Početna stranica > Uncategorized > Predsjednici JOSIPOVIĆ I DODIK u Slav. Brodu

Predsjednici JOSIPOVIĆ I DODIK u Slav. Brodu


Slavonski Brod, 3.3.2011. U Sl. Brodu susrele su se delegacije Republike Srpske, koju je predvodio predsjednik RS Milorad Dodik i delegacija Republike Hrvatske na čelu sa predsjednikom Ivom Josipovićem. Između ostalog, razgovaralo se i o problematici izbjeglica, a sa predstavnicima udruga izbjeglih Hrvata iz BiH, te udruga povratnika.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, istaknuo je značaj ovog susreta posvećenog pitanju obnove i povratka.
Ministar Čordaš je naglasio da se pitanje povratka Hrvata sada rješava na institucionalnom nivou, za razliku od ranijeg perioda kada su se ovim pitanjem bavile uglavnom udruge.
Napominjući da je Republika Srpska u posljednje četiri godine uložila 30 miliona KM za povratak u Republiku Srpsku, ministar je istakao da je tek 5% tih sredstava usmjereno za povratak Hrvata i dodao, da je trenutno 4.055 hrvatskih porodica podnijelo zahtjev za obnovu svoje imovine u Republici Srpskoj, od čega se 87% odnosi na porodice Hrvata u osam opština bosanske Posavine. Od dvjesto tisuća Hrvata koji su prije rata živjeli na teritoriju današnje Republike Srpske, do danas se vratilo svega njih 12 tisuća. Stoga, neophodno je intenzivirati proces obnove i poboljšati uvjete održivog povratka na prostoru entiteta RS.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske ove godine raspolaže sa 3,5 miliona KM za povratak u Republiku Srpsku. Da bi se proces povratka u potpunosti okončao, neophodno je što prije realizirati Zaključak Parlamenta BiH o zaduženju od 400 miliona KM.
Oglasi
Kategorije:Uncategorized
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s