Početna stranica > Hrvati u BiH > INTERVJU- Predsjednik Vlade Županije posavske Mijo Matanović

INTERVJU- Predsjednik Vlade Županije posavske Mijo Matanović


Županija posavska jedna je od najmanjih federalnih jedinica, manja je jedino još Goraždanska. Prostornu manjkavost dopunjuje povoljan zemljopisni položaj, dva granična prijelaza i nekoliko važnih prometnica. To područje zovu i sjeverna vrata Bosne. Plodna posavska ravnica prostire se na oraško-domaIjevačkom i blago brežuljkastom terenu odžačkom području. Po plodnosti posavskih oranica područje bi moglo biti najbogatije u BiH. Ipak, nije tako. O problemima male županije, ali i njenim uspjesima razovarali smo s prvim čovjekom izvršne vlasti Županije posavske, predsjednikom Vlade Mijom Matanovićem.

Je li poljoprivreda za Posavinu prednost ili nedostatak?
Poljoprivreda jest naša komparativna prednost, ali u državi koja još nema agrarnu razvojnu strategiju i gdje su poljoprivrednici najčešće prepušteni sami sebi, još uvijek se u društvu dovoljno ne vrednuje pa i Posavljaci nemaju adekvatnu financijsku nagradu za taj nateži posao. Pšenica i kukuruz dominiraju, ali kako nema ekonomskih efekata polako se Posavljaci preorijentiraju i na radno intenzivne kulture koje je poticajima osobito pomagala županijska Vlada proteklih nekoliko godina. Naš je prioritet poljoprivreda jer se njome bavi i najveći broj naših građana pa je i logična proračunska stavka najveća u tom segmentu, u pravilu više puta veća nego što se to čini na razini Federacije. Ovogodišnja suša dala je još jedan težak udarac agraru i progutala golovo 18 milijuna maraka. Ako se ne pomogne s federalne pa i državne razine godina će imati, uz ostale posljedicu, i u Posavini smanjenje stočnog fonda.

Nije završen ustroj Vlade?
Unatoč tomu što Vlada nije kompletirana jer nije imenovan ministar financija, zadovoljan sam njenim radom. Uskladiti potrebe i mogućnosti kroz proračun vrlo je teško, osobito stoga što su prihodi smanjeni, dotacije iz FBiH također. Unatoč svemu prema rezultatima izvršenja proračuna koji je u prvih šesl mjeseci u razini od 50 posto, potvrđuje naš dobar plan. Sredstva će jedino nedostajati u pogledu primjene Kolektivnog ugovora sa zdravstvom, školstvom, zahtjevima sindikata državnih službenika i namještenika te isplatom jubilarnih nagrada. Obveza nam je nastaviti s programima upošljavanja pripravnika, stipendiranjem studenata i sufinanciranjem visoko¬školskih ustanova.

Koji su prioriteti rada Vlade?
Novoutemeljena vlada Županije posavske ove godine izdvaja pojačane financije iz skromnog proračuna od oko 30 milijuna maraka, za zdravstvo, socijalu te značajno, s milijunskim iznosom, prati braniteljsku populaciju kako bi se podigli do zakonskih okvira. Cestovna infrastruktura značajno je poboljšana. Medu prioritetima kapitalnih ulaganja svakako su dovršetak županijske bolnice u Orašju. školske športske dvorane u Odžaku i objekta obiteljske medicine u Domaljevcu, završetak radova na područnim školama u Adi i Prudu te skorašnji početak gradnje nove srednje škole u Orašju. Republika Hrvatska dala je najveću pomoć pri nastajanju tih objekata u trima posavskim općinama. Iz kulture je pred nama jedna od tri najveće kulturne manifestacie “Dani hrvatskog filma”. Uz Posavsko kolo u Odžaku, Domaljevaču tkanicu, filmski festival je dosegnuo svojim sadržajima i brojnim gostima takvu razinu koja je odavno prerasla lokalne okvire. Festival širi glas posavski i daje nam na značenju zahvaljujući našem Ivi Gregureviću, najvećem kulturnom poslaniku svoje Posavine.

Zabilježeni su sportski uspjesi velikih klubova iz male županije.
Ove godine bilježimo velik uspjeh odbojkaškog sporta. Državnog prvaka HOK “Napredak” Odžak primio je i Sveti Otac u Vatikanu. Njegov pozdrav na hrvatskom nikada nećemo zaboraviti. To je dogadaj koji se ne zaboravlja, koji obvezuje da i dalje radimo na promicanju Županije posavske.

Očekivanja?
Očekivanja do konca godine usmjerena su na stabilnost proračuna, ispunjenje planova kapitalnih ulaganja, povećati uposlenost te sudjelovati u realizaciji dva najznačajnija prometna pravca, koridora 5C i brze ceste Orašje – Tuzla. Očekivanja su usmjerena i prema sređivanju stanja u vodoprivredi i eksploataciji mineralnih tvari iz vodotoka rijeke, većoj financijskoj disciplini, izradi novih zakonskih rješenja što će ubrzali razvitak i stabilnost prostora te pridonijeli reformama u policiji i ustavnim reformama po želji ljudi Iz Posavine.

„Obveza nam je nastaviti s programima upošljavanja pripravnika, stipendiranjem studenata i sufinanciranjem visokoškolskih ustanova“

„Među prioritetima kapitalnih ulaganja svakako su dovršetak županijske bolnice u Orašju, školske športske dvorane u Odžaku i objekta obiteljske medicine u Domaljevcu…“

(prenosimo iz  medija a po odobrenju sadašnjeg i budućeg predsjednika Vlade Županije posavske)

Oglasi
Kategorije:Hrvati u BiH
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s