Početna stranica > Uncategorized > Poziv udruženjima žrtava za partnerstvo u projektu “Izaberimo mir zajedno”

Poziv udruženjima žrtava za partnerstvo u projektu “Izaberimo mir zajedno”


Poštovana/i,

Projekat “Izaberimo mir zajedno” (Choosing Peace Together – CPT) finansijski podržan od USAID-a (United States Agency for International Development) zajednički implementiraju Catholic Relief Services (CRS) i Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (Caritas BKBiH), u trajanju od dvije godine (2010 – 2012).

“Izaberimo mir zajedno” je projekat u okviru kojeg planiramo raditi na izgradnji stabilnog i održivog mira na nivou lokalnih zajednica i BiH kao države. Cilj projekta je da zajedno sa članovima/icama aktivnih organizacija u lokalnim sredinama radimo na izgradnji mira i tako damo doprinos pozitivnim promjenama u bh društvu uopće. Jedan od načina da se to postigne je povezivanje sa drugim organizacijama i donatorima koji se bave sličnom tematikom. Namjera je da se kroz umrežavanje organizacija sinhroniziraju njihove aktivnosti u cilju što boljeg implementiranja projektnih aktivnosti, rezultata i podizanja kvalitete usluga za krajnje korisnike/ce.

U projektu je inicijalno planirano učešće 120 osoba koje su bili/e direktni/e ratni stradalnici/e. Uz pomoć stručnih trenera/ica oni/e će proći kroz tri nivoa edukacije: o komunikaciji, traumi i opraštanju. Nakon završetka ovih aktivnosti namjeravamo organizirati grupe samopomoći, edukaciju o rješenju konflikta mirnim putem, te omladinski kamp (vršnjačka edukacija).

Ciljna grupa za treninge, ali i sve buduće aktivnosti, su udruženja žrtava gdje je moguće i uključivanje i predstavnika/ca vjerskih institucija, te generalno organizacija civilnog društva koje se bave ovom tematikom.

Pored ovog, organizacijama koje se uključe u projektne aktivnosti će biti ponuđena podrška za izgradnju kapaciteta. Podrška će se pružiti kroz grantove i dodatnu edukaciju prilagođenu potrebama pojedinačnih organizacija, kao i pomoć u apliciranju za dostupna sredstva (u i van BiH).

Što želimo i što je potrebno za cijelu državu je sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, kao i dugoročno povećanje sposobnosti cijelog bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način, te time stvori okvir za zajedničko, koordinirano djelovanje niza nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija. Naš cilj je uticaj i konkretne inicijative vezane uz sljedeća područja javnih politika koje su prepoznate kao ključne za dugoročnu izgradnju mira u BiH: obrazovanje, sigurnost, regionalni razvoj, zaštita i promocija ljudskih i manjinskih prava, suočavanje s prošlošću i tranziciona pravda, rodna ravnopravnost, i kultura javnog dijaloga i demokracije.

Ako ste zainteresirani za učešće i saradnju u okviru ovoga projekta molimo vas da kontaktirate Editu Čolu u CRS (ecolo@eme.crs.org, 033/617 573; 663 781; 614 662) i/ili Suzanu Božić u Caritas BKBiH (s.bozic@carbkbih.com.ba, 033/206 441; 206 442).

Srdačni pozdravi,

Goran Bubalo
Project Director

Oglasi
Kategorije:Uncategorized
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s