Početna stranica > Hrvati i crkva, Hrvati u BiH > State Department: Marginaliziranje Hrvata zaustaviti!

State Department: Marginaliziranje Hrvata zaustaviti!


Kardinal upozorio da Hrvati nisu zastupljeni u vlasti u Federacije BiH i RS-u

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i ravnateljica ureda za Južnu i Središnju Europu u State Departmentu Jennifer L. Brush ocijenili su tijekom razgovora u Washintonu da su Hrvati marginalizirani u BiH te da je potrebno popraviti položaj ovoga naroda kroz ustavne reforme.

Stanje dramatično

Dvoje su sugovornika, uz ocjenu o marginaliziranosti Hrvata u BiH, naglasili kako je u BiH potrebno uspostaviti vlast u kojoj bi bili ravnomjerno uključeni predstavnici svih triju naroda. Tijekom dvosatnog susreta u Washingtonu kardinal Puljić je istaknuo kako su Hrvati u podređenom položaju u oba entiteta nakon posljednje uspostave vlasti. 
“Ravnateljica Brush istaknula je i da se mora prestati s marginalizacijom i majorizacijom hrvatskoga naroda u BiH, a prvi korak u tome je uspostava legalne državne vlasti svih triju konstitutivnih naroda te reorganizacija državnog ustava od ovog sadašnjeg i nedjelotvornog u budući djelotvorni i napredni”, navodi State department. Brush je ocijenila i da je stanje u BiH dramatično te istakla da su zemlji potrebne hitne reforme. Kardinal Puljić je tijekom razgovora upozorio da se “sadašnjom domaćom i vanjskom politikom u Federaciji i RS-u otvoreno negira Hrvate kao legalni, autohtoni i konstitutivni narod”. Pri tome je pozvao administraciju Sjedinjenih Država da odigra “ključnu ulogu u promjeni takvoga stanja u državi”.

“Prvo što bi trebalo jest legalno uspostaviti vladu pa onda reformirati cijeli ustav Bosne i Hercegovine, koji je od samoga početka nedjelotvoran, a povrh svega je upečatljivo da je pristran i na štetu Hrvata”, istaknuo je Puljić.

Dobra iskustva

Sugovornici su, prema priopćenju, razgovarali i o radu Međureligijskog vijeća BiH, koje po njihovu mišljenju može bosanskohercegovačkim političarima biti primjer i poticaj dijaloga i dogovora.

“Tri naroda, četiri religije moraju, mogu i trebaju živjeti zajedno u jednakopravnosti, zajedno izgrađivati bolju budućnost, poštivati, prihvatiti i surađivati jedni s drugima te voljeti svoju zemlju”, zaključio je kardinal Puljić. Kardinal je služio misu na ‘Hrvatskoj zemlji’ u New Yerseyu te gostovao u programu Glasa Amerike gdje je govorio o prilikama u BiH i položaju Hrvata.

Večernji.ba, Zoran Krešić

Oglasi
Kategorije:Hrvati i crkva, Hrvati u BiH Oznake:
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s