Početna stranica > Hrvati u BiH > Bh. Hrvati neće birati između državljanstva Hrvatske i BiH

Bh. Hrvati neće birati između državljanstva Hrvatske i BiH

27, Listopad , 2011 Komentiraj Go to comments

SARAJEVO, 27. 10. 2011. Četiri godine se čekalo da Predsjedništvo BiH obavi ovaj posao.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ratificiralo je Ugovor o dvojnom državljanstvu s Republikom Hrvatskom i tako otklonilo brige stotinama tisuća bh. Hrvata, ali i drugih građana BiH koji posjeduju hrvatske putovnice.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, kazao je da je odluka o ratifikaciji ugovora donesena jednoglasno.

„Danas svi oni koji se osjećaju Hrvatima imaju i legalno dvojno državljanstvo, iako znamo da su ga imali i do sada, ali ne na ovaj način“, kazao je Radmanović. Presudan je bio stav bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića, koji je očito napravio zaokret u odnosu na politiku svog prethodnika.

Ugovor o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske zaključen je još 29. ožujka 2007. godine, ali zbog protivljenja bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, ovaj dokument nije mogao biti ratificiran.

Silajdžić je prije tri i pol godine donošenje odluke proglasio destruktivnom po vitalni interes entiteta s koga je izabran, što je kasnije potvrdio Klub bošnjačkih izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH. Prihvaćanje tog dokumenta Silajdžić je uvjetovao usvajanjem izmjena postojećeg Zakona o državljanstvu BiH, odnosno ukidanjem odredbi tog zakona prema kojima bi državljanstvo BiH prestajalo onim osobama koje prihvate državljanstvo druge zemlje, osim ako to nije regulirano bilateralnim ugovorom o dvojnom državljanstvu.

Pitanje izmjena ovog zakona još nije riješeno, ali je kod Silajdžićeva nasljednika očito prevladao stav da to pitanje ne treba vezivati za već potpisani ugovor o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom.

Ova odluka posebno će obradovati bh. Hrvate, koji više neće morati strepiti od situacije u kojoj bi se morali odreći hrvatskog ili bh. državljanstva.

Zbog prava koja ostvaruju u Hrvatskoj, mnogi bh. Hrvati bi se u takvoj situaciji sigurno morali odreći bh. državljanstva.

http://www.hdzbih.org

Oglasi
Kategorije:Hrvati u BiH Oznake:
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s