Početna stranica > Hrvati u BiH > Održan XI Sabor HDZ BiH – prof. dr. Dragan Čović ponovno izabran za predsjednika

Održan XI Sabor HDZ BiH – prof. dr. Dragan Čović ponovno izabran za predsjednika


Mostar, 15.5.2011. Prof. dr. Dragan Čović izabran je ponovno, treći put zaredom za predsjednika HDZ BiH na XI Saboru koji je održan u petak, 13. svibnja 2011. godine, u Mostaru koji je protekao uz ocjene da su Hrvati eliminirani iz vlasti u Federaciji BiH i u Srednjobosanskoj županiji uz grubo kršenje i uspostavu nelegalne nametnute vlasti te pozivima za revidiranje tih odluka.
Za dr. Čovića je na stranačkome Saboru glasovalo 568 izaslanika te je izabrano 20 članova Predsjedništva HDZ BiH koji bi trebali voditi stranku u sljedeće četiri godine.  Drugi  po broju osvojenih glasova, odmah iza predsjednika, je član predsjedništva iz Bosanske Posavine, ministar u RS-u Davor Čordaš.


 Sve rasprave na Saboru vodile su se oko posljednjih zbivanja i s posebnim naglaskom na brutalnu poruku Hrvatima središnje Bosne. “Mi imamo duboku krizu u BiH koja je prouzročena prije svega pokušajem uspostave vlasti eliminiranjem legitimnih političkih predstavnika hrvatskoga naroda u Federaciji. S druge strane siguran sam da odluka koju su donijeli bošnjački političari za središnju Bosnu je najpogubnija odluka koju je donio bilo koji političar u BiH u posljednjih 15 godina”, rekao je dr. Čović nakon što je izabran za predsjednika stranke. Pozvao je međunarodnu zajednicu da ospori ove odluke kako radi stabilizacije prilika u BiH. „Pozivam međunarodnu zajednicu da žurno suspendira sve ono što je urađeno u središnjoj Bosni jer je to grubo kršenje zakona, ustava. Sprječiti Hrvate da se pozovu na institut vitalnog interesa bošnjačkim glasovima u županijskoj skupštini je nedopustivo”, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH. I u programskoj deklaraciji osuđena je eliminiranje legitimnih hrvatskih političkih predstavnika iz vlasti.

“Nedopustivo je kršenje ustavnih odredbi o zastupljenosti konstitutivnih naroda i negiranje izborne volje hrvatskoga naroda u BiH, kao i nezakonito i neustavno formiranje vlasti u Federaciji BiH čime je BiH dovedena u najveću krizu od njezinog nastanka čije razmjere ugrožavaju temelje BiH i njezin opstanak kao države”, navodi se u programskoj deklaraciji usvojenoj na Saboru. Izaslanik premijerke RH i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić rekao je kako RH snažno podržava Hrvate u BiH, te da očekuje od HDZ-a BiH koji ‘ima plebiscitarnu potporu’ ostvari jednakopravnost Hrvata u zemlji. “Tom plebiscitarnom pobjedom unutar svoga naroda HDZ BiH jeste stožerna stranka koja ima posebnu odgovornost u očuvanju vitalnih nacionalnih interesa. Republika Hrvatska, Vlada i HDZ u potpunosti stoje uz vas kada je u pitanju ravnopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda”, dodao je Bačić. Pri tome je poručio da ‘ne smije dolaziti do majorizacije i da se hrvatska politička volja mora izraziti’.

“Mi u HDZ-u potpuno podržavamo zaključke Hrvatskog narodnog sabora i rezoluciju koja je na tragu spasa za BiH”, dodao je Bačić. Posebno emotivan istup imao je novoizabrani zamjenik predsjednik HDZ BiH i predsjednik Županijskog odbora Srednjobosanskog HDZ-a BiH Nikola Lovrinović koji je upozorio da je vrijeme za odlučnije djelovanje. “Po kojem ćemo se sada zakonu i ustavu ponašati jer je sve poništeno. Mi nećemo izgubiti pravac kretanja i vjerujte oni će se baviti nama. Ako se ubrzo ne pronađe odgovor za ovo ponašanje pokrenut ćemo osnivanje 11. županije u Federaciji BiH”, rekao je Lovrinović. I predsjednik stranke dr. Čović i drugi govornici upozorili su da zbivanja u toj županiji dalje generiraju krizu.- Mi imamo duboku krizu u BiH koja je prouzročena prije sveg pokušajem uspostave vlasti eliminiranjem legitimnih političkih predstavnika hrvatskoga naroda u Federaciji odlukama Visokog predstavnika za kojega vjerujem da ih on mora žurno povući radi stabilizacije prilika u BiH kako bi se sve vratilo u okvire zakona i ustava. S druge strane siguran sam da odluka koju su donijeli bošnjački političari za središnju Bosnu je najpogubnija odluka koju je dobio bilo koji političar u BiH u posljednjih 15 godina. Pozivam međunarodnu zajednicu da žurno suspendira sve ono što je urađeno u središnjoj Bosni jer je to grubo kršenje zakona, ustava. Spriječiti Hrvate da se pozovu na institut vitalnog interesa bošnjačkim glasovima u županijskojn skupštini je nedopustivo”, dodao je dr. Čović ističući da se Hrvati neće priklanjati Srbima ili Bošnjacima kako bi bili protiv trećeg naroda.
Za dr. Čovića, koji je bio jedini kandidat za predsjednika stranke, je na Saboru glasovalo 568 izaslanika te je izabrano 20 članova Predsjedništva koji bi trebali voditi stranku u sljedeće četiri godine. Odjel za branitelje HDZ BiH imenovat će 21 člana Predsjedništva HDZ BiH. Za zamjenika predsjednika stranke izabran je Nikola Lovrinović umjesto dosadašnjeg zamjenika Nike Lozančića. Dopredsjednici stranke su Borjana Krišto, Marinko Čavara, Rade Bošnjak, Mladen Bošković i Anto Domić, dok su kao članovi Predsjedništva izabrani Ivan Vukadin, Anton Rill, Mato Zovko, Lidija Bradara, Ivo Andrić Lužanski, Ivo Vincetić, Ankica Gudeljević, Zdenko Ćosić, Dragan Vrankić, Davor Čordaš, Damir Jukić, Josip Grubeša, Marina Pendeš i Helena Lončar. U Predsjedništvo HDZ-a BiH automatizmom ulaze predsjednici Zajednice žena i Mladeži HDZ-a BiH.

Oglasi
Kategorije:Hrvati u BiH
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s