Početna stranica > Bjelosvjetski političari i BiH > Dogovor Eštonove i Dodika: Slijedi reforma pravosuđa, nema referenduma

Dogovor Eštonove i Dodika: Slijedi reforma pravosuđa, nema referenduma


BANJALUKA – Referendum o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, za sada nije neophodan – izjavio je danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.Na tom sastanku, koji je najvažniji događaj u Banjaluci nakon posjete Medlin Olbrajt, državnog sekretara SAD, prije desetak godina, dogovoreno je da će EU pomoći da se kroz strukturni dijalog pokrenu pitanja u bh. pravosuđu zbog kojih je RS pokrenula proceduru vezanu za referendum, a Dodik će uputiti preporuku Narodnoj skupštini RS da preispita odluku o referendumu.

EU je od RS dobila ono što je tražila – garancije da neće biti referenduma, a RS garancije EU da će pitanja o funkcionisanju bh. pravosuđa biti adekvatno tretirana.

Osim Eštonove, u njenom timu su bili Miroslav Lajčak, direktor Direkcije za evropske zemlje van EU u Evrpskoj akcionoj službi za spoljne poslove, Renco Davidi, v.d. šefa Delegacije EU u BiH, te Đulio Cani, šef Kancelarije Deleagcije u Banjaluci. Sa Dodikom su bili Igor Radojičić, predsjednik parlamenta RS, Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Željka Cvijanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Petar Đokić, predsjednik Socijalističke parije i ministar u Vladi RS, i drugi.

Vidno zadovoljan i relaksiran nakon sastanka koji su pratile brojne novinarske ekipe, Dodik je istakao da je EU sa najvišeg nivoa spremna da otvori dijalog o pitanjima koja su važna za RS.

“Ovo smatramo važnim korakom nakon mnogo godina stalnog upozoravanja na ova pitanja. Razumijemo da je ovo početak dijaloga o pravosuđu, gdje će biti razmatrani nedostaci u radu pravosudnih institucija na nivou BiH”, rekao je Dodik.

Podsjećanja radi, primjedbe RS odnose se na neprocesuiranje krupnih slučajeva ratnih zločina nad Srbima, retroaktivnu primjenu zakona, imenovanje prvostepenih i drugostepenih sudskih komisija od strane istog organa, kao i miješanje u rad entitetskih pravosudnih institucija.

Dodik je rekao da su time stvorene realne pretpostavke da ova pitanja budu riješena, zbog čega, kako je naveo, referendum za sada nije neophodan.

“Zaključci predstavljaju politički stav NS RS, ali u svjetlu ovog dogovora o strukturalnom dijalogu biće ponovo sagledani. Na osnovu ove ponude EU, ja ću zatražiti od NS RS da predloži odluku koja će adekvatno oslikati novonastalu situaciju. Vjerujem da bih mogao dobiti podršku Skupštine”, rekao je Dodik.

Eštonova je istakla da EU ulaže svoj kredibilitet u reformu pravosuđa, te je njena posjeta Banjaluci dokaz da je EU posvećena BiH i problemima koji u njoj postoje.

“U tom smislu otvaranje dijaloga strukturisanja o funkcionisanju i radu pravosuđa je mehanizam koji će EU aktivirati kao odgovor na ove dileme. Sva legitimna pitanja zaslužuju ozbiljnu analizu i adekvatan odgovor i stoga smo voljni da se angažujemo”, rekla je Eštonova.

Ona je naglasila da će prvim sastankom u Banjaluci predsjedavati Štefan File, evropski komesar za proširenje i evropsko susjedstvo, a da će teme, između ostalog, biti pravna reforma, funkcionisanje pravosudnih institucija na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, kao i Brčko distrikt, odnosno njegov pravni okvir i koordinacija nadležnosti.

Eštonova je istakla da je EU svjesna zabrinutosti koje je iskazala RS i dodala da će upravo ta pitanja biti predmet razgovora.

“Gospodine predsjedniče, pozdravljamo Vaše liderstvo u prihvatanju ovog dijaloga. I kao što znate, EU ne možete uslovljavati, i zato mi je drago da će prijetnja referendumom biti uklonjena, a da će zaključci NS RS biti revidirani. Složili smo se da je najbolji put naprijed kroz konstruktivni dijalog”, rekla je Eštonova.

Radojičić, koji je bio glavni pregovarač RS sa briselskim institucijama proteklih dana, nekoliko sati nakon odlaska Eštonove ocijenio je da je u petak u Banjaluci bio Brisel, a ne Bon, te da dolazeći strukturalni dijalog može označiti završetak ohaerovske faze BiH i početak evropske.

“Prije mjesec dana Banjaluka je bila nezadovoljna stanjem u pravosuđu i djelovanjem visokog predstavnika. O tome Sarajevo nije željelo ni da čuje, a veliki dio međunarodne zajednice je o pravosuđu govorio kao o nečemu što je gotovo nedodirljivo. Kroz zaključke NS RS ovo pitanje je otvoreno do SB UN-a”, rekao je Radojičić.

On je ocijenio da nema potrebe za sazivanjem posebne sjednice NS RS, te da je do redovne sjednice, koja je zakazana za 31. maj, dovoljno vremena da “hladne glave bude pristupljeno rješavanju ovog pitanja”. Istakao je da će NS RS pratiti tok samog dijaloga i da će djelovati u skladu s tim.

“Odluka o referendumu mora biti revidirana, jer je precizirala 12. jun kao datum održavanja referenduma, a ovaj dijalog mora imati šansu bez prijetnje s rokom”, pojasnio je Radojičić i dodao da će za dvadesetak dana Štefan File doći u Banjaluku.

On je istakao da su se oko svake riječi u izjavama koje su pročitali Ešton i Dodik lomila koplja, da su oba govora pažljivo ispregovarana, te da ih treba vrlo pažljivo pročitati.

Eštonova je o razgovoru sa Dodikom upoznala i sagovornike u Sarajevu, gdje se prvo susrela sa rukovodstvom SDA i SDP BiH, a kasnije i sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem. Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića prisustvovao šef njegovog kabineta Miroslav Vujičić.

Eštonova je kazala u Predsjedništvu BiH da je zadovoljna radom ove institucije, ali je napomenula da je zabrinuta što još nije formirana vlast na državnom nivou te što se odgađaju neophodne reforme.

“Odluka vlasti RS o referendumu je ispravna stvar, a EU će pomoći u dijalogu o reformi pravosuđa. Druga važna stvar je da fokus političara u BiH treba da bude na obrazovanju, otvaranju novih radnih mjesta i ekonomiji. Ostajemo posvećeni evropskoj budućnosti BiH i tu sam da to potvrdim”, rekla je Eštonova.

Ona je istakla da je neophodno građanima BiH osigurati napredak koji zaslužuju i da svi lideri treba da stave interes građana na prvo mjesto te da ostvare napredak ka EU.

“Nema prečica na putu ka EU. Mnogo posla je pred vama, ali je to u potpunosti izvodljivo. Isto kao što smo vidjeli napredak u oblasti bezviznog režima, tako i druga pitanja mogu biti riješena. Mislim da ćete svi osjetiti našu podršku i spremnost da sarađujemo s političarima ove zemlje u ispunjavanju krajnjeg cilja”, istakla je ona.

Izetbegović se poslužio medicinskim rječnikom i kazao da je povlačenjem odluke o referendumu riješen akutni problem, ali je ostao hronični, a to je antidejtonsko djelovanje.

“Taj hronični problem je akumulacija antidejtonskih i antidržavnih postupaka i izjava koje postupno daju fizionomiju jednog antidržavnog projekta. Dovode se u pitanje odluke i autoritet visokog predstavnika i institucije koje su ustanovljene u parlamentu. Dovodi se u pitanje postojanja genocida u Srebrenici, te odluke Međunarodnog suda o tome”, kazao je Izetbegović i dodao da se nada rješavanju i “tog pravog problema”.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, kazao je da je razgovarao s Eštonovom o pitanju referenduma u RS, te da očekuje brzo formiranje vlasti na nivou BiH.

On je pozdravio želju RS da se krene u reformu pravosuđa, podsjećajući da je ona tek 23. poglavlje od 35 reformskih poglavlja, koliko očekuje BiH na putu ka članstvu u EU.

“Iskazali smo svoju spremnost da to 23. poglavlje dođe ranije na red. Za mene je reforma pravosuđa oduzimanje nelegalno stečene imovine, uvođenje reda među pravosudnim institucijama te ozbiljni razgovori o vrhovnom sudu BiH, odnosno sudskoj instanci koja treba da pravi i ujednačava sudsku praksu u čitavoj BiH”, rekao je Lagumdžija.

Asim Sarajlić, zamjenik predsjednika SDA, kazao je poslije sastanka s Eštonovom da je referendum u RS kočio formiranje državne vlasti.

“SDA je otvorena za razgovore o formiranju vlasti na nivou BiH i sa hrvatskim strankama koje nisu na vlasti u FBiH, odnosno sa HDZ BiH i HDZ 1990”, rekao je Sarajlić.
Dogovor najbolje moguće rješenje

Dogovor predsjednika RS Milorada Dodika i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton predstavlja najbolje rješenje koje je bilo moguće očekivati u ovakvim uslovima, ocijenio je direktor Međunarodne krizne grupe za Balkan Marko Prelec.

Dušanka Majkić, poslanik u parlamentu BiH, izjavila je da je riječ o ohrabrujućoj poruci međunarodne zajednice “iako se visoki predstavnik u BiH Velentin Incko nije ponio u skladu s onim što je njegov zadatak”.

SDS će u subotu (14. aprila) na sjednici Glavnog odbora razmotriti novonastalu situaciju u vezi sa odlukom da referendum u RS za sada nije neophodan.

“Sastanak Eštonove i Dodika postigao je puni efekat da Evropa shvati potrebu za dijalogom o organizaciji pravosudnog sistema u BiH”, izjavio je Petar Đokić, predsjednik SP i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da je dogovor oko referenduma u RS između predstavnika EU i vlasti RS postignut dan ranije.

On je zaključio da se nakon kratkotrajnog izmještanja u Banjaluku kriza u BiH vratila u Sarajevo, gdje je njen stvarni centar.

Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, smatra da je posjeta Eštonove Banjaluci dokaz da je EU shvatila da reforma pravosuđa koju je proveo OHR u BiH nije dala potrebne rezultate. Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, smatra velikim iskorakom to što je Eštonova prihvatila da se razgovara o reformi pravosuđa u BiH.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, podržava dijalog RS i EU u pogledu reforme pravosuđa u BiH, posebno Suda i Tužilaštva BiH, uključujući i Institut za nestala lica u BiH.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić ocijenio je da posjeta Eštonove Banjaluci pokazuje da je referendum u RS ostvario cilj i bez njegovog održavanja.

Vezane vijesti:

Simić: Referendum je ostvario cilj

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s