Početna stranica > Hrvati i crkva, Hrvati u BiH > ŽUPA KOLIBE PROSLAVILA SVOGA ZAŠTITNIKA

ŽUPA KOLIBE PROSLAVILA SVOGA ZAŠTITNIKA


Nadbiskup i metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u četvrtak, 29. rujna u župnoj crkvi Sv. Mihovila Arkanđela u Kolibama Donjim, uz domaćeg župnika don Iliju Marinovića i uz sudjelovanje večeg broja svećenika, predvodio je euharistijsko slavlje povodom proslave patrona župe Kolibe.
Uz mnogobrojne domaće vjernike ovogodišnja proslava bila je posebno svečana jer su župu Kolibe pohodili i sudjelovali u misnom slavlju i vjernici hodočasnici iz četiri austrijske župe Jageberg koje je predvodio njihov župnik Mr. Bernard Kaschat , te iz župe St. Vait am Vogau, župe Hollenegg i župe Murau, njih 150 koji su doputovali u tri autobusa.

Ove tri austrijske župe zalaganjem gospodina Josefa Knappa i gospodina Jossefa Frissnegga već deset godina kako financijskom potporom tako i svojim radom pomažu obnovu župe Kolibe.
Na misnom slavlju u svojoj propovjedi kardinal Puljić obratio se dobročiniteljima iz Austrije nazvavši ih dobrim anđelima koji nose radost dobrote sa riječima, posebno naglašavajući da
„cijenimo vaš dar, vašu desetogodišnju povezanost s ovom župom, ona nas obvezuje.“
Kao i uvijek propovijed kardinala Puljića bila je dirljiva, poticajna i nadasve ohrabrujuća, pojašnjavajući značenje anđela napose sv. Mihovila, čija je služba borba protiv zla i kako je naglasio „danas više nego ikada potreban nam je zagovor sv. Mihovila Arkanđela koji nam može biti poticaj i nadahnuće za izmoliti snagu u borbi dobra i zla“.
„Mržnja je ovdje razarala, ali mi smo svjedoci da ljubav gradi. Važno je imati snage i vjerovati u pobjedu dobra“, rekao je kardinal Puljić i ponovio svoju snažnu poruku, ‘Božja je zadnja!’ Ohrabrio je župljane da ne zaborave svoj rodni kraj, da ne prodaju svoja imanja nego da ih obnavljaju, da se vraćaju i da izvade BH osobne iskaznice, da izađu na izbore i tako potvrde da smo kao Hrvati ovdje kroz stoljeća, te da se o nama bez nas ne može odlučivati . Poručivši na kraju da „Svi nosimo posljedice rata i rane na duši, ali ih trebamo liječiti ljubavlju koja traži žrtvu.“

Proslavu patrona župe Kolibe i misno slavlje svojom pjesmom i svirkom uveličali su i mladi Tamburaškog sastava iz župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika predvođeni don Stipom Kneževićem sa vjernicima hodočasnicima iz ove župe.
Poseban glazbeni događaj u župi Kolibe priredio je glazbeni sastav ‘Musikkapelle’ iz austrijske župe Murau koji su poslije Mise ispred crkve održali prigodan koncert, a vjerničko slavlje nastavljeno je uz zajednički objed i pjesmu.

Oglasi
Kategorije:Hrvati i crkva, Hrvati u BiH Oznake:
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s