraju ministre


Mostar, 7. 12. 2011. Čelnici HDZ BiH i HDZ 1990 u utorak, 6. prosinca 2011. godine, održali su u Sarajevu sastanak na kojem se govorilo o načinu rješenja krize i uspostave Vijeća ministara BiH, kao i međusobnim odnosima na županijskoj razini gdje dvije stranke sudjeluju u vlasti.

.
.

.

Dvije stranke pozvale su i ostale stranke iz druga dva naroda na dogovor oko imenovanja Vijeća ministara.
Predsjednici Dragan Čović i Božo Ljubić zaključili su da su dva HDZ-a napravila značajne ustupke oko uspostave vlasti, napose oko prihvaćanja značajno slabijih pozicija u Vijeću ministara, no da je neralno očekivati da prepuste bošnjačkome bloku hrvatske ministarske ili zamjeničke funkcije.
Smatraju da SDP i SDA blokiraju novo Vijeće ministara. Dvije stranke posebnu su pozornost posvetile prihvaćanju zakona bitnih za europsku perspektivu zemlje oko čega se može očekivati nova inicijativa već sljedećih dana.
Tako bi dva HDZ-a trebala ususret sastanku ministara Europske unije 9. prosinca u Bruxellesu predložiti prihvaćanje reformskih zakona oko kojih je u cijelosti postignut dogovor, no zbog političkih opstrukcija nisu se još našli na dnevnome redu Parlamentarne skupštine BiH.
Radi se o zakonima o popisu pučanstva, podjeli državne pomoći te državne i vojne imovine. Sada nema niti jedan racionalan razlog da se ovi zakoni ne nađu u parlamentarnoj proceduri izuzev ucjena SDP-ova lidera Zlatka Lagumdžije koji je poručio da ništa neće proći dok ne bude imenovano novo Vijeće ministara.
U najmanju ruku je čudnovato ovakvo ponašanje kada ovi zakoni nisu vezani uz politiku ili političko nadmudrivanje, pa čak i samu državnu vlast.
Radi se o potrebi dokazivanja političke snage čak i na štetu države BiH. I dok će gotovo svim zemljama regije na predstojećem sastanku Europske unije na izvjestan način biti potvrđeno unaprjeđenje statusa, dotle će BiH na predstojećem sastanku biti gotovo tretirana kao Kosovo. (www.vecernji.ba)
Oglasi
Kategorije:Hrvati u BiH Oznake:
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s