Početna stranica > HVO-branitelji > Obilježena 18. obljetnice stradanja Hrvata i Bošnjaka u Kolibama kod Bos. Broda

Obilježena 18. obljetnice stradanja Hrvata i Bošnjaka u Kolibama kod Bos. Broda
U Donjim i Gornjim Kolibama 16. 4. ove godine obilježena je tužna l8. obljetnica krvavog zločina nad Hrvatima i Bošnjacima iz ova dva mjesta. Toga dana 1992. godine Jugoslavenska narodna armija i snage bosanskih Srba zajedno sa drugom srpskom paravojskom izvršile su napad na ova mjesta ubivši tada 20 žitelja, dok je troje poslije umrlo od posljedica teškog ranjavanja. Snimci tada svirepo ubijenih u ovom zločinu zaprepastili su sav slobodoljubivi svijet.

U znak sjećanja na nevine žrtve toga zločina i za sve nevino ubijene u ratu, na mjesnom katoličkom groblju u Donjim Kolibama blagoslovljen je podignuti spomen križ na žrtve ovog zločina i za sve u ratu nevine ubijene Hrvate katolike s prostora župe Kolibe.

Nakon blagoslova u znak sjećanja na ove žrtve na spomen križ položeni su vijenci i upaljene svijeće. Svijeće su upalili i vijence položili izaslanstva :

– HDZ BiH koje je predvodio Mijo Matanović, predsjednik vlade Županije Posavske,

– Udruge dragovoljaca i veterana 101. brigade HVO koje je predvodio Slavko Vukoje,
predsjednik udruge, Pilip Kuprešak, Franjo Dujmić i Ivo Đogaš, članovi Upravnog odbora ove udruge, te

– Izaslanstvo grada Slavonskog Broda, koje je predvodila Ilijana Vrbat – Pejić, zamjenica gradonačelnika grada Slavonskog Broda, Mario Rubil i Ivan Rašić, vijećnici u gradskom vijeću Slavonskog Broda.

Obitelji poginulih i nestalih branitelja i civilnih žrtava rata i organizacijski odbor ispred spomen križa zapalili su dvije velike svijeće. Jednu svijeću zapalila je majka ubijenog Marka Glavića, dok je drugu svijeću zapalio Pavo Dujak, predsjednik mjesne zajednice Donje Kolibe.

Gabrijela Krešić izvela je recitaciju pjesme «Imala sam kuću, imala sam dom» autora Željka Sabola, a Marina Dujmić pjesmu «Dobri ljudi upalite svijeću» autorice Ljerke Mikić.

Organizacijski odbor za obilježavanje obljetnice stradanja i zločina za sve poginule Hrvate katolike upalio je 37 svijeća – lampiona u obliku križa za svih 37 poginulih župljana u posljednjem ratu, te je o 180 upaljenih svijeća složio u plameni križ kao znak sjećanja na taj dan i 10 ubijenih Hrvata katolika i na 18. obljetnicu toga stradanja.

Nakon molitve i opijela na groblju, u župnoj crkvi Svetog Mihovila Arkanđela u Donjim Kolibama služena je Sveta misa sve u ratu poginule Hrvate katolike sa prostora župe Kolibe.

Blagoslov spomen križa i Svetu misu uz domaćeg župnika don Iliju Marinovića predvodio je Anto Dominković, župnik župe Ilijaš kod Srajeva, rodom iz Orašja kojemu je brat Kruno ubijen u domovinskom ratu.

Blagoslovu spomen križa, molitvi i opijelu, te Svetoj misi koncelebrirao je dekan Dervenskog dekanata i župnik župe Bosanski Brod prečasni Franjo Tomić, te fra Ivan Marić, župnik župe Koraće, fra Ivan Ćurić, župnik župe Žeravac i velčasni David Sluganović iz župe Slavonskog Broda.

U Gornjim Kolibama na mjesnom mezarju proučeni su Jasin i Fatiga, a u džamiji je održan Melvud u spomen i sjećanje na Bošnjake – Muslimane nevino ubijene u ovom zločinu i u posljednjem ratu. Vjerski obred na mezarju i u džamiji uz kolibarskog efendiju Adnana predvodili su muftija banjalučki Edhem Čamdžić i generalni sekretar Islamske zajednice BiH profesor Mehmed Salkić.

Oglasi
Kategorije:HVO-branitelji
  1. 25, Lipanj , 2014 u 14:11

    Hi, after reading this awesome piece of writing i am too happy to share my familiarity here with friends.

  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s