Početna stranica > Uncategorized > Poziv za učešće na seminaru “Komunikacija kao osnov odnosa”

Poziv za učešće na seminaru “Komunikacija kao osnov odnosa”
Projekat “Izaberimo mir zajedno” (Choosing Peace Together – CPT) financijski podržan od USAID-a (United States Agency for International Development) zajednički implementiraju Catholic Relief Services (CRS) i Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (Caritas BKBiH), u trajanju od dvije godine (2010 – 2012). Projekat za cilj ima osnaživanje civilnog društva u Bosni i Hercegovini, kroz pružanje podrške udruženjima žrtava s namjerom da se te udruženja osnaže i da im se stvore uvjeti za bolje i efikasnije djelovanje.
U tu svrhu u okviru projekta “Izaberimo mir zajedno” realiziraćemo blok edukacija za članove/ice udruženja žrtava. Seminari će biti interaktivnog karaktera i bazirani na iskustvenom učenju, kako bi se svim učesnicima/ama obezbijedili uvjeti za aktivno učešće.

Teme seminara su:

1. Komunikacija kao osnov odnosa

Ovisno od kvalitete komunikacije ovisi odnos prema nama samima i prema drugima. Učesnici/e će se upoznati sa filozofijom nenasilne komunikacije po dr. Marshallu Rosenbergu, kako bi uočili važnost preuzimanja odgovornosti za svoje misli, osjećanja i ponašanje. Takođe će se upoznati i sa nivoima nenasilne komunikacije koji omogućavaju bolje razumijevanje sebe i drugih. Uloga percepcije je ključna u izlaženju iz začaranog kruga žrtve. Mi ne možemo utjecati na ono što se desilo, ali možemo utjecati na promatranje i percipiranje, a to je neophodan korak da uđemo u proces razumijevanja sebe i drugih.
Teme za rad su: filozofija nenasilja, nivoi nenasilne komunikacije, razlika između opažanja i procjene, osjećanja kao indikatori naših potreba, ponašanje u funkciji zadovoljenje naših potreba, i empatija, samoempatija.

2. Trauma

Učesnici/e će dobiti elementarna znanja glede traume i njenog utjecaja na pojedinca, obitelj i društvo, kao i njenu ulogu u procesu pomirenja. Seminar pomaže u identificiranju uzroka eskalacije konflikta i ratnih zbivanja, i daje analizu promjena na osobnom i društvenom nivou, te pridonosi prevenciji budućih sukoba, i istinskom pomirenju i izgradnji održivog mira na ovim prostorima. Seminar daje mogućnost sudionicima/ama da u “sigurnom“ okruženju započnu proces žalovanja i proradu osobnih traumatskih iskustava što pridonosi posttraumatskom rastu i boljem razumijevanju drugih, te radu na pomirenju.
Teme za rad su: općenito o traumi (definicija stresa i traume, razlike i sličnosti, primarna i sekundarna trauma, zajedničke traume); simptomi, biologija i duhovnost PTSP-a; ciklus žrtve i počinitelja, narativna/kulturna teorija – transgeneracijski prijenos traume; izabrane traume, slave, sramote i briga o sebi (zamor od suosjećanja, izgaranje).

3. Opraštanje

Ovaj modul daje mogućnost prolaska kroz ovaj iscjeljiteljski proces kako sa psihoterapijskog tako i teološkog gledišta. Opraštanje čovjeku donosi spokoj i daje mu mogućnost da živi ovdje i sada, a ne “zaglavljen“ u prošlosti. Daje mu mogućnost da svoju energiju usmjeri ka budućnosti i da ima snage “riskirati“ ponovno gradeći veze i povjerenje sa drugim etničkim grupama i zalažući se za koegzistenciju i toleranciju. Istinsko opraštanje pridonosi istinskom pomirenju.

Stručni treneri/ce seminare će voditi u tri bloka edukacija i to:

1. Bazični trening Komunikacija kao osnov odnosa

Datum održavanja: 22-25.04.2010. 06-09.05.2010 i 20-23.05. 2010

Mjesto održavanja i učesnici/e:
Mostar (Emaus Centar), za predstavnike/ce hrvatske populacije
Hotel Maršal (Bjelašnica) za predstavnike/ce bošnjačke populacije
Hotel Monument (Kozara), za predstavnike/ce srpske populacije

2. Napredni trening I Trauma i njen uticaj na pojedinca, obitelj i društvo

Datum održavanja: 10-13.06.2010, 24-27.06.2010 i 16-19.09.2010
mješoviti treninzi

3. Napredni trening II Identitet i žalovanje – bitni čimbenici u procesu izgradnje mira
U 10. i 11. mjesecu 2010. godine. mješoviti treninzi

Planirano je da u edukaciju bude uključeno 120 osoba i to na način da iz svake etničke skupine (Bošnjaci, Hrvati i Srbi) edukaciji prisustvuje po 40 osoba koji će biti podijeljeni u dvije grupe (20 osoba – grupa odraslih iznad 30 godina starosti, te i 20 osoba – grupa mladih od 18 – 30 godina starosti).
Nakon završetka ovih aktivnosti namjeravamo organizirati grupe samopomoći, edukaciju o rješenju konflikta mirnim putem, te omladinski kamp (vršnjačka edukacija). Udruženjima koja se uključe u projektne aktivnosti se nudi i podrška za izgradnju kapaciteta, i to kroz grantove i dodatnu edukaciju prilagođenu potrebama pojedinačnih udruženja, kao i pomoć u apliciranju na dostupna sredstva (u i van BiH).

Ako ste zainteresirani za učešće na treningu molimo Vas da ispunite prijavni obrazac ili nas kontaktirajte za više informacija.

Srdačni pozdravi,

CRS, Edita Čolo, ecolo@eme.crs.org
Zagrebačka 18, 71.000 Sarajevo
Tel: 033/617 573; 663 781; 614 662 Faks: 033/617 597

Caritas Bk BiH, Suzana Božić, s.bozic@carbkbih.com.ba
Mehmed bega Kapetanovića Ljubušaka 6, 71.000 Sarajevo
Tel: 033/206 441; 206 442, Faks: 033/206 668

Oglasi
Kategorije:Uncategorized
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s