Početna stranica > Crkva i Hrvati BiH > BISKUP KOMARICA RAZGOVARAO SA HRVATSKIM POLITIČARIMA IZ RS-a

BISKUP KOMARICA RAZGOVARAO SA HRVATSKIM POLITIČARIMA IZ RS-a

19, Veljača , 2011 Komentiraj Go to comments

Banjalučki biskup mons. dr. Franjo Komarica , 18. veljače, u Biskupskom ordinarijatu u Banjaluci, razgovarao je sa ministrom za izbjeglice i raseljena lica RS Davorom Čordašom, potpredsjedavajućim Vijeća naroda iz reda Hrvata Zoranom Lipovcem i predsjednikom Kluba Hrvata u Vijeću naroda Josipom Jerkovićem.

Središnja tema susreta bili su aktualni problemi Hrvata katolika na teritoriju RS-aPoslije sastanka Biskup Komarica rekao je novinarima da je mali broj povratnika zabrinjavajući, ali da je dobio obećanje od sagovornika da će doprinijeti poboljšanju uvjeta za održivi povratak.

Biskup Komarica je rekao da se na područje Banjaluke i Vrhbosanske nadbiskupije koje su na teritoriji Republike Srpske (RS) vratilo 11 000 katolika i da ima mjesta za umjereni optimizam da bi položaj Hrvata mogao biti poboljšan.

“Dobio sam uvjeravanje da neće ostati samo na obećanjima, već će svojim djelovanjem i aktivnostima, u skladu sa ovlaštenjima i mogućnostima, doprinijeti poboljšanju statusa Hrvata i održivog povratska u RS. Mislim da svi zajedno možemo imati umjereni optimizam, jer pamtim mnoge garniture političara koji su mi dolazili, mnogo obećavali, ali malo toga izvršili”, rekao je Komarica.

Ministar Čordaš napomenuo je da je prethodna Vlada RS pomogla Hrvatima u obnovi kuća, ali samo pet odsto, u odnosu na 95 posto, koliko je učinila za Bošnjake, te izrazio nadu da će to biti promijenjeno.

Čordaš je istaknuo da Ministarstvo može pomoći u okvirima sredstava s kojim raspolaže, a koja su za 40 posto manja u odnosu na prošlogodišnja.

“Od 3.500.000 KM, koliko je namijenjeno za povratak u RS, pomoć će biti ravnomjerno raspoređena i Bošnjacima i Hrvatima i to u prvom redu onim koji se žele vratiti”, rekao je Čordaš i dodao da neće biti zapostavljen ni povratak Srba u Federaciju BiH, za koje je, kako je ocijenio, izdvojena simbolična cifra od 500.000 KM. .
Najavio je i da će pojedini predstavnici hrvatskog naroda i danas u Banjoj Luci potpisati peticiju “Stop majorizaciji Hrvata u BiH”.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda Hrvata Zoran Lipovac je rekao da je konstitutivnost naroda provedena u institucijama u kojima je zakonom obavezna, ali da “na drugim mjestima nije moguće učiniti više nego što je objektivno moguće”.

On je podsjetio da je u vrijeme dok je on bio ministar, zapošljavanje podsticano na svaki način, ističući da je to “nešto što ni ministar, ni Vlada ne mogu da osiguraju u punom obimu”.

Šef Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Josip Jerković rekao je da će se delegati ovog kluba voditi glasom naroda.

“Nastojat ćemo oslušnuti šta naš čovjek povratnik traži i tako ćemo se i ponašati”, rekao je Jerković, podjsetivši da je Klub već donio zaključak da uputi dopis Vladi RS, u kojem je izraženo nezadovoljstvo obimom sredstava namijenjenih za povratak u RS, kao i nezadovoljstvo stepenom zapošljavanja.

Oglasi
Kategorije:Crkva i Hrvati BiH
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s