Početna stranica > Crkva i Hrvati BiH > Blagdan Sv. Anto, Močila Gornja 2010. g.

Blagdan Sv. Anto, Močila Gornja 2010. g.


Domaćin, župnik Ivan Tolj priredio je nezaboravnu proslavu blagdana Sv. Ante u Močilima Gornjim, Bosanski Brod. Nazočilo je mnoštvo župljana, gostiju i uzvanika a naj draži od njih bio je Generalni Vikar Mr. Luka Tunić, koji je predvodio Svetu misu. Poslije Svete mise a uz zvuke šargije igralo se kolo. Poseban ugođaj činile su narodne nošnje koje su podsjećale na stara vremena. Na ražnju se okretao vol, čije ukusno pripremljeno meso je posluženo za objed mnogobrojno prisutnima.


Zbog naknadnih saznanja o nekim “velikodostojnicima” zaduženim za obnovu i povratak, koji “grade” samo crkve i osobno se bogate, na račun poreskih obveznika, a u stvari rade na opstrukciji obnove i povratka, skinuo sam fotografije na kojima se nalaze. Oni koji se sa njima druže ili su naivno pošteni i neupućeni, ili učestvuju u velikom jamanju! Neka se svatko osobno prepozna, kojoj skupini pripada.

Iznenađen i razočaran sam suradnjom župnika Ivana Tolja sa njima, jer, mnogi župnici ne pristaju da vrate 30% od dobivenog, narodnog novca! Kao i biskup Komarica, zagovaraju izgradnju “žive crkve”, obnove kuća i povratka! A ono malo što se obnovilo, rađeno je mlađima koji su mogli platiti, a neće se vratiti. Skućili su se u RH, rade, školuju djecu,….a stariji, umirovljenici i oni bez primanja, koji se nisu ponovno skućili i koji bi se vratili, ne dobivaju ništa.

Da porojekat opstrukcije bude kompletan, i pomoć za održivi povratak dobivaju upravo oni koji se neće vratiti, višekratno i stalno! Tako stvarnima kao i onima koji bi se vratili poručuju da nema pravde i poštenja i “Ubijaju ih po drugi put”, po biskupu Komarici, tj. bezbroj puta. Čak i Karitas, u kojem uglavnom rade Bošnjaci (!!??) je pod njihovom kontrolom!
O župniku Tolju sam imao pozitivno mišljenje, ali,….i to je život, crn i bez perspektive, a posebice za izbjegle i prognane! (srpanj 2013. g.)

Oglasi
Kategorije:Crkva i Hrvati BiH
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s