Početna stranica > Hrvati i crkva > PRIPRAVA ZA BOŽIĆ

PRIPRAVA ZA BOŽIĆ



Došašće ili advent, vrijeme je priprave za Božić i početak nove liturgijske godine. Ovogodišnje došašće počinje u nedjelju 27.11. kada se počinje slaviti u svim crkvama i u našim obiteljima.
Došašće, dakle obuhvaća četiri nedjelje koje prethode blagdanu Božića i tako se čuva spomen na četiri tisućljeća koliko je prema Bibliji prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska. Za došašću se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće. One simboliziraju četiri nedjelje u došašću. Prvog dana došašća, odnosno u nedjelju pali se prva od četiri svijeće i tako redom svake nedjelje još po jedna.

U vremenu adventa katolički vjernici se pripravljaju za Božić intenzivnijom molitvom,pokorom i posebno u našoj hrvatskoj katoličkoj tradiciji odlaskom na mise zornice. Tako je to nekada bilo i u našoj Bosanskoj Posavini, međutim naša sela i gradovi danas su ovdje gotovo pusta, pa je malo crkvi u kojima u vrijeme adventa budu jutarnje mise zornice. Ja se još živo sjećam svog odlaska s roditeljima na zornicu i to mi je neizbrisiv doživljaj. Kad je već tako, kad ne možemo na zornice u rodni kraj približimo ovu našu katoličku tradiciju svojoj djeci i povedimo ih u najbližu crkvu na zornicu, a za Božić pozivam sve da na Ponoćku povedu svoju djecu u svoj rodni kraj i da dođu u naše Kolibe.

Kategorije:Hrvati i crkva Oznake:
  1. 20, Veljača , 2014 u 11:28

    This piece of writing will help the internet users for building up new weblog or even a blog from start to end.

  1. No trackbacks yet.

Komentiraj