Početna stranica > Uncategorized > HDZ BiH Sarajevo:Spomenik Papi Ivanu Pavlu II jeste spomenik istinskim ljudskim vrijednostima

HDZ BiH Sarajevo:Spomenik Papi Ivanu Pavlu II jeste spomenik istinskim ljudskim vrijednostima


Vrhbosanski županijski odbor HDZ BiH Sarajevo podržava izgradnju spomen-obilježja Papi Ivanu Pavlu II ispred sarajevske Katedrale.
Papa Ivan Pavao II bio je miljenik milijuna ljudi širom svijeta, ne samo katolika, već svih onih do čijih je srca doprla njegova poruka da su dobrota, plemenitost i razumijevanje za drugog najveća snaga čovjeka. Tijekom cijelog pontifikata Papa Ivan Pavao II zalagao se za mir. Promicao je međureligijski dijalog, bio je prvi papa koji je ušao u džamiju i sinagogu. Zalagao se za jedinstvo kršćana, te pokazivao otvorenost prema drugim vjerskim zajednicama. Zagovarao je pravo svakog naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost. Tijekom rata u Bosni i Hercegovini stalno je apelirao za mir. Bio je istinski prijatelj ove zemlje i svih njenih naroda. Bosnu i Hercegovinu posjetio je 1997. godine i sa trga ispred Katedrale pozdravio i blagoslovio narod, te poslao poruku mira, ljubavi i tolerancije. Bio je čovjek koji je oprostio svom atentaroru. Bio je svetac među ljudima u strašnim vremenima zla i razaranja.
Stoga, spomenik Papi Ivanu Pavlu II ispred sarajevske Katedrale, pokrenut na inicijativu Vrhbosanske nadbiskupije i HKD „Napredak“, predstavlja znak zahvalnosti svih katolika Sarajeva i BiH, ali i svih onih koji se zalažu za vrijednosti za koje se tijekom svog života borio Karol Vojtila. Gradnjom ovog spomen-obilježja odaje se počast istinskim ljudskim vrednotama, a svako onemogućavanje njegove gradnje udar je na katolike ove zemlje, ali i na sve ljude dobre volje, te predstavlja poraz Sarajeva i njegove multietničnosti. A takvo što ne bi se trebalo, niti smjelo dopustiti“, stoji u saopćenju za javnost HDZ BiH Sarajevo.
Vrhbosanski županijski odbor HDZ BiH Sarajevo oštro osuđuje negodavanje većine prisutnih građana na javnoj raspravi održanoj u ponedeljak, 14.06. u sali Općine Stari Grad u Sarajevu. Pitanja postavljana na raspravi poput onih: šta će se desiti ako dođe do skrnavljenja ovog spomenika i u kakvom će to svjetlu predstaviti Bošnjake, zašto se spomenik ne postavi na mjesto gdje će imati puni značaj za vjernike katoličke vjeroispovijesti, nego u Stari Grad gdje ga ne žele, zašto Vrhbosanska nadbiskupija ne gradi ćuprije, česme ili hamame umjesto spomenika, zašto se umjesto kipa ne izgradi spomen-ploča ili fontana s obzirom da je podizanje kipova suprotno običajima i propisima Islama, u HDZ-u BiH Sarajevo smatraju pokazateljem jednog novog „sarajevskog“ duha koji čini da se oni koji nisu islamske vjeroispovijesti osjete ugroženima.
„Spomenik Papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu zaslužuju Hrvati katolici ovog grada, oni koji ovdje ravnopravno sa druga dva naroda žive već stoljećima, zaslužuje ga ovaj sveti čovjek koji se cijelog života borio za ljubav, jednakost svih, otvorenost jednih prema drugima, za mir i za život. Najzad, zaslužuje ga i ono Sarajevo koje se predstavlja, jeste ili želi biti multietničko“, stoji u saopćenju za javnost Vrhbosanskog županijskog odbora HDZ BiH Sarajevo.

Ivana Rodić

Oglasi
Kategorije:Uncategorized
  1. 28, Studeni , 2016 u 17:28

    Great post. I ᴡill bee facing mwny οf these issues as ѡell..

  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s